Πολιτισμος

Αθήνα: Οι εκδηλώσεις για το «έτος Γκρέκο»

400 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81023-163536.jpg

Τρεις εκθέσεις και ένα συνέδριο είναι οι τελικές εκδηλώσεις για το «έτος Γκρέκο»  στην Αθήνα, που τελειώνει σε ενάμιση μήνα, θυμίζοντας τα 400 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου, που είχε γεννηθεί Δομήνικος Θεοτοκόπουλος στο Χάνδακα (σημερινό Ηράκλεο) και πέθανε στην Ισπανία.

Λεπτομερέστερα, οι εκθέσεις θα γίνουν στο Μουσείο Μπενάκη (μία από τις οποίες αποτελεί μεταφορά της έκθεσης που λειτουργούσε από το καλοκαίρι στο Ηράκλειο Κρήτης), το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κι το Βυζαντινό, ενώ το συνέδριο θα είναι επιστημονικό και θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη. Οι εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται από τα ΕΣΠΑ και τη σχετική χορηγία της Alpha Bank.

Στο Μουσείο Μπενάκη

Στο κεντρικό κτίριο θα φιλοξενηθεί «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» (13/11-1/3/15), ενώ στο κτίριο της οδού Πειραιώς θα παρουσιαστεί «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» (21/11-1/3/15).

Εδώ θα γίνει κι το τριήμερο συνέδριο (21-23/11) με τίτλο «Ο Γκρέκο απ' την Κρήτη στη Βενετία, στη Ρώμη, στο Τολέδο», με τη συμμετοχή 22 επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

 Στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Η έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον Ελ Γκρέκο» αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο. Για την ώρα δεν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες.

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Οργανώνεται το μίνι αφιέρωμα «Ο θάνατος στο έργο του Γκρέκο» (14/11-8/2/15). Κεντρικό έκθεμα θα είναι ο πίνακας «Η Ταφή του Χριστού» της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας, μαζί με δυο «Πιετά», που θα εκτεθούν ψηφιακά σε φυσικό σχεδόν μέγεθος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.