- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Eίμαι βέρα Αθηναία, γεννήθηκα στην Ακαδημία Πλάτωνος και, μπορώ να σας πω, την ύπαιθρο την ανακάλυψα στα 18 μου.
Ήταν το ’80 όταν μαζί με το σύζυγό μου (σημ.: ο σκηνοθέτης Γιώργος Πανουσόπουλος) –αν και πολύ νέοι και πάνω στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής μας–, φύγαμε οικειοθελώς από την Αθήνα και μετακομίσαμε στην Αίγινα. Ήταν έξι χρόνια υπέροχης ζωής… Εκεί γεννήθηκε και η πρώτη μας κόρη, εκεί ανακάλυψα πόσο η φύση μπορεί να σου χαρίσει ευτυχία και ισορροπία.
Κάποια στιγμή, λόγω δουλειάς, πήραμε και πάλι το δρόμο της επιστροφής. Αμβλύναμε τον πόνο μας με την επιλογή αυτού εδώ του σπιτιού στις εξοχές της Παιανίας. Το σπίτι είναι εκτός σχεδίου, η περιοχή ακόμη και τώρα, 17 χρόνια μετά, έχει αλλοιωθεί πολύ λίγο. Να φανταστείτε, ακόμη περνάει ο βοσκός με το κοπάδι του, παίρνουμε φρέσκα αυγά από την κυρία Σοφία δίπλα, έχουμε κι εμείς το μποστάνι μας.
Μ’ αρέσει η αυτόνομη ζωή του κτήματος. Μπορείς να έχεις τα δικά σου ζώα και λαχανικά (εμείς έχουμε πραγματικά απ’ όλα), ακόμη και δική σου ενέργεια μπορείς να έχεις.
Ένα κτήμα έχει όλο το χρόνο χαρές και ασχολίες. Το χειμώνα φυτέματα και κλαδέματα (τότε μαζευόμαστε πολύ μέσα στο σπίτι, το τζάκι της κουζίνας καίει από Οκτώβρη μέχρι Απρίλη συνεχώς), τέλη καλοκαιριού είναι η εποχή της μαρμελάδας, ενώ τις ντομάτες, που έχουμε μεγάλη παραγωγή, τις κάνουμε πελτέ ή λιαστές. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι καλύτερες εποχές.
Μαζευόμαστε φίλοι στον κήπο και γίνονται τραγουδιστικές βραδιές κάτω από την πέργκολα. Το σπίτι μας απέχει, στ’ αλήθεια, 20 λεπτά από το κέντρο, τίποτα δηλαδή, η απόφαση να φύγεις είναι δύσκολη, αλλιώς όλα είναι πιο εύκολα στην πράξη. Όταν όμως το τολμάς, σου ανοίγονται καινούργια μονοπάτια…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλά έπιπλα, ουδέτερα χρώματα και μίνιμαλ διακόσμηση
Πιάτα, κεραμικά, δίσκοι και διακοσμητικά με σαρδέλες φέρνουν στο σπίτι τη χαλαρή, μεσογειακή αισθητική
Η οδός Κύπρου συγκεντρώνει τα περισσότερα διατηρητέα, ιστορικά και σπουδαία κτίρια της πόλης σε 350 μόλις μέτρα.
Τα έργα που έχει αναλάβει και η συνεργασία του με τον Sir Norman Foster και την ομάδα Foster + Partners
Συνεργάζεται με το Gaudí Foundation ως Official Partner της διεθνούς έκθεσης «GAUDÍ: Back to the Origins».
Luxury brands και beach clubs ράβουν το πιο κομψό καλοκαίρι
Η απάντηση θα δοθεί από όσα συμβούν στον χώρο και από όσα φύγουν από αυτόν
Δέκα χρόνια από τον θάνατό της, θυμόμαστε την πρωτοπόρο αρχιτεκτόνισσα, που μεταμόρφωσε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με τα κομψά, φουτουριστικά έργα της
Ο άνθρωπος που γέμισε τον κόσμο με χρώμα, καμπύλες και φαντασία
Μια χιουμοριστική «διάκριση» που δείχνει τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της αρχιτεκτονικής στις βρετανικές πόλεις
Από τα καλοκαίρια της μικρής Τζάκι Μπουβιέ μέχρι τον Τομ Φορντ
Μπαμπού, φυτά και φυσικό φως μπορούν να κάνουν το μπάνιο σου να θυμίζει resort του Μπαλί
Ξεχάστε τα άκρα του μίνιμαλ και του μάξιμαλ. Ο μιντιμαλισμός είναι η νέα προσέγγιση στην εσωτερική διακόσμηση που συνδυάζει ισορροπία, λειτουργικότητα και προσωπικό στιλ.
Ο αρχιτέκτονας μιλά για την Αθήνα που αλλάζει
Το ξενοδοχείο 28 δωματίων που σχεδίασε ο Φίλιπ Σταρκ στο Cap Ferret, το κομψό και διακριτικό καταφύγιο των εύπορων και διάσημων Γάλλων, αποτελεί μια όαση ηρεμίας που ατενίζει τον Ατλαντικό.
Συγγνώμη, ποιος μένει εδώ τελικά;
Στην κατηγορία «Generative, Algorithmic, Parametric and AI-Assisted Design»
Το πρόγραμμα Blue-Green Tops επιχειρεί να μετατρέψει τα δώματα της πόλης σε μπλε-πράσινες στέγες που διαχειρίζονται το νερό και μειώνουν τη θερμοκρασία
Το στιλ διακόσμησης που βρίσκει ομορφιά στις ατέλειες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.