- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Την περασμένη εβδομάδα οι «Φούρνοι» στο Γκάζι –μια αίθουσα 500 τ.μ.– γέμισαν από φωτογραφικά έργα με εκτυφλωτικά χρώματα και εντυπωσιακές διαστάσεις(1,20x2 μέτρα). Ο φωτογράφος Γιώργος Αντωνόπουλος είχε χρήσει πρωταγωνιστή των έργων του το φως και τις μεταμορφωτικές του διαδρομές: φως που διαθλάται, πολώνει και αντανακλάται όταν διαπερνάει κρύσταλλα, τζάμια, κομμάτια πάγου, πέτρες μέσα στη θάλασσα. Και έτσι τα πιο προφανή στοιχεία μεταμορφώνονταν σε ελκυστικά παράδοξες και αινιγματικές δημιουργίες: ορυκτά που θύμιζαν νεκροκεφαλές και τζάμια που έμοιαζαν με αποπλανητικές pop art γιγαντοαφίσες. Με αφορμή την επανέκθεση μέρους αυτής της συλλογής από τις 25/10 στο νέο χώρο του φωτογράφου, τη Silk Gallery, κάναμε μια μικρή κουβέντα με τον Γιώργο Αντωνόπουλο.
Πώς προέκυψε η ιδέα αυτής της συλλογής; Όλες οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας έξω στην ύπαιθρο. Τα δύο αυτά στοιχεία, η φύση και το φως, έδωσαν αρχικά την ιδέα για τη διάθλαση και στη συνέχεια για όλες τις μεταμορφωτικές ιδιότητες του φωτός. Η συγκεκριμένη σειρά έχει φωτογραφηθεί με δύο μηχανές οι οποίες έχουν ανάλυση πάνω από 20.000 μεγκαπίξελ, μάκρο φακούς και καταπληκτική εστίαση (15 πόντους από το αντικείμενο). Στη συνέχεια επέλεξα τη μέθοδο εκτύπωσης: L- Print (η πιο ακριβή και αξιόπιστη που υπάρχει) σε γυαλιστερό χαρτί και διαστάσεις που ξεκινούν από τα 60x90 εκ. και φτάνουν μέχρι 1,25x2 μέτρα. Γεγονός ασυνήθιστο, καθώς στις περισσότερες εκθέσεις φωτογραφίας τα έργα είναι πολύ μικρά, τόσο εξαιτίας του κόστους αλλά και γιατί οι περισσότερες αθηναϊκές γκαλερί δεν είναι μεγαλύτερες από 200 τ.μ., οπότε δεν μπορείς να εκθέσεις πολλά.
Οι τελικές εικόνες είναι έντονα λυρικές… Συμφωνώ, αν και νομίζω ότι το βασικό τους στοιχείο είναι η γεωμετρικότητα – μου αρέσουν πολύ οι συμμετρίες. Όσο για τα χρώματα, η επιλογή ήταν συνειδητή: στη μαύρη εποχή που ζούμε η τέχνη οφείλει να στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας.
Ποιος είναι ο πιο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρεί ένας φωτογράφος; Πρέπει στα έργα του να μπορεί να διακρίνει ο θεατής τον κόπο και την προσπάθεια. Εξαιτίας της ίδιας της φύσης της φωτογραφίας –εμπεριέχει το ρεαλισμό και την ακεραιότητα– υπάρχει μια τάση να βγαίνουν όλα αγόγγυστα. Στην πορεία του χρόνου ένας φωτογράφος έχει τραβήξει τα πάντα: ανθρώπους και ζώα, κτίρια και φύση… Όλα έχουν την αξία τους, πρέπει όμως να καταναλώσεις πολλή φαιά ουσία για να αξίζει να εκθέσεις τελικά μια φωτογραφία. Θέλει οργάνωση, σκηνοθεσία και κυρίως τη δική σου ματιά.
Info Ο νέος χώρος του Γιώργου Αντωνόπουλου Silk Gallery θα ανοίξει στις 25/10 στη Βασ. Γεωργίου Β΄ 18. www.georgeantonopoulos.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η δύναμη της Ιστορίας και το λεπτό νήμα που χωρίζει τον μύθο από την πραγματικότητα
Ο «Μισάνθρωπος», η «Βότκα Μολότοφ», η «Κυρά της Ρω» στο Θέατρο Φιλίπ και η «Αλίκη στη Χώρα των Ψαριών» στον Ελληνικό Κόσμο
Αποκαλυπτήρια του έργου που απεικονίζει τον σερ Έλτον Τζον, τον σύζυγό του, τα παιδιά τους και τα αγαπημένα τους λαμπραντόρ
Το «Long Long Road» θα περιλαμβάνει συνεργασίες με τους Μπίλι Στρινγκς και Σέριλ Κρόου
Μιλήσαμε με την ποιήτρια και μεταφράστρια Λένα Σαμαρά για το νέο της εγχείρημα στον χώρο των εκδόσεων
Ένα πρότζεκτ που ταξιδεύει σε σχολεία της Ελλάδας, μυώντας τους μαθητές γυμνασίων στον κόσμο της όπερας
Ο 30χρονος ράπερ σχεδιάζει να επανατοποθετήσει το πανάκριβο κόσμημα με νέους μηχανισμούς στήριξης
«Σε 13 μέρες φέραμε εις πέρας όλη τη διαδικασία», ανέφερε η Λίνα Μενδώνη
Ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής φωτογραφίζει και γράφει για τον «Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941–1944»
«Η δίψα για αναγνώριση μπορεί να γίνει ένας μηχανισμός αυτοφθοράς»
Η ξεχωριστή ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου διηγείται τη ζωή της
Όταν διαβάζεις το βιβλίο της μαραθωνοδρόμου Μαρίας Πολύζου καταλαβαίνεις ότι έχει δίκιο, ξέρει για τι πράγμα μιλάει: δεν πρέπει να τα παρατάς, ποτέ των ποτών.
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ hip hop κουλτούρας στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη
Από την πρώτη μεγάλη φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Λάνθιμου μέχρι τη σύμπραξη έξι γκαλερί σε ένα μεγάλο πρότζεκτ
Ένα ημερολόγιο έντονων σκηνών, περιγραφή παθών και σκέψεων που φλερτάρουν με την αρχέγονη θρησκειολογική αναζήτηση και φιλοσοφία
Οι παραγωγοί του Voice 102.5 μιλούν για το ραδιόφωνο
Το αριστούργημα του Νίκου Κούνδουρου με τη μοναδική ερμηνεία του Ντίνου Ηλιόπουλου
Μια συζήτηση με τη χορογράφο, θεατρολόγο, χορεύτρια και performer
Το βιβλίο κυκλοφόρησε αρχικά στις ΗΠΑ, ενώ στη Σοβιετική Ένωση διαδιδόταν μυστικά, από χέρι σε χέρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.