Πολιτισμος

WOW Athens: Γυναικεία «συμμαχία» και φέτος στο ΚΠΙΣΝ

To διεθνές φεστιβάλ για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα επιστρέφει με καλεσμένες τις Nadya Tolokonnikova (Pussy Riot), Deborah Levy, Katy Hessel και Suzie Miller

62222-137653.jpg
A.V. Team
17’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
WOW Athens: Γυναικεία «συμμαχία» και φέτος στο ΚΠΙΣΝ

To WOW Women of the World Αthens στο ΚΠΙΣΝ: Το πρόγραμμα των ομιλιών 6 - 8 Απριλίου και οι εκθέσεις φωτογραφίας

H Ρωσίδα Nadya Tolokonnikova, ιδρυτικό μέλος της φεμινιστικής-ακτιβιστικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας Pussy Riot, η βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας Deborah Levy, η ιστορικός τέχνης, δημοσιογράφος και συγγραφέας του «The Story of Art Without Men» Katy Hessel και η Αυστραλή θεατρική συγγραφέας Suzie Miller δίνουν το παρών στο φετινό WOW - Women of the World Αthens.

Το διεθνές φεστιβάλ για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα επανακάμπτει με ομιλίες και συζητήσεις (για ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών, ο έμφυλος σχεδιασμός των πόλεων και η ψυχική υγεία), εκθέσεις φωτογραφίας, εργαστήρια, σκηνική ανάγνωση του έργου «Prima Facie» από την Αλεξία Καλτσίκη, προβολές, συναυλίες κ.ά.

WOW Athens: άποψη από τα mentoring sessions
WOW Athens: άποψη από τα mentoring sessions © Πελαγία Καρανικόλα

WOW Women of the World Αthens: το πρόγραμμα των συζητήσεων

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Το WOW ΑΤΗΕΝS 2024

12.00-12.30, Φάρος

H Jude Kelly, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Ιδρύτρια του WOW Foundation και η Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συζητούν για το WOW Festival ανατρέχοντας στην επικαιρότητα των τελευταίων μηνών, τις προκλήσεις που διαφαίνονται αλλά και τις πρόσφατες νίκες στην πορεία της έμφυλης ισότητας.

Nadya Tolokonnikova, ιδρυτικό μέλος των PussyRiot

12.00, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Με ρίζες στο πανκ κίνημα, το χιούμορ και την ποίηση, η φεμινιστική-ακτιβιστική καλλιτεχνική κολεκτίβα Pussy Riot, που ιδρύθηκε από την Nadya Tolokonnikova το 2011, είναι διάσημη για τις αυθόρμητες και θαρραλέες δράσεις της που αμφισβητούν το ρωσικό καθεστώς.

Τα επαναλαμβανόμενα θέματα στη φεμινιστική, αντι-Πούτιν πρακτική των Pussy Riot περιλαμβάνουν την ελευθερία της έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, ενώ οι πρόσφατες δράσεις τους περιλαμβάνουν αντιπολεμικές δηλώσεις και υποστήριξη της Ουκρανίας.

Οι Pussy Riot εμφανίστηκαν το 2011, την εποχή που ο τότε πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι θα ήταν και πάλι υποψήφιος για την προεδρία στις επερχόμενες ρωσικές εκλογές. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τη δράση τους στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού το 2012 έτυχαν τεράστιας διεθνούς προσοχής. Εκεί ανέβηκαν τρέχοντας στην Αγία Τράπεζα και ερμήνευσαν το «Punk Prayer», ένα τραγούδι που προτρέπει την Παναγία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ως φεμινίστρια και να απελευθερώσει τη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα αυτής της δράσης, τρία μέλη της ομάδας, ανάμεσα τους και η Nadya Tolokonnikova, καταδικάστηκαν σε διετή φυλάκιση.

Η Tolokonnikova έχει εμφανιστεί σε μεγάλα μουσικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο -το "Punk Prayer" χαρακτηρίστηκε από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian ως ένα από τα καλύτερα έργα τέχνης του 21ου αιώνα- και έχει κυκλοφορήσει μουσική με τους Big Freedia, Tom Morello, MARINA, Boys Noize και ToveLo. Στον χώρο των καλών τεχνών έχει υποστηριχθεί από κορυφαίους καλλιτέχνες όπως η Marina Abramović, η Judy Chicago και ο Ai Weiwei. Έχει μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, του Βρετανικού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εμφανίστηκε ως ο εαυτός της στην τρίτη σεζόν της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «House of Cards».

Πιο πρόσφατα, το έργο της «Putin's Ashes», μια εικαστική εγκατάσταση που παρουσιάστηκε στην Deitch Galleryστο Λος Άντζελες τον Ιανουάριο του 2023, την έβαλε στη λίστα των πιο καταζητούμενων εγκληματιών και τρομοκρατών της Ρωσίας. Στη συνέχεια, το έργο εκτέθηκε στην γκαλερί [CONTAINER] στηΣάντα Φε, στομουσείοDallasContemporary στο Ντάλας, και συνεχίζει το ταξίδι του σε μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον Ιούνιο, εγκαινιάζεται στο OKLinzστην Αυστρία η έκθεση της με τίτλο RAGE.

Σήμερα, οι Pussy Riot αποτελούν περισσότερο ένα κίνημα παρά μια συγκεκριμένη συλλογικότητα. Δραστηριοποιούνται σε μικρές ομάδες και το σύνθημά τους είναι: "Ο ΚΑΘΕΝΑΣ/ Η ΚΑΘΕΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ PUSSY RIOT".

Nadya Tolokonnikova
Nadya Tolokonnikova

Urgent Conversation: Η αλήθεια του πολέμου

12.30-14.00,Φάρος

Ενώ ο πόλεμος και οι συγκρούσεις προκαλούν παγκόσμια οδύνη, ο βιασμός και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας ενάντια στις γυναίκες, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών, είναι διαδεδομένες  ιστορικά. Το 2022, περισσότερες από 600 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζούσαν σε χώρες πληγείσες από συγκρούσεις,-αύξηση 50% από το 2017- και πολύ συχνά τα σώματα των γυναικών γίνονται μέρος του πεδίου της μάχης μέσω του παλαιότερου και πιο σιωπηλού εγκλήματος του πολέμου. Γιατί είναι τόσο διαδεδομένη  αυτή η συνθήκη  και τι γίνεται για να αλλάξει;

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και η απονομή του βραβείου Anna Politkovskaya 2023 από τον διεθνή οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα RAW (ReachAllWomen) in WAR. Πρόκειται για ένα βραβείο που απονέμεταιστις γυναίκες δημοσιογράφους που εργάζονται σε ζώνες πολέμου και συγκρούσεων και υπερασπίζονται ταανθρώπινα δικαιώματα, συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο.

Συντονίστρια: Jude Kelly - Διευθύνουσα Σύμβουλος και Ιδρύτρια του WOW Foundation
Ομιλήτριες
Lucy Kassa - Δημοσιογράφος, Νικήτρια του ΒραβείουAnna Politkovskaya για το 2023
Mariana Katzarova - Ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, Ιδρύτρια του οργανισμού RAW in WAR, Ιδρύτρια του Βραβείου Anna Politkovskaya
Κατερίνα Οικονομάκου - Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Η γυναίκα που ποτέ δεν θα γίνω: Τα μη-ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς στην ψηφιακή εποχή

12.30-14.00, Πύργος Βιβλίων

Ο ψηφιακός εαυτός είναι συχνά διαφορετικός από τον πραγματικό. Μέσα από φίλτρα και προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών, συγκρινόμαστε πλέον περισσότερο από ποτέ με έναν πλαστό, «υπερτέλειο» εαυτό και είμαστε καταδικασμένες να χάνουμε. Μήπως τελικά ο εκδημοκρατισμός των ψηφιακών μέσων δεν επέφερε την επανάσταση στα πρότυπα ομορφιάς;

Συντονίστρια:
Εύα Ξευγένη - Aρθρογράφος, Aρχισυντάκτρια της Womanlandia

Ομιλήτριες: 
Μαρίτα Γεραρχάκη - Κλινική Ψυχολόγος &Συνιδρύτριατης ΑΝΑΣΑ ΜΚΟ
Μίνα Μπιράκου - Δημοσιογράφος, Content Director της 24Media
Αναστασία Τζούμα - Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος, Ιδρύτρια της TzoumaClinic
Σουζάνα Κεγγίτση – Beauty expert, δημιουργός περιεχομένου, επιχειρηματίας, vlogger

Inconversation: Katy Hessel, ιστορικός τέχνης, δημοσιογράφος και συγγραφέας

14.30, Φάρος

Η Katy Hessel είναι ιστορικός τέχνης, δημοσιογράφος και συγγραφέας του διεθνούς bestseller«The Story of Art Without Men». Μέσω του podcast «The Great Women Artists» και του λογαριασμού της στο Instagram, όπου αναδεικνύονται γυναίκες καλλιτέχνιδες από το παρελθόν και το παρόν, η Hessel έχει γίνει μια από τις πιο συναρπαστικές φωνές στον κόσμο της τέχνης σήμερα.

Katy Hessel
Katy Hessel © Bertrand Webb

Βάζοντας, τώρα, τη γυναίκα στο κάδρο

16.00-17.30, Φάρος

Το γυναικείο σώμα αποτυπώνεται σε όλες τις εκφάνσεις τέχνης, εδώ και αιώνες. Η γυναίκα δημιουργός, όμως, λείπει. Διαχρονικά. Τις τελευταίες δεκαετίες, επιχειρείται η ανατροπή: Από την εξαίρεση, στην ισότητα. Από τη σιωπή, στη δημιουργική φωνή. Κι από εκεί, στην άφοβη έκθεση της γυναικείας εμπειρίας.

Συντονίστρια: 
Στέλλα Χαραμή - Δημοσιογράφος

Ομιλήτριες: 
Suzie Miller - Θεατρική συγγραφέας, σεναριογράφος και μυθιστοριογράφος
Akanchha Karki - Θεατρική καλλιτέχνις και σκηνοθέτρια
Συραγώ Τσιάρα - Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου
Γεωργία Λαλέ - Εικαστική καλλιτέχνις και performer 

Suzie Miller
Suzie Miller © Sarah Hadley

Slamsby SNFCC Youth Council: Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

17.00-19.00, Πύργος Βιβλίων

Διανύουμε μια εποχή που ενώ η πληροφορία είναι διαθέσιμη, οι ανακρίβειες γύρω από το σεξ καλά κρατούν και η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση παραμένει εκτός του σχολικού προγραμματισμού. Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει, τελικά, ένα τέτοιο μάθημα; Σε τι βαθμό έχουμε απενεχοποιήσει το σεξ και τι σημαίνει ο όρος “SexPositivity”; 

Ομιλήτριες:
Κωνσταντίνα Ζερβάκου - Χημικός, συνιδρυτικό Μέλος της Intersex Greece
Χρυσούλα Ηλιοπούλου - Ψυχοθεραπεύτρια, Κλινική Σεξολόγος
Στέλλα Ροΐδη – Γυναικολόγος
Έλενα Σκαρπίδου - Εκπαιδευτικός, Sex Educator & Trainer, Υπ. Τομέα Εκπαίδευσης “Πολύχρωμο Σχολείο”

Σεξιστικός λόγος &εσωτερικευμένος μισογυνισμός

18.00-19.30, Φάρος

«Είναι κόρη ή σύντροφος του τάδε, γι’ αυτό κάνει καριέρα», έλεγαν παλιά. «Ο διορισμός της είναι απόρροια ποσόστωσης», λένε τώρα. Ο σεξισμός ποτέ δεν πεθαίνει. Διαβρώνει και αμφισβητεί την παραμικρή προσπάθεια συμπερίληψης. Κάποιες φορές, εκπορεύεται από τις ίδιες τις γυναίκες, που τον έχουν αφομοιώσει και τον αναπαράγουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται.

Συντονίστρια:
Ξένια Κουναλάκη - Δημοσιογράφος
Ομιλήτριες:
Αγγελική Αλβανούδη - Διδακτόρισσα Γλωσσολογίας και Διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ
Κατερίνα Βρανά - Standupcomedian
Μαίρη Συνατσάκη - Παρουσιάστρια, YouΤuber, Επιχειρηματίας
Σοφία Τρυπιδάκη - Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχοθεραπεύτρια

Το ταξίδι της φυλομετάβασης χρειάζεται συνεπιβάτες

19.30-21.00, Πύργος Βιβλίων

«Τι κάναμε λάθος;», «Μήπως είναι φάση;», «Είναι μόδα;» Αυτή είναι τις περισσότερες φορές η αντίδραση των γονιών, του σχολείου, της κοινωνίας στην υπέρτατη εξομολόγηση αυτής της βαθύτερης αίσθησης εαυτού ενός παιδιού, ενός νέου. Μπροστά σε ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι, μεγαλώνουμε το χάσμα, εντείνουμε το φόβο. Είμαστε καλύτεροι από αυτό, σωστά;

Συντονίστρια:
Λίνα Γιάνναρου - Δημοσιογράφος
Ομιλήτριες:
Κλεονίκη Γιαννακοπούλου - Ψυχολόγος και μέλος της οργάνωσης "Υπερήφανοι Γονείς Ελλάδας"
Νάνσυ Παπαθανασίου - Επιστημονικά Υπεύθυνη Orlando LGBT
Katherine Reilly - Συγγραφέας και Ακαδημαϊκός
Εύα Σπίνου - Ψυχολόγος και Συντονίστρια της ομάδας “Υπερήφανοι Γονείς”

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Γυναίκες και Σχεδιασμός Πολιτικών

10.30-12.00, Φάρος

Όταν οι γυναίκες κατέχουν ηγετικές θέσεις, τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά επεκτείνονται σε ολόκληρη την κοινωνία. Από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι οι γυναίκες πολιτικοί συχνά θέτει σε προτεραιότητα θέματα που ωφελούν τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία και φέρνουν πιο συνεργατικά στυλ ηγεσίας στα περιβάλλοντά τους. Ως εκ τούτου, περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις μπορούν να συμβάλλουν σε μια πιο ισότιμη και συμπεριληπτική κοινωνία. Μια συζήτηση με μελέτες περίπτωσης και βέλτιστες πρακτικές για την ισότητα των φύλων από όλο τον κόσμο.

Συντονίστρια:
Μαρία Στρατηγάκη - Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Ισότητας, Δήμος Αθηναίων
Ομιλήτριες:
Alison Duncan - Πρέσβης Αυστραλίας 
Lina Skerstonaite - Πρέσβης Λιθουανίας
Susanna Terstal- Πρέσβης Ολλανδίας
Gerda Vogl- Πρέσβης Αυστρίας

Το γυναικείο βίωμα σε επανάληψη

13.30-15.00, Φάρος

Η μάνα-τροφός, η γιαγιά-βοηθός, η κόρη-αντίγραφο των προηγούμενων γενεών. Πόσο άλλαξαν οι ρόλοι της γυναίκας μέσα στην ελληνική οικογένεια; Πόσο διαγενεακό βίωμα -τραύμα κουβαλάμε γραμμένο στα κύτταρά μας, υπαγορευμένο και ελάχιστα διαφοροποιημένο; Τρεις γενιές γυναικών αφηγούνται και εξηγούν γιατί ο φροντιστής στην οικογένεια ήταν πάντα γένους θηλυκού. 

Συντονίστρια:
Χριστίνα Γαλανοπούλου - Δημοσιογράφος με ειδίκευση σε θέματα φύλου
Ομιλήτριες:
Εύη Χατζηβαρνάβα - Συνεργάτιδα Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου - Συνταξιούχος φροντίστρια και ιδιωτική υπάλληλος
Χαρά Δεληγιάννη -Δασκάλα Παραδοσιακών Χορών, Χριστίνα Κοκκώνη- Διαμεσολαβήτρια Ρομά, ιδρυτικό μέλος της ΑΜΚΕ REYMA

Στιγμιότυπο από το ντοκυμαντέρ Gloria in her own words
WOW Athens 2024: Στιγμιότυπο από το ντοκυμαντέρ Gloria in her own words για την Gloria Steinem, ιστορικό μέλος του φεμινιστικού κινήματος

Gender and the City

13.30-15.00, ΠύργοςΒιβλίων
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας.

Υπάρχει ισότητα στο πώς μοιράζονται τον δημόσιο χώρο όλα τα φύλα; Ο αστικός σχεδιασμός ανέκαθεν αντικατόπτριζε και διευκόλυνε μόνο το 50% του πληθυσμού, καθώς ιστορικά, οι πόλεις είναι φτιαγμένες από άνδρες για άνδρες. Σε αυτή τη συζήτηση θα εξετάσουμε το δικαίωμα στην πόλη μέσα από την οπτική του φύλου, καθώς και εναλλακτικές, συμπεριληπτικές πρακτικές.

Συντονίστρια: 
Αναστασία Βαϊτσοπούλου - Δημοσιογράφος
Ομιλήτριες: 
Πηνελόπη Αλεξίου - Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Μέλος Urbana
Εύα Γρηγοριάδου - Αρχιτεκτόνισσα, Ιδρύτρια Urbana
Anka Dür - Αρχιτεκτόνισσα και Μαία 
Πολίνα Πρέντου - MSc Αρχιτεκτόνισσα-Πολεοδόμος, Υ.Δ. ΕΜΠ

Ηλικιακός ρατσισμός στην εργασία | Χτίζοντας διαγενεακές γέφυρες

15.30-17.00, Φάρος

Tι σημαίνει ηλικιακός ρατσισμός, ποια άτομα πλήττει και με ποιους τρόπους; Ποιες είναι οι προκλήσεις που συναντάμε στα διαγενεακά εργασιακά περιβάλλοντα; Γιατί έχει σημασία η διαγενεακή συμπερίληψη και τελικά μπορούμε, άραγε, να γνωριστούμε καλύτερα, ώστε να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε πιο αποτελεσματικά, πέρα από την ηλικία μας και τα στερεότυπα που συνοδεύουν την κάθε γενιά;

Συντονίστρια:
Πηνελόπη Θοδωρακάκου - Συνιδρύτρια Women on Top
Ομιλήτριες:
Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα - Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Αντιγόνη Λυμπεράκη - Καθηγήτρια Οικονομικών, Πάντειο Πανεπιστήμιο 
Έρη Παυλάκη - Συνιδρύτρια Women Do Business
Δρ. Μυρτώ- Μαρία Ράγγα - Ψυχογεροντολόγος, Διευθύνουσα Σύμβουλος "50και Ελλάς" 

Οι ωδίνες/οδύνες της μητρότητας

15.30-17.00, Πύργος Βιβλίων
Mε την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας

Πέρα από τις εξιδανικευμένες αναπαραστάσεις για «την πιο όμορφη περίοδο μιας γυναίκας», η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, η λοχεία, μπορεί να συνεπάγονται και τραυματικά συμβάντα. Η περιγεννητική απώλεια, η μαιευτική/ γυναικολογική βία, η επιλόχειος κατάθλιψη ενώ αφορούν χιλιάδες γυναίκες, κρύβονται κάτω από ένα βουνό σιωπής, πασπαλισμένο με αρκουδάκια, ευχετήριες κάρτες και κοινωνικούς καταναγκασμούς.

Συντονίστρια:  
Μαρία Λούκα - Δημοσιογράφος, Σεναριογράφος 
Ομιλήτριες:
Anka Dür - Αρχιτέκτονας και Μαία 
Κατερίνα Ζήζου - Ψυχολόγος
Καλλιόπη Κρεμαστιώτη - Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, ειδικευόμενη Περιγεννητική Ψυχολόγος 
Αφροδίτη Μητσοπούλου - Ηθοποιός, Σκηνοθέτρια

WOW Athens: άποψη από το φεστιβάλ στο ΚΠΙΣΝ
WOW Athens: άποψη από το φεστιβάλ στο ΚΠΙΣΝ © Ευτυχία Βλάχου

H ασφάλεια ως προϋπόθεση για ισότητα 

18.00-19.30, Φάρος
Powered by Ίδρυμα Vodafone

Οι χιλιάδες καταγγελίες κάθε χρόνο για ενδοοικογενειακή βία με θύματα γυναίκες και θηλυκότητες αναδεικνύουν την απουσία ασφάλειας ακόμη και στο σπίτι, όχι μόνο στον δρόμο. Το WOW ανοίγει τη συζήτηση για όσα έχουν γίνει κι όσα πρέπει ακόμη να γίνουν ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας σε γυναίκες και θηλυκότητες γιατί το «μίλα» από μόνο του δεν αρκεί. 

Συντονίστρια:
Αναστασία Γιάμαλη - Δημοσιογράφος
Ομιλήτριες:  
Νατάσα Κεφαλληνού – Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Κέντρο «Διοτίμα»
Άννα Μαμάη - Ψυχολόγος, MSc-Ψυχοθεραπεύτρια, Υπ. Δρ. Εγκληματολογίας, Υπεύθυνη Κέντρου Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας "ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ"
Μαρία Σκάγκου – Αντιπρόεδροςτου ΔΣ της Vodafone Ελλάδαςκαι Πρέσβειρα του Ιδρύματος Vodafone
Ιωάννα Στεντούμη - Δικηγόρος με εξειδίκευση σε θέματα έμφυλης βίας
Όλγα Στέφου - Συγγραφέας, Δημοσιογράφος

H ψυχική υγεία των κοριτσιών δεν είναι ταμπού

18.00-19.30, Πύργος Βιβλίων

Σε ολοένα και περισσότερες έρευνες καταγράφεται ανησυχητική επιδείνωση της ψυχικής υγείας των κοριτσιών, ιδιαίτερα στην εφηβεία και την πρώιμη ενηλικίωση. Ποιοι παράγοντες την προκαλούν; Πώς ενδυναμώνεται ένα κορίτσι ώστε να ζει σύμφωνα με την ατομικότητά του και όχι με βάση «δυσβάσταχτες» στερεοτυπικές ταυτότητες;

Συντονίστρια:
Τασούλα Επτακοίλη - Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
Ομιλήτριες:
Δάφνη Ξουράφη - Σκηνοθέτρια & Δημιουργός Animation
Νικολέτα Ρεκατσίνα - Ιδρύτρια και Γενική Διευθύντρια Openous
Νάσια Στουραΐτη - Φωτογράφος
Παναγιώτα Φέξη - Ψυχίατρος, ιδρυτικό μέλος Εταιρίας Ψυχικής Υγείας Γυναικών (ΕΨΥΓ)

Suzie Miller (Σκηνική Ανάγνωση επιλεγμένων σκηνών από το έργο τηςPrima Facie και συζήτηση)

21.15, Φάρος

Ο συγκλονιστικός δραματικός μονόλογος της Suzie Miller –πολυβραβευμένη θεατρική συγγραφέας και σεναριογράφος με γνωστικό υπόβαθρο στο Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- έκανε πρεμιέρα το 2019 στην Αυστραλία, στο GriffinTheater του Σύδνεϋ. Μια νέα παραγωγή του, που παρουσιάστηκε το 2022 στο WestEnd του Λονδίνου,  με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Emmy και BAFTA Jodie Comer,σε σκηνοθεσία Justin Martin, απέσπασε το Βραβείο Olivier για το καλύτερο νέο θεατρικό έργο και την καλύτερη ηθοποιό. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Broadway σημειώνοντας τεράστια εισπρακτική επιτυχία και κερδίζοντας το βραβείο Tony για την καλύτερη ηθοποιό.

Η Τέσσα είναι μια γυναίκα της εργατικής τάξης που έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε κορυφαία συνήγορο υπεράσπισης. Ώσπου, ένα απροσδόκητο γεγονός, τη φέρνει αντιμέτωπη με το όριο: εκεί, όπου, η πατριαρχική εξουσία του νόμου, το βάρος της απόδειξης και η ηθική αποκλίνουν.

Tη σκηνοθετική επιμέλεια της Σκηνικής Ανάγνωσης αναλαμβάνει η Ιώ Βουλγαράκη και τον ρόλο της Τέσσα η Αλεξία Καλτσίκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστραλίας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

CEO Roundtable: Η συμπερίληψη ως κουλτούρα και πρακτική

11.30-13.00, Φάρος

Τα γυναικεία πρότυπα μπορούν να συμβάλουν στη γεφύρωση του χάσματος των επαγγελματικών στόχων μεταξύ των φύλων. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν προς ένα στυλ ηγεσίας που είναι βασισμένο περισσότερο ση συνεργασία και τη συμπερίληψη. Πώς δημιουργούν οι γυναίκες-ηγέτιδες εργασιακά περιβάλλοντα χωρίς αποκλεισμούς και πώς αξιοποιούν τα οφέλη τους για να ενδυναμώσουν τους ανθρώπους τους;

Συντονίστρια:
Έλλη Ανδριοπούλου - Διευθύνουσα Σύμβουλος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ομιλήτριες:
Έλενα Καλλονά - Γενική Διευθύντρια, JungheinrichHellas
Κατερίνα Κασκανιώτη - Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΕΡΤ
Φιλίππα Μιχάλη - Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνουσα Σύμβουλος, NN Hellas

Ο γύρος του κόσμου σε 80 WOW

11.30-13.00, Πύργος Βιβλίων

Το WOW πραγματοποιείται σε όλο τον κόσμο - μέχρι στιγμής σε 45 τοποθεσίες, σε 6 ηπείρους, από το Ρίο μέχρι το Μπαγκλαντές και από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Αυστραλία. Όπως και στην Αθήνα, κάθε φεστιβάλ οργανώνεται τοπικά, αντιμετωπίζοντας τοπικά ζητήματα, τιμώντας τις γυναίκες του κάθε τόπου, αλλά πάντα κοιτάζοντας με εξωστρέφεια τον κόσμο.

Ποιες είναι οι ιδέες που πάντα αναδύονται στις εκδηλώσεις WOW; Πώς διαφέρει η ζωή των γυναικών και των κοριτσιών στην Ελλάδα από αυτή στο Πακιστάν, για παράδειγμα; Και ποιες ομοιότητες παρουσιάζει;

Θα το ανακαλύψετε σε ένα πάνελ συζήτησης με διοργανώτριες του WOW από το Νεπάλ, το Πακιστάνκαι τη Βραζιλία. Προεδρεύει η Διευθύντρια Φεστιβάλ και Προγραμματισμού του WOW Foundation, Domino Pateman.

Συντονίστρια:
Domino Pateman - Διευθύντρια Φεστιβάλ και Προγραμματισμού WOW Foundation
Ομιλήτριες:  
Khadija Bano Ahmed –Εκπαιδευτικός και ακτιβίστρια – WOW Pakistan
Akanchha Karki -Θεατρική καλλιτέχνις και σκηνοθέτρια – WOW Nepal
Renata Peppl - Υπεύθυνη Ερευνητικού Προγράμματος, Queen Mary University of London – WOW Rio de Janeiro

Εργαζόμενη γυναίκα: μύθος και πραγματικότητα

13.30-15.00, Φάρος
Powered by NN

Κάθε εργαζόμενη γυναίκα στην Ελλάδα χρειάζεται να γνωρίζει τα δικαιώματά της, ώστε να αντιμετωπίσει την ανισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, ή ακόμα και φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία της - και όλα αυτά σε ένα, συχνά, μη υποστηρικτικό πλαίσιο, σε μια κοινωνία με στερεοτυπικές αντιλήψεις.

Συντονίστρια: 
Μαίη Ζαννή-Πολιτική επιστήμονας - Πρόεδρος και Συνιδρύτρια της οργάνωσης Women Act
Ομιλήτριες: 
Δόμνα Μιχαηλίδου - Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Μαρία Καραμεσίνη - Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου
Ιφιγένεια Καρανάσιου - Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας RiseClub
Φραγκίσκη Μελίσσα, Chief Human Resources Officer, Alpha Bank

Stop the mansplaining: η ιστορία μιας γυναίκας στην επιστήμη

13.30-15.00, Πύργος Βιβλίων

Γυναίκα και επιστήμη μοιάζουν ακόμα - φευ! - ασύμβατοι όροι. Όμως, αποκαλύπτοντας μυστήρια, σφυρηλατώντας μονοπάτια και διαμορφώνοντας το μέλλον, οι γυναίκες στην επιστήμη έχουν μάθει να αψηφούν στερεότυπα και να σπάνε εμπόδια. Από τη λάμψη της Marie Curie μέχρι τη διαύγεια της Rosalind Franklin, η λαμπρότητά τους μάς φωτίζει και μας εμπνέει.

Συντονίστρια:
Δρ. Μαρία Γιαννιού - Empowerment & Leadership Coach | Corporate Trainer | ΙδρύτριαLead From Within
Ομιλήτριες:  
Βάσια Αλετρά - Σύμβουλος Καριέρας & Δημιουργός του HER academiapodcast
Σωτηρία Γιαννίτσαρη - Head of Hackers at Intigriti
Μαριλίζα Ποντικού-Λιγνού - Παιδαγωγός εκπαιδευτικής τεχνολογίας και συγγραφέας
Δρ Ανεζίνα Σολωμονίδου -  Πλανητολόγος, ερευνήτρια της ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας και συνεργάτιδα της NASA

Ανυπότακτες: Γυναίκες σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα

15.30-17.00, Φάρος

Κοινωνικές πιέσεις, παρωχημένα ταμπού απόρροια της πατριαρχίας και συσσωρευμένες απογοητεύσεις από ύπουλες, αδιόρατες σεξιστικές συμπεριφορές και μισογυνικά αστεία. Οι γυναίκες που παραμένουν μειονότητα στα ανδροκρατούμενα επαγγέλματα σπάνε τα προκαθορισμένα καλούπια και τα στερεότυπα. Πώς; Δεν δέχθηκαν ότι είναι ανεπαρκείς. Δεν υποτάχθηκαν στις κοινωνικές συμβάσεις.

Συντονίστρια:
Ζωή Δημητρίου - Δημοσιογράφος
Ομιλήτριες:
Ειρήνη Γεωργή - Συγγραφέας, Ομιλήτρια, Σύμβουλος Dating & Επικοινωνίας
Αρετή Γεωργιλή - Ιδρύτρια ακτιβιστικού βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone, Συνεπικεφαλής Lean In Network Greece-Athens  
Χαρούλα Δημητρίου - Ποδοσφαιρίστρια, Εθνική Γυναικών Ελλάδος
Βασιλική Σταμπουλή - Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Πυροσβέστρια Δασικών Επιχειρήσεων (1η ειδική μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων) 

Ηγετική αλλαγή για την ισότητα των φύλων

15.30-17.15, Πύργος Βιβλίων

Τι σημαίνει ηγετική αλλαγή για την ισότητα των φύλων; Πώς γίνεται η θεσμική και πώς η ριζική αλλαγή; Μια συζήτηση για το πώς μπορεί να επιτευχθεί κοινωνική αλλαγή, ξεκινώντας από πρωτοβουλίες βάσης και φτάνοντας έως τη χάραξη πολιτικής για ισότητα, ενδυνάμωση και εκπροσώπηση.

Μία διοργάνωση του British Council, στο πλαίσιο του προγράμματος Stronger Together, σε συνεργασία με το Women on Top. 

Συντονίστρια:
Gillian Cowell - Head of Gender and Inclusion, British Council
Ομιλήτριες: 
Nadia Alomar - ΕκτελεστικήΔιευθύντρια, Clore Social Leadership
Bonnie Chiu - ΔιευθύνουσαΣύμβουλος, The Social Investment Consultancy
Mary Collins - Γενική Γραμματέας, Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών
Cécile Gréboval - Ανώτερη Σύμβουλος για θέματα ισότητας των φύλων, Τμήμα Ισότητας των Φύλων, Συμβούλιο της Ευρώπης
Bryony Harris - Συνιδρύτρια, Droplet
Catherine Murphy - ΕκτελεστικήΔιευθύντρια, Engender (Scotland)
Πηνελόπη Θεοδωρακάκου - Συνιδρύτρια Women on Top

Ο ρόλος των ανδρών στον αγώνα για την έμφυλη ισότητα

17.30-19.00, Φάρος

Τι σημαίνει να είσαι φεμινιστής σήμερα; Πώς διαχειρίζεται ένας «σύμμαχος» την πατριαρχία, τα έμφυλα στερεότυπα και την τοξική αρρενωπότητα, όπως εκφράζεται στην κοινωνία σήμερα; Και, τελικά: χρειάζεται τους άνδρες το φεμινιστικό κίνημα;

Συντονιστής:
Θοδωρής Γεωργακόπουλος - Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
Ομιλητές:  
Κώστας Γιαννακόπουλος - Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου «Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία του Φύλου»
Γιώργος Νικολαΐδης - Εκπαιδευτής ενηλίκων, Θεατρικός συγγραφέας, Υπεύθυνος συντονισμού Συμμαχίας των Φύλων
Αντώνης Παπαθεοδούλου – Συγγραφέας παιδικών βιβλίων
Αριστοτέλης Ρήγας - Standupcomedian και μουσικός

Deborah Levy, συγγραφέας

19.30, Φάρος

Η τριλογία της βραβευμένης Βρετανίδας συγγραφέως Deborah Levy «Living Autobiography» είναι ένα από τα καλύτερα λογοτεχνικά παραδείγματα του τι σημαίνει να μοιράζεσαι μια ολόκληρη ζωή στις σελίδες ενός βιβλίου. Στην ομιλία της στο πλαίσιο του WOW Athens η Levy, που έχει προταθεί δύο φορές για το βραβείο Booker και χαρακτηρίστηκε από τους New York Times ως «μια από τις συναρπαστικότερες συγγραφείς της σύγχρονης Βρετανίας», θα εμβαθύνει σε ουσιώδη ερωτήματα σχετικά με τη γυναικεία φύση και τη θέση της γυναίκας σήμερα, τη νεωτερικότητα, τη δημιουργική ταυτότητα και την προσωπική ελευθερία, με βάση τα βιβλίατης τριλογίας της,«Things I Don't Want To Know», «The Cost of Living» και «Real Estate».

Deborah Levy
Deborah Levy

Οι εκθέσεις φωτογραφίες του WOW Women of the world Athens

Πέπη Λουλακάκη | Πορτραίτα Γυναικών

5 Απριλίου – 2 Ιουνίου 2024

Περίμετρος Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ

Μέσα από μια σειρά 48 φωτογραφιών, η έκθεση «Πορτραίτα Γυναικών» της Πέπης Λουλακάκη παρουσιάζει φωτογραφικές προσωπογραφίες γυναικών (1992-2020) από την ελληνική ύπαιθρο ή/και μη προνομιούχα κοινωνικά περιβάλλοντατου αστικού ιστού-παιδικές, εφηβικές στιγμές, αλλά και αποτυπώσεις από την ενήλικη ζωή γυναικών που παραμένουν τολμηρές και άφοβες, ανοιχτές στις προκλήσεις, με καθαρότητα, γλυκύτητα, ενθουσιασμό, δύναμη και ευγένεια -τέτοιο είναι και το φωτογραφικό βλέμμα που τις «αιχμαλωτίζει», πάντοτε ελεύθερες μέσα σε έναν ακίνητο χρόνο. Οι γυναίκες, όπως τις εξερευνά ο φακός της Πέπης Λουλακάκη, δεν μεγαλώνουν ποτέ.  

Φωτογραφία της Πέπης Λουλακάκη
WOW Athens 2024: φωτογραφίες της Πέπης Λουλακάκη θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ

The Hope Brigade: Έκθεση φωτογραφίας στους σταθμούς και συρμούς του Μετρό σε συνεργασία με τη ΣΤΑ.ΣΥ

4 Μαρτίου – 8 Απριλίου 2024

Το «The Hope Brigade»είναι μια σειρά φωτογραφιών η οποία παρουσιάστηκε στο World Economic Forum και το σταθμό King’s Cross του Λονδίνου, με πρωταγωνίστριες γυναίκες που πρωτοστατούν και εμπνέουν στον κλάδο τους, από την εκπαίδευση και την οικονομία ως την κλιματική δικαιοσύνη και την έμφυλη ταυτότητα. Στην Αθήνα, σε 13 κεντρικούς σταθμούς Μετρό αλλά και μέσα σε επιλεγμένους συρμούς, παρουσιάζονται δέκα φωτογραφίες από την έκθεση αυτή μαζί με δέκα πορτραίτα Ελληνίδων που ξεχωρίζουν για το έργο τους, όλα τραβηγμένα από Ελληνίδες φωτογράφους.

Οι Ελληνίδες που φωτογραφήθηκαν είναι οι:

  • Αγγελική Γιαννακίδου, Ιδρύτρια και Πρόεδρος Εθνολογικού Μουσείου Θράκης
  • Γεωργία Καλπαζίδου, Ιδρυτικό μέλος και διαχειρίστρια της ΑΜΚΕ REVMA
  • Μαρία Καμπάνη, Επόπτρια Συρμών, ΣΤΑ.ΣΥ
  • Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, Αστική μη Kερδοσκοπική Eταιρεία του Δήμου Καρδίτσας
  • Lauretta Macauley, Ακτιβίστρια, Ιδρύτρια της Οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών Αφρικής
  • Μυρσίνη Μαλακού, Διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών
  • Κλειώ Παπαπαντολέων,Δικηγόρος
  • Πάολα Ρεβενιώτη, Εκδότρια, φωτογράφος και κινηματογραφίστρια
  • AndrelySampy,Υπεύθυνηκαθημερινήςφροντίδας, TheHOMEProject
  • Άδα Σταματάτου, Συγγραφέας και ιδρύτρια της ΑΜΚΕ RaceforAutismGr
  • Τα πορτρέτα των γυναικών από το εξωτερικό είναι τα εξής:
  • Rümeysa Çamdereli, Μουσουλμάνα φεμινίστρια, μουσικός και μητέρα, Τουρκία
  • Laxmi Ghalan, Λεσβία ακτιβίστρια, Νεπάλ
  • Ghazal, Βοηθός υγειονομικής περίθαλψης Covid 19, Κουρδιστάν
  • Olivia Hargroder, Ακτιβίστρια και επικεφαλής εκστρατειών για το σύνδρομο Down, Αυστραλία
  • Sabina Khatri, Δασκάλα, Πακιστάν
  • Lyari Boxing Girls, Αθλήτριες, Πακιστάν
  • Saudat Salami, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Easyshop Easycook, Νιγηρία
  • Irone Santiago, Ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Βραζιλία
  • Nina Silva, Ιδρύτριατου Black Money Movement, Βραζιλία
  • ZhiminZhang, Επικεφαλής αγροκτήματος προστασίας της βιοποικιλότητας, Κίνα

INFO

WOW Athens 2024, 6-8 Απριλίου 2024
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

WOW Festival Pass 2024 (και για τις τρεις ημέρες): Με την Επιλογή Τιμής (Choose-What-You-Pay), αποφασίζετε εσείς την κατάλληλη τιμή του Festival Pass σας. Η προτεινόμενη τιμή είναι €30, ενώ υπάρχει ένα εύρος επιλογών. Η ελάχιστη τιμή είναι €10. Ανεξαρτήτως της επιλογής τιμής, το Festival Pass είναι ενιαίο και προσφέρει την ίδια πρόσβαση σε όλες/όλους τις/τους κατόχους.

Η αγορά του Festival Pass προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις εκδηλώσεις του WOW Athens, με εξαίρεση τις παρακάτω, για τις οποίες απαιτείται η προαγορά ξεχωριστού εισιτηρίου:

WOW Sounds: Συναυλία της Hania Rani: €25, €20, €15 και €10 (μειωμένο)

Prima Facie της Suzie Miller: €12, €8 (μειωμένο)

Προπώληση: 
Ηλεκτρονικά στο ticketservices.gr
Τηλεφωνικά στο τηλέφωνο της Ticket Services 210 7234567
Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ