Design & Αρχιτεκτονικη

Το πρώτο μου σπίτι

Η καλύτερη λύση από όλες, όπως και για όλα τα ζητήματα αυτή τη στιγμή είναι: εφευρετικότητα και φαντασία.

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πρώτο μου σπίτι
© Jarek Ceborski/ Unsplash

Το πρώτο σου σπίτι είναι σαν την πρώτη σου αγάπη αλλά ο προϋπολογισμός για να το εξοπλίσεις μοιάζει να φιλτραρίστηκε από την τρόικα. Όμως, υπάρχει λύση.

Μπορεί και να έχεις στη διάθεσή σου ολόκληρο σπίτι, αλλά ο προϋπολογισμός για να το εξοπλίσεις μοιάζει να φιλτραρίστηκε από την τρόικα. Όμως, υπάρχει λύση.

Η καλύτερη λύση από όλες, όπως και για όλα τα ζητήματα αυτή τη στιγμή είναι: εφευρετικότητα και φαντασία. Στην ηλικία που είσαι, έχεις τα μεγαλύτερα αποθέματα και από τις δύο παραπάνω αρετές. Αν τα χέρια σου πιάνουν, με ένα Black&Decker μέχρι και σουρεαλιστικά έπιπλα μπορείς να φτιάξεις! Μια βόλτα στους δρόμους της πόλης μπορεί να σου αποφέρει χρήσιμα εξαρτήματα και πλούσιο υλικό για να αυτοσχεδιάσεις. Θα διαπιστώσεις ότι δίπλα στους κάδους σκουπιδιών οι άνθρωποι αφήνουν πολλά και διαφορά, συχνά σε άριστη κατάσταση, που αν τα συνδυάσεις με τα καινούργια έπιπλα που θα αγοράσεις το σπίτι σου θα είναι έτοιμο για... φωτογράφιση στο «Home»! Μπορείς, μάλιστα, να εκμεταλλευτείς τη νέα υπηρεσία «Neoset at home», που σου δίνει τη δυνατότητα να κλείσεις ραντεβού με το σύμβουλο-διακοσμητή της αλυσίδας, να σε επισκεφτεί και να σχεδιάσεις μαζί του μέχρι και στην παραμικρή λεπτομέρεια το νέο σου σπίτι. Στις νέες συλλογές της Neoset επικρατούν οι τολμηροί χρωματικοί συνδυασμοί και τα μοντέρνα υλικά σε έπιπλα λειτουργικά που εξασφαλίζουν οικονομία χώρου. Μόλις, λοιπόν, εξασφαλίσεις ό,τι μπορείς από τους δρόμους, θα πιάσεις το λατρεμένο παζάρι των ρακοσυλλεκτών στην πλατεία της Κορεάτικης Αγοράς στο Θησείο (ακριβώς απέναντι από την Τεχνόπολη, κάθε Κυριακή από τα χαράματα μέχρι τις 15.00). Εκεί θα βρεις μεταχειρισμένα μικροέπιπλα, κουζινικά, ηλεκτρικές συσκευές, υφάσματα, ποτήρια, παπούτσια, σαπούνια και ό,τι άλλο (μα οτιδήποτε) μπορείς να σκεφτείς σε ένα υπαίθριο παζάρι, όπως τον πιο σουρεαλιστικό πίνακα που ζωγραφίστηκε ποτέ. Πάρε φόρα και βούτα στα πανέρια!

Ύστερα θα πιάσεις τα στοκατζίδικα και τα έπιπλα «δεύτερο χέρι». Για παράδειγμα, στο Δεύτερο Χέρι, το φιλανθρωπικό κατάστημα του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης (Φειδίου 14-16 στη στοά, 2103816886) θα ξετρυπώσεις σε πολύ φθηνές τιμές και σε άριστη κατάσταση βιβλία, CD και μικροέπιπλα. Μεταχειρισμένα επιδιορθωμένα έπιπλα σε ρετρό στιλ και πολύ χαμηλές τιμές διαθέτουν και τα καταστήματα της ομάδας πρώην ναρκομανών Peto (Σοφοκλέους 256 Καλλιθέα/ 21ο χλμ. Αθηνών-Λαυρίου, λίγο έξω από Κορωπί/ Ηρακλέους 24, Καματερό). Πάμε τώρα στις κουρτίνες και τα ριχτάρια στους καναπέδες, από σατέν ύφασμα μέχρι καραβόπανο και από τούλι μέχρι σούπερ εξαντρίκ σχέδιο, όλα με € 1 το μέτρο στο κατάστημα στην οδό Νικίου 22, στο 2ο όροφο. Ντύσε και τα ντουλάπια της κουζίνας, αν σε πιάσει η έμπνευση. Eπόμενη (ρητορική) ερώτηση: Ζεις τη σήμερον ημέρα χωρίς pc; Ή χωρίς κινητό, φωτογραφική μηχανή, laptop; Στο stock του Πλαισίου (Χλόης & Φαβιέρου 4, Μεταμόρφωση, 2102892326) γίνεται πάρτι οικονομικών τιμών (τα προϊόντα είναι επισκευασμένα ή από έκθεση). Και φυσικά, ανελέητο περπάτημα στις αγορές, μόνο έτσι μπορείς να ανακαλύπτεις θησαυρούς για τη φοιτητική φωλίτσα σου. Ακόμα, στο stock της Βιοκαρπέτ (Λ. Αθηνών 202, Περιστέρι, 2105325040-041) οι μοκέτες, τα χαλιά και τα ρετάλια ξεκινούν ακόμα και από €50. Η γνωστή αλυσίδα, όμως, «κυκλοφορεί» αυτή την περίοδο και ένα ειδικό φοιτητικό πακέτο που περιλαμβάνει: χαλί, σετ σεντόνια μονά ή διπλά, κουρτίνα και ταπετσαρία στα χρώματα και σχέδια πους θες με € 180 στο σύνολο (στο www.biokarpet.gr θα δεις αναλυτικά τα προϊόντα και το κατάστημα που σε βολεύει).

7+1 tips διακόσμησης για τη φωλίτσα σου

Ρωτήσαμε τη Φανή Κάιλα, διακοσμήτρια στα καταστήματα Neoset, ποιος είναι ο ιδανικός οδηγός διακόσμησης του φοιτητικού σπιτιού

● Αν το διαμέρισμα είναι στο κέντρο, χωρίς θέα, επίλεξε χρώματα που παραπέμπουν στη φύση για να δημιουργήσεις ατμόσφαιρα εξοχής. Τοποθέτησε διακοσμητικά μαξιλαράκια σε φλοράλ σχέδια και φωτιστικά σε έντονα χρώματα, που θα δώσουν στιλ στο χώρο. Χρωματική παλέτα: πράσινο, λευκό, ξύλο σε φυσικό χρώμα.

● Χρησιμοποίησε σαν χρωματική βάση το κοντράστ άσπρο-μαύρο και πρόσθεσε πινελιές από ένα έντονο χρώμα της αρεσκείας σου (π.χ. μπλε ελεκτρίκ, κίτρινο, lime ή έντονο πορτοκαλί). Το αποτέλεσμα θα έχει έντονα pop χαρακτήρα.

● Τα γεωμετρικά σχήματα, όπως τετράγωνα συνδυασμένα με ρίγες, δίνουν πάντα εύκολους συνδυασμούς. Παράδειγμα: καρό κουβερλί στον καναπέ ή καρό παπλωματοθήκη στο υπνοδωμάτιο και ριγέ  ταπετσαρία στον τοίχο του δωματίου.

● Αν τα οικονομικά δεν επιτρέπουν ταπετσαρία, βάψε έναν τοίχο σε σκούρα απόχρωση και κόλλησε πάνω αγαπημένες φωτογραφίες ή μικροαντικείμενα-ενθύμια. Το αποτέλεσμα θα είναι εκκεντρικό, με προσωπικό στίγμα.

● Ζέστανε το χώρο με ένα χαλί σε έντονο χρώμα (τιρκουάζ, λαχανί, φούξια) ή περίεργο σχήμα (π.χ. στρογγυλό).

● Απόφυγε τα αποξηραμένα λουλούδια – είναι ντεμοντέ. Αντιθέτως, τα φρέσκα λουλούδια δίνουν ζωντάνια στο χώρο.

● Καναπές-κρεβάτι και γραφείο, που χρησιμοποιείς και σαν τραπέζι για να τρως, είναι δύο χρήσιμα έπιπλα σε μικρό χώρο. Αν ο χώρος είναι ενιαίος μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια χαμηλή βιβλιοθήκη ύψους 1,15 μ., που θα παίξει το ρόλο διαχωριστικού.  Ένας ολόσωμος καθρέφτης, ιδανικά πολυμορφικός, «μεγαλώνει» το χώρο.

● Αν το αγαπημένο σου χρώμα είναι το μπλε και θες ο χώρος να είναι ανάλαφρος, συνδύασέ το με λευκό. Αν θέλεις εκκεντρικό αποτέλεσμα, συνδύασε λευκό, μαύρο και ίνοξ.

Βήμα 1ο - Η μετακόμιση

Φοβάσαι ακόμα και να ρωτήσεις το κόστος, για να μην σου έρθει νταμπλάς; Σε αυτή την περίπτωση το «όνομα» της λύσης είναι εταιρεία Transporters (Ερμού 22, Βύρωνας, 2130089158). Οι μετακομίσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό ξεκινούν από €220 (με φορτηγό και γερανό), ενώ φοιτητές και στρατιωτικοί έχουν ειδικές τιμές αλλά και δωρεάν τη συσκευασία. Οι αναγνώστες της A.V. έχουν έκπτωση 30%. Η επίσκεψη στο χώρο σου για να εκτιμήσουν το κόστος της μεταφοράς είναι δωρεάν. Μέσα στο πακέτο έχεις συνδέσεις, αποσυνδέσεις και τη συσκευασία επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, γυαλικών και ρούχων και αρχειοθέτηση των χώρων. Αν θες, μπορείς να δώσεις για φύλαξη-αποθήκευση κάποια πράγματά σου για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα.

Κράτησε την παρακάτω λίστα

Οι σωστές διευθύνσεις για οικονομική επίπλωση/διακόσμηση

Electronet
Κεφάλαιο ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Σε αυτή την αλυσίδα έχουν το εξής πακέτο για φοιτητές: κουζινάκι + ψυγείο = €320, κουζινάκι + ψυγείο + πλυντήριο = €530 και κουζινάκι + ψυγείο + πλυντήριο + τηλεόραση = € 720. electronet.gr, 2102725290

Zara Home
Μαξιλαράκια από €4, design-άτα βάζα από €10, κουβερτούλες φλις από €13, όμορφα ψάθινα καλάθια από € 6. The Mall Athens/ Ηροδότου 19Α, Κολωνάκι/ Σταδίου 59

Ευρωπαϊκή Αγορά
Λευκά είδη και είδη μπάνιου σε εξαιρετικές τιμές. Σετ διπλό σεντόνι από €27, πετσέτα μπάνιου από €9, ριχτάρια από €30. Πέτρου Ράλλη 60  & Κηφισού, 2105612152

Mega Outlet Μπενρουμπή
Έως -70% με επώνυμα είδη σπιτιού και κουζίνας. Μέχρι 20/10, με κάθε αντικείμενο που αγοράζεις, παίρνεις άλλο ένα δώρο (εξαιρούνται τα προϊόντα Izzy και οι λευκές συσκευές). Αγίου Θωμά 27, Παράδεισος Αμαρουσίου, 2106156431

Praktiker
Μια πάντα βολική λύση για αρκετά από όσα χρειάζεται το φοιτητικό σπίτι – βλ. γραφείο από €30, καναπές-κρεβάτι από €149, κομοδίνο από €30

Ikea
Στην πρώτη «αναγνωριστική» μας βόλτα είδαμε πως συμφέρουν οι κουρτίνες και τα φωτιστικά γραφείου και οροφής – πολλά νέα σχέδια.

Entos by Sato
Σταχυολογούμε μερικά από τη φετινή σοδειά: σύνθεση επίπλου τηλεόρασης €99, super pop τροχήλατο γραφείο €50, μεγάλο τραπέζι σαλονιού €50. Και από καλά υλικά.

If & For
Ιδιαίτερος σχεδιασμός και υπέροχα, έντονα χρώματα: χαρτοκόπτης σε σχήμα ψαλίδι €14,90, λαμπάκι νυκτός σε σχήμα φράουλας €10, παγοθήκη κρασιού €15. Στα NotosHome στην πλατειά Κοτζιά και στο Golden Hall.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ