Design & Αρχιτεκτονικη

O Σ. Λάζου σχεδιάζει το πιο made in Greece εξώφυλλο

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 24
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Oι Έλληνες designers ζουν και βασιλεύουν στο εξωτερικό, όπου η βιομηχανία και η κουλτούρα το επιτρέπει. Απλά, η καταξίωση έρχεται πιο αργά και πιο δύσκολα. Θα έλεγα ότι μία από τις καλύτερες στιγμές της επαγγελματικής σταδιοδρομίας μου ήταν η φιλοφρονητική επιστολή του Βρετανού designer Terence Conran για το τραπέζι «Μνήμη» και το Good Design Award 2008 για το τραπεζάκι «Cosmos», το οποίο σχεδίασα για τη Varangis Schemata.

Το design είναι τρόπος ζωής. Αισθητική έχεις ή δεν έχεις. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στη δουλειά μου είναι η δημιουργικότητα. Ωστόσο, δεν αντέχω να με κρίνουν άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το design και την αισθητική.

Στην Ιταλία ανατράπηκαν όλα. Δίπλα στους μεγάλους σχεδιαστές, όπως οι Andrea Branzi, Isao Hosoe και Ezio Mazini, έμαθα να δουλεύω με υπομονή και μετριοφροσύνη. Παράλληλα μου ανέτρεψαν όλα όσα είχα τότε στο μυαλό ως design. Μετά τις σπουδές στην Ιταλία, επέλεξα να γυρίσω στην Ελλάδα. Ένας δρόμος δύσκολος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνάδελφοί μου στο εξωτερικό με αντιμετωπίζουν με μεγάλο σεβασμό επειδή ακριβώς επέλεξα να γυρίσω στην Ελλάδα. Το θεωρούν γενναίο ότι κάνουμε design σε μια χώρα με περιορισμένη παραγωγή. Πάντως, δεν το έχω μετανιώσει. Η Ελλάδα είναι άλλωστε η ωραιότερη χώρα του κόσμου.

Απλές φόρμες με έντονες γραμμές. Είναι το pattern που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες μου. Η έμπνευση βρίσκεται γύρω μου. Μπορεί να έρθει από παντού. Από το τυχαίο δίπλωμα ενός χαρτιού, μέχρι μια εικόνα από κάποια κινηματογραφική ταινία. Πιστεύω όμως ότι στην εξέλιξη του στιλ παίζουν μεγάλο ρόλο οι εταιρείες και οι παραγωγικές δυνατότητες. Από αυτές ξεχωρίζω την άρτια συνεργασία με το Νέο Κατοικείν, τη Varangis Schemata, τη Homad, την Tapicap, τη Mod plus, την Candia Strom και τη De Code.

Στους μελλοντικούς μου στόχους είναι η εκπλήρωση ενός απωθημένου: να γεμίσω ένα boutique hotel με αποκλειστικά δικά μου αντικείμενα. Θα δυστυχούσα αν έπρεπε να σταματήσω να σχεδιάζω. Πάντως, αν δεν ήμουν designer, θα ήθελα να είμαι φωτογράφος για το National Geographic.

Το ταλέντο στην Ελλάδα υπάρχει. Το στοίχημα είναι να αναδειχθούν ελληνικές εταιρείες παραγωγής που θα στοχεύουν στις εξαγωγές και όχι στις φθηνές αντιγραφές. Να μπορούμε να απευθυνόμαστε σε ένα κοινό που σέβεται και αγαπάει τη σύγχρονη αισθητική. Εκεί στοχεύω.


image

WHO IS WHO

Ο Σωτήρης Λάζου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε design εσωτερικών χώρων στο ΤΕΙ Αθηνών. Συνέχισε με υποτροφία τις σπουδές του πάνω στο Βιομηχανικό Σχέδιο στο Μιλάνο, στην Domus Academy. Από το 1992 σχεδιάζει έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα για ελληνικές εταιρείες, ενώ είναι ιδρυτικό στέλεχος της Αθηναϊκής Ένωσης Βιομηχανικού Σχεδιασμού κι έχει λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις.

Ξαναπέρασε το κατώφλι του ΤΕΙ Αθηνών ως καθηγητής. Έχει επίσης διδάξει στη σχολή ΑΚΤΟ. Το 2008 ήρθε η διεθνής αναγνώριση. Το τραπεζάκι του «Cosmos» απέσπασε το Good Design Award 2008, το οποίο απονέμεται από το Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design Center και θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές διακρίσεις στον κόσμο.

Το 2003 – μαζί με τους Ανδρέα Βαρώτσο και Γιάννη Γεωργαρά – ιδρύει την ομάδα βιομηχανικού σχεδιασμού Varangis Schemata με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων, λειτουργικών και αισθητικών προϊόντων που να ξεφεύγουν από το παραδοσιακό ελληνικό design.


n

Καρέκλα Argalios για την De-Code


n

Τραπεζάκι Cosmos, σειρά Schemata, για τη Varangis


n

Πολυθρόνα Big Fat Mama για τη Homad


n

Τραπεζάκι Woody για τη Homad


n

Καρέκλα Omicra, σειρά Schemata, για τη Varangis