115110-648618.jpg
Αλεξάνδρα Βασιλείου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2127-17863.jpg

Απλή κομψότητα με αναλαμπές ριγέ και γεωμετρικών μοτίβων, έργα τέχνης που σε βάζουν σε σκέψεις. Η Έλενα Πέγκα και ο Valentino Marengo γράφουν το δικό τους κεφάλαιο στην ιστορία ενός πλακιώτικου σπιτιού.

Τι σας έκανε να υποκύψετε στη γοητεία ενός πλακιώτικου σπιτιού; Η Πλάκα είναι από τις λίγες αυθεντικές γειτονιές που έχουν απομείνει στο κέντρο της Aθήνας. Έχουμε φίλους που μένουν εδώ και πάντα μας άρεσε. Ήταν εκείνος ο ασφυκτικός Αύγουστος, θυμάμαι, που ολόκληρη η Ελλάδα, και μέρος της Aττικής, καίγονταν. Άνοιξα την κυριακάτικη «Καθημερινή» και έκανα ένα τηλεφώνημα σε άγνωστο μεσιτικό γραφείο. Ήταν το δεύτερο σπίτι που είδα. Mια όμορφη διπλοκατοικία του ’30, ροζ, με απλές γραμμές, χωρίς στολίδια. Tο διαμέρισμα βλέπει δέντρα κι ένα μικρό κήπο. Ήταν όμορφο, ευρύχωρο, ανακαινισμένο, με ψηλά ταβάνια, ξύλινα πατώματα, και δεν χρειαζόταν καμιά επέμβαση. Έτσι φέραμε μόνο τα πράγματά μας και βάλαμε τα ρούχα μας στις ντουλάπες.

Το σπίτι σας είναι μοντέρνο με μικρές κλασικές πινελιές. Με ποιους τρόπους η αισθητική σας καθρεφτίζει την καθημερινότητά σας; H αισθητική που είναι λιτή αλλά έχει χρώματα, φως και σκιερές γωνίες καθρεφτίζει μια καθημερινότητα που είναι ανοιχτή. Tα χειροποίητα χαλιά (όπως αυτό του οίκου Tufenkian από την Gallerie Ντόρα Πέγκα στο καθιστικό), που το χειμώνα ζεσταίνουν το σπίτι, δεν είναι κλασικά περσικά χαλιά, αλλά νομαδικά με συμβολικά σχήματα πάνω τους ή και τελείως γεωμετρικά με λίγα χρώματα. 

Υπάρχουν έπιπλα ή αντικείμενα με την υπογραφή Valentino Marengo; Yπάρχουν πολλά φωτιστικά  από πλεξιγκλάς και αλουμίνιο. Επίσης ορισμένα γλυπτά, μικρά μεταλλικά έπιπλα και βιβλιοστάτες.

Ποια αντικείμενα στο σπίτι σας εκφράζουν καλύτερα το προσωπικό σας στιλ; Yπάρχουν δύο σκούρες τετράγωνες πολυθρόνες που μου αρέσει να κάθομαι σε αυτές και να περιστρέφομαι. Στον Valentino αρέσει ένας μεγάλος καναπές, μακρύς και φαρδύς, που ανοίγει.

Τι απεχθάνεστε στη διακόσμηση; H διακόσμηση είναι μια τέχνη που για να την κάνει κανείς καλά πρέπει να ξέρει πώς να ταιριάξει διαφορετικά υλικά, σχήματα, χρώματα. Kάτι τέτοιο προϋποθέτει μια συναίσθηση ή γνώση αρμονίας. Διαφορετικά, όσα μέσα και να έχει στη διάθεσή του κανείς, δυστυχώς δεν αρκούν.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τα έργα τέχνης στη μικρή ιδιωτική σας γκαλερί; Tα έργα τέχνης που υπάρχουν στο σπίτι είναι ή φτιαγμένα από φίλους καλλιτέχνες ή δώρα. Λειτουργούν σαν έμπνευση για να δημιουργούν συνειρμούς.

Η φράση «Τα γραπτά φεύγουν, τα λόγια μένουν» στον πίνακα του καθιστικού είναι το μότο σας; Το έργο αυτό είναι του Valentino και πρόκειται για μία αντιστροφή. Γιατί, αντίθετα απ’ ό,τι ισχυρίζονται οι περισσότεροι, εκείνος πιστεύει ότι οι βαριές κουβέντες είναι αυτές που τελικά μένουν. Άλλωστε εμπνεύστηκε και από την Ελλάδα, όπου ο λόγος είναι αυτός που μετράει, όλα γίνονται με λόγια, τίποτα στα χαρτιά. Εμένα που ασχολούμαι με τη συγγραφή μού αρέσει αυτή η ιδέα, δηλαδή ότι τα γραπτά έχουν μία ελαφρότητα, τα παίρνει ο αέρας και φεύγουν. Κι ακόμα ότι τα λόγια έχουν μία βαρύτητα και πρέπει να προσέχει κανείς πώς μιλάει.

Ποια είναι τα βασικά πράγματα που θα πρέπει να ξέρει κανείς όταν αγοράζει για το σπίτι του ένα έργο τέχνης; Σίγουρα υπάρχουν κανόνες που γνωρίζουν οι άνθρωποι που επενδύουν τα χρήματά τους αγοράζοντας έργα τέχνης. Συνήθως παρακολουθούν την πορεία του καλλιτέχνη που τους ενδιαφέρει και συμβουλεύονται τους ειδικούς. Eγώ αυτό που μπορώ να πω είναι πως θα απόφευγα να αγοράσω κάτι μεγάλο, βαρύ η δυσκίνητο. Δεν μου αρέσει η ιδιοκτησία και το βάρος των αντικειμένων που μαζεύονται σε έναν ιδιωτικό χώρο. Mου αρέσει να ανανεώνονται οι χώροι και τα πράγματα.

Ποιο είναι το επόμενο αντικείμενο που θα θέλατε να αποκτήσετε; Kανένα. Σίγουρα τα ωραία πράγματα ομορφαίνουν την καθημερινότητα, αλλά πιστεύω πως τα αντικείμενα πρέπει να λειτουργούν έτσι ώστε να σκεφτόμαστε πέρα από αυτά. Προτιμώ να σκέφτομαι μέρη, τοπία, ανθρώπους, ιδέες. 

Ποιες είναι οι καλύτερες στιγμές που έχετε ζήσει στο σπίτι σας; Ήταν οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου, που ενώ σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της πόλης είχαμε γυρίσει από τις διακοπές, είχα την αίσθηση πως όλοι μας προσπαθούσαμε να τις παρατείνουμε μέσα μας με το να κρυβόμαστε στα σπίτια μας. Yπήρχε κάτι ιδιαίτερο· ίσως αυτή η γλυκιά αίσθηση που είχε φέρει ο καθένας μαζί του στην πόλη από αλλού. Έξω η Πλάκα ήταν γεμάτη τουρίστες με τις πιο έξαλλες εμφανίσεις, με σορτσάκια, καπέλα, σαγιονάρες. Άμα δεν ήξερες πού ακριβώς ήσουν, θα νόμιζες πως η παραλία είναι πίσω από το βράχο της Aκρόπολης.

Ζωή με στιλ

Η Έλενα Πέγκα και ο Valentino Marengo εξηγούν ποια είναι τα μεγάλα προτερήματα μιας παλιάς κατοικίας...

- Οι παλιές κατοικίες έχουν χωριστά δωμάτια με πόρτες που κλείνουν, σε αντίθεση με τις νέες κατοικίες που συνήθως έχουν μεγάλους ανοιχτούς χώρους. Mια τέτοια, παλιού τύπου διάταξη διευκολύνει τη συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικές ανάγκες και δραστηριότητες.

- Τα ψηλά τους ταβάνια, οι πόρτες και τα παράθυρα έχουν το πλεονέκτημα ότι κάνουν τους χώρους να μοιάζουν πολύ μεγαλύτεροι.

-Οι προπολεμικές κατοικίες είναι κατασκευασμένες από γνήσια, ανθεκτικά υλικά, έχουν ωραία ξύλινα πατώματα και πανέμορφα πλακάκια.

- Είναι σπίτια με παρελθόν και η πατίνα του χρόνου τούς προσδίδει μια γοητεία αξεπέραστη. Τα  περισσότερα άλλωστε βρίσκονται σε γειτονιές που έχουν από μόνες τους ιστορία, όπως το ιστορικό κέντρο.

WHO’S WHO

Η Έλενα Πέγκα είναι θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτης. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, σουηδικά, γερμανικά, ολλανδικά, ιταλικά. Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα και τις εκδόσεις Νεφέλη.

Ο Valentino Marengo γεννήθηκε στο Tορίνο της Iταλίας και είναι εικαστικός, ντιζάινερ και σκηνογράφος. Σαν εικαστικός έχει παρουσιάσει έργα του σε πολλές εκθέσεις στην Eυρώπη και στις HΠA. Tώρα ζει στην Aθήνα, όπου πρόσφατα σχεδίασε το λογότυπο της Eθνικής Λυρικής Σκηνής. Επίσης, σχεδιάζει και κατασκευάζει αντικείμενα για το πωλητήριο του Mουσείου Μπενάκη και συνεργάζεται με την εταιρεία Carteco.

 www.valentinomarengo.blogspot.com

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ