Design & Αρχιτεκτονικη

Το σπίτι των ονείρων (του σκύλου) σας

 Οδηγίες και σχέδια κατασκευής από γιαπωνέζους σχεδιαστές

115056-718273.jpg
Γεωργία Κούκα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
32157-71787.jpg

Η Γιαπωνέζα σχεδιάστρια Kenya Hara, θέλοντας να προσεγγίσει με έναν άλλο τρόπο τις σχέσεις μεταξύ τον ανθρώπων και των κατοικίδιων τους, ανέθεσε σε διάσημους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές την κατασκευή καταλυμάτων για σκύλους ανάλογα με την ράτσα τους. Σκοπός της όλης διαδικασίας ήταν να ξεφύγει από τα κλασικά δεδομένα, επιχειρώντας να δώσει έτσι ένα άλλο ύφος στη συμβίωση μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου.

Η ιστοσελίδα που ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες, περιλαμβάνει όλα τα πρωτότυπα σχέδια των σκυλόσπιτων, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες και βίντεο τον σχεδιαστών και των δημιουργιών τους. Ακολουθώντας τις ακριβείς οδηγίες μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε το σπίτι των ονείρων (του σκύλου) σας.

Ακόμα κι αν δεν το καταφέρετε τόσο άψογα όσο οι high class σχεδιαστές, το σίγουρο είναι ότι θα ακούσετε ένα ευτυχισμένο γουφ.

image

Paramount για τα κανίς σαλονιού, από τον Konstantin Grcic

Ο σχεδιαστής εμπνεύστηκε από τα κανίς, μια ράτσα που κατά τα λεγόμενά του είναι εθισμένα στη προβολή τους. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή του την θεωρία, δημιούργησε έναν «βάθρο» με καθρέπτη, ώστε τα κανίς να νιώθουν εκεί σαν «κυρίαρχοι».

n

Beagle House από τους αρχιτέκτονες MVRDV ( Elien Deceunink / Mick Van Gemert )

Μία αναβαθμισμένη ιδέα του σπιτιού που ζει το διασημότερο αγγλικό λαγωνικό beagle του κόσμου, ο Snoopy. Οι αρχιτέκτονες βασίστηκαν στην άποψη ότι τα σκυλιά αυτά είναι πολύ έξυπνα, δραστήρια και τους αρέσει το παιχνίδι με τα παιδιά, έτσι το σπίτι που κατασκεύασαν απευθύνεται στο να καλύψει αυτές τους τις ανάγκες και να είναι διαδραστικό με τον σκύλο, σαν παιχνίδι.

n

Σπίτι για τα μπισόν φριζ από την Γιαπωνέζα αρχιτέκτονα Kazuyo Sejima

H Sejima πήρε την ιδέα από το εξαιρετικά απαλό τρίχωμα των σκυλιών Bichon Frisé. Δημιούργησε λοιπόν μία στρογγυλή φωλιά, πολύ μεγαλύτερη σε όγκο από το ίδιο το σκυλί, έτσι ώστε να το αγκαλιάζει και να νιώθει ασφάλεια μέσα εκεί. Όταν η αρχιτεκτονική και ο σκύλος γίνονται «ένα»…

n

No dog, no life! Έργο Sou Fujimoto για τα Boston Terrier

To σπίτι μέσα στο σπίτι. Μία κατασκευή που μπλέκει σε ένα είδος «πέργκολας», τα φυτά που φέρνουν ευχαρίστηση εξίσου στους ανθρώπους και στα ζώα, καθώς και αποθηκευτικούς χώρους για αντικείμενα της ανθρώπινης καθημερινότητας – αλλά και του σκύλου. Έτσι, η συμβίωση γίνεται πραγματικά κατανοητή.

n

Το Σύννεφο για Τσιουάουα, από τους αρχιτέκτονες Reiser και Umemoto

Το «Cloud» όπως ονομάζεται το έργο, σχεδιάστηκε με βάση το ταμπεραμέντο της ράτσας αυτής. Είναι μία φωλιά που τα ακολουθεί όπου πάνε, σαν «δεύτερο δέρμα», εναρμονισμένη με την ταχύτητά τους, την αγάπη τους για παιχνίδι, τη συνεχή τους κινητικότητα. Παράλληλα είναι ζεστό και προστατευτικό για το εύθραυστο κορμί τους.

n

Αρχιτεκτονική για σκυλιά-λουκάνικα. Από Atelier Bow-Wow

Οι ράτσες που έχουν κοντά ποδαράκια δυσκολεύονται να ανεβαίνουν στις πολυθρόνες και τα σκαλιά όπως και να έχουν σωστή οπτική επαφή με το βλέμμα του ιδιοκτήτη τους. Έτσι η κατασκευή αυτή έρχεται να βοηθήσει την κατάσταση. Επιπλέον όμως δίνει στο σκυλάκι την δυνατότητα να ανεβοκατεβαίνει και να παρατηρεί το γύρω του χώρο με άνεση. Ενωμένα πολλά κομμάτια μαζί, δίνουν την ιδανική «παιδική χαρά» για το σκυλάκι.

n

Wanmock για τα Jack Russell Terrier, από τους αρχιτέκτονες Koichi Suzuno και Shinya Kamuro.

Κυνηγόσκυλα με «ευγενή» ανατροφή και πιστός φίλος του ανθρώπου. Παρατηρήθηκε ότι αυτή τα σκυλάκια αυτής της ράτσας είναι πολύ ευτυχισμένα όταν βρίσκονται κοντά (και επάνω) στα ρούχα των αφεντικών τους. Έτσι λοιπόν, μία ξύλινη «απλώστρα» με ένα μαλακό ελαστικό ύφασμα που θυμίζει τα ρούχα των ανθρώπων και μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις διαθέσεις και τις εποχές, είναι το ιδανικό όχι μόνο γιατί το σκυλάκι νοιώθει κοντά στο αφεντικό του αλλά και επειδή του δημιουργεί ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, κάτι ανάμεσα σε αιώρα και τραμπολίνο.

n

Μια «Χάρτινη Πεταλούδα» για τα Παπιγιόν, σχεδιασμένη από τον Shigeru Ban.

Το «Papier Papillon» είναι ιδανικό για τη ράτσα των papillon. Αποτελείται από ξεχωριστά κομμάτια που θυμίζουν μικρές τραμπάλες, κατασκευασμένα από καλώδιο, χαρτονένιους κυλίνδρους και πλαστικό περιτύλιγμα. Τα κομμάτια δημιουργούν ένα είδος λαβύρινθου που αλλάζει συνέχεια σχήματα αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν κρεβάτι, κούνια και παιχνίδι του σκύλου.

n

Pointed T για τα Γιαπωνέζικα Terrier από το γραφείο Hara Design Institute (Haruka Misawa)

Παίρνετε ένα μεγάλο φύλλο από βαρύ χαρτόνι, κόβετε ένα σημείο για «είσοδο» και το τυλίγετε σε κώνο. Κολλάτε και κρεμάτε από το ταβάνι. Αυτό ήταν. Έχετε έτοιμο το σπιτάκι του σκύλου σας. Ούτε καρφιά, ούτε εργαλεία. Ένα σπιτάκι χωρίς τοίχους, μόνο με την οροφή, διαφορετικό από τα άλλα και απόλυτα ευχάριστο για το σκυλάκι που νοιώθει ασφαλές όταν έχει «ένα κεραμίδι πάνω από κεφάλι του».

Περισσότερα, εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ