Design & Αρχιτεκτονικη

Ηθική / Αισθητική

Against All Odds - Αρχιτεκτονική, ντιζάιν και Τέχνη

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23603-55933.jpg

Ένας διετής κύκλος δράσεων Ηθικής/ Αισθητικής έκανε τον κύκλο του. Το Against All Odds (AAO) Project έφερε την αρχιτεκτονική όσο πιο κοντά στο ντιζάιν και στην Τέχνη.

Μέσα από ένα διετές πρόγραμμα διαλέξεων, συνεδρίων, εργαστηρίων και παρεμβάσεων ανέδειξε την κοινωνική διάσταση της αρχιτεκτονικής σήμερα μέσα από το ευρύ φάσμα κοινών σημείων αναφοράς που μοιράζεται με το ντιζάιν και την Τέχνη.

Ο κύκλος των δράσεων έκλεισε, επίσης, με την απονομή των βραβείων Absolut Athens Think Tank Awards στους Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες των δράσεων αλλά και με τη διοργάνωση της έκθεσης ECOSMOSIS του παγκοσμίου φήμης Γάλλου καλλιτέχνη ψηφιακών μέσων, Maurice Benayoun.

AOO Project

Η σύλληψη των δράσεων AAO και της έκθεσης ECOSMOSIS είναι της αρχιτέκτονος, Λίνας Στεργίου: «Στόχος μας ήταν η αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων μέσα από την τέχνη και το ντιζάιν».

n

Παράλληλα, όπως τόνισε η αρχιτέκτονας, Λίνα Στεργίου στο athensvoice.gr «είναι μείζονος σημασίας να προσελκύσουμε όσους περισσότερους νέους μπορούμε σε προοδευτικά και καινοτόμα έργα. Να τους κάνουμε πιο ανοικτούς στις συλλογικές δράσεις. Όταν το AAO ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011 είχαμε διαπιστώσει ακριβώς αυτό: μια έλλειψη της συμμετοχικότητας και της συλλογικότητας. Προσπαθήσαμε να το αλλάξουμε αυτό. Να συμβάλουμε σε μια μεταμόρφωση».

ECOSMOSIS

Ο Γάλλος Maurice Benayoun δημιούργησε ένα εικαστικό τρισδιάστατο περιβάλλον μέσα στον «Ελληνικό Κόσμο». Περπατάς πάνω σε εικονικές χωματερές και καταπράσινα λιβάδια. Ακούς ήχους της φύσης και της πόλης. Και διαβάζεις πληροφορίες που αποσκοπούν στην οικολογική ευαισθητοποίηση.

«Ξεχάστε αυτά που έχετε διδαχθεί. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Είναι πιο έντονη από ποτέ η ανάγκη να δράσουμε συλλογικά». Σύμφωνα με τον Γάλλο καλλιτέχνη το μέλλον βρίσκεται στη συλλογική διαδρομή σκέψεων και στην ανταλλαγή ιδεών. «Οι περιορισμοί δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εμπόδιο. Οι περιορισμοί έχουν τη δύναμη να δίνουν απροσδόκητες λύσεις», κατέληξε ο Γάλλος καλλιτέχνης ψηφιακών μέσων.

n

Στο περιεχόμενο του έργου της έκθεσης συνέδραμαν καταξιωμένα ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία με αξιοσημείωτα έργα οικολογικού σχεδιασμού: dARCHstudio Ελίνα Δρόσσου, Doxiadis+, ΚΑΠΕ – Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Αλέξανδρος Μποφίλιας, Σόλων Ξενόπουλος Ελένη Χατζηνικολάου Αρχιτέκτονες, elandscape – Ε. Παγκάλου & Συνεργάτες, Κοκκίνου + Κούρκουλας Αρχιτέκτονες & Συνεργάτες, LS/Architecture & Strategies Λίνα Στεργίου.

Info: στην ιστοσελίδα του Against All Odds project θα βρεις video, φωτογραφίες της έκθεσης Ecosmosis και τον βιβλιοκατάλογο του ΑΑΟ καθώς και video από τα διεθνή συνέδρια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ