Design & Αρχιτεκτονικη

«Designers Lights». Οι σχεδιαστές ρίχνουν τα φώτα τους

Έκθεση στο One Athens για καλό σκοπό από την CREAID

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
124890-280345.jpg

Ένα φωτιστικό μοιάζει με γιγάντιο μανιτάρι, ένα άλλο με μια φωτεινή ιδέα. Πιο πέρα ένα τρίτο ζητάει «αγάπη και ειρήνη» και ένα άλλο θυμίζει μπουκέτο του αγρού. Χαμογελάω κοιτώντας τα συνολικά 107 φωτιστικά. Όχι μόνο γιατί δημιουργούν εικόνες και σκιές περίεργες τόσο στον τοίχο όσο και στο μυαλό, αλλά γιατί αυτή τη φορά τόσοι αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, ακόμη και ζωγράφοι έβαλαν τα δυνατά τους για ένα καλό σκοπό.

image

The Bouquet/ Aria Korizi

«Designer Lights». Έτσι λέγεται η έκθεση που οργανώνει η φιλανθρωπική οργάνωση CREAID αυτή την Τρίτη 5 Απριλίου στο One Athens. Αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και καλλιτέχνες, όλοι τους αποδέχτηκαν την πρόταση της Μαρίνας Βερνίκου, προέδρου της οργάνωσης, να «ρίξουν τα φώτα τους» για καλό σκοπό. Όλα τα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν για να κατασκευαστεί μια καινούργια παιδική χαρά στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού».

image

Manta/ Studio Omerta- Alexandros Franzolini

Δεν είναι η πρώτη φορά. Πέρυσι το αντίστοιχο project “Tote Bags” της ίδιας οργάνωσης στάθηκε η αιτία για να αποκτήσουν οι Γιατροί του Κόσμου μια καινούργια κινητή ιατρική μονάδα. Αυτό κάνει η CREAID. Παρέχει κοινωνικό έργο μέσω δημιουργημάτων έργων τέχνης.

image

Sea Through/ Marina Vernicos

«Είδα εξαιρετικές δουλειές», λέει ο (επίσης εξαιρετικός) αρχιτέκτονας Λευτέρης Αμπατζής που συμμετέχει φέτος στην έκθεση. «Υπάρχει το έναυσμα ότι πρόκειται για φιλανθρωπικό σκοπό, οπότε όλοι δέχονται. Και πραγματικά τα φωτιστικά που έχω δει μέχρι στιγμής είναι πολύ εντυπωσιακά. Αλλά κι εγώ όταν με προσκάλεσε η κυρία Βερνίκου το είδα σαν μια καλή ευκαιρία να πειραματιστώ και να φτιάξω κάτι πρωτότυπο». Το «απολιθωμένο μανιτάρι» που σχεδίασε ο Λευτέρης Αμπατζής είναι πραγματικά καινοτόμο. Ο ίδιος εξηγεί γιατί:

«Καιρό πριν τα δέντρα μονοπωλήσουν την χλωρίδα της γης, γιγαντιαία μανιτάρια κατέκλυζαν την επιφάνεια της». Παρόλο που οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται όσον αφορά στην εγκυρότητα της συγκεκριμένης πληροφορίας, για εμένα υπήρξε η αφορμή μιας εξερεύνησης ενός πλασματικού προϊστορικού τοπίου, πάνω στην οποία βασίζεται η δημιουργία μιας σειράς «απολιθωμένων» αντικειμένων, με πρώτο το μανιτάρι».

image

The Fossilised Mushroom/ Eleftherios Ambatzis

Για το μανιτάρι χρησιμοποιήθηκε μια μάζα όνυχα 300 κιλών! Η χρήση του φωτοδιαπερατού αυτού υλικού με την πλούσια χρωματική παλέτα (ο αρχιτέκτονας εκμεταλλεύτηκε δύο κομμάτια διαφορετικής απόχρωσης) παραπέμπει στη μοναδικότητα ενός πραγματικού απολιθώματος, που αποκτά μια διάσταση ονειρική όταν το φως ανάβει. Σαν να βγαίνει μέσα από παραμύθι.

image

Grip Lamp/ Yiannis Ghikas

Η Grip Lamp από την άλλη μεριά, του designer Γιάννη Γκίκα (κατασκευαστής: Γιώργος Σοφός, Gsa Metaltech) δεν θυμίζει παραμύθι, αλλά κόμικς. Ένας από τους συμβολισμούς της ένατης τέχνης είναι και η φωτεινή λάμπα που ανάβει πάνω από τα κεφάλια των ηρώων όταν κατεβάζουν ιδέες. «Ο λαμπτήρας συμβολίζει την ευφυή ιδέα», μας λέει ο Γιάννης Γκίκας. «Σε αυτή, πρόσθεσα μια λαβή για να μπορείς να τη διαχειριστείς».

image

1125/ A+ Architects- Giannis Zacharakis

Οι ιδέες που γίνονται υπέροχα φωτιστικά-έργα τέχνης συνεχίζονται με ονόματα όπως Διαμαντής Αϊδίνης, Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, Άγγελος Αγγελόπουλος, Σωτήρης Χαϊνης, Βάνα Κριμνιώτη, Μανώλης Χάρος, Divercity Architects, We Design, gfra, K&K Architects, hiboux architecture, Διονύσης και Αναστάσης Σοτοβίκης, Μηνάς Κοσμίδης, Κώστας Βογιατζής, Μάρκος Βουζουνεράκης, Θοδωρής Ζουμπουλάκης, Ναταλία Κοκοσαλάκη, κ.α. Με άλλα λόγια η dream team των Ελλήνων σχεδιαστών, ζωγράφων και αρχιτεκτόνων. Μπορείτε να τα δείτε όλα από κοντά την Τρίτη 5 Απριλίου (19.00-23.00) στο One Athens ή να τα αγοράσετε από την online δημοπρασία που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Απριλίου.

image

M&L/ Isidora Chandeli


*One Athens, Στρατιωτικού Συνδέσμου 20-24, Κολωνάκι, www.creaid.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ