Πολιτισμος

Το Rolex Arts Festival πηγή έμπνευσης στην Αθήνα

Οι διάσημοι προσκεκλημένοι και τα μεγάλα ραντεβού στο Φεστιβάλ Τεχνών της Rolex

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Rolex Arts Festival πηγή έμπνευσης στην Αθήνα
Rolex Arts Festival: Μέντορες και Προστατευόμενοι του προγράμματος mentoring της Rolex στο ΚΠΙΣΝ © Studio Panoulis

Rolex Arts Festival: η γιορτή για τα 20 χρόνια του προγράμματος Mentor & Protégé στην Αθήνα

Περισσότεροι από 60 καταξιωμένοι και δυναμικά ανερχόμενοι δημιουργοί έδωσαν το παρών σε 30 και πλέον εκδηλώσεις σε εννέα σημεία γιορτάζοντας μια διαδρομή 20 ετών αφοσιωμένη στις τέχνες και την αριστεία. Η φετινή άνοιξη στην Αθήνα έκλεισε με λαμπρούς προσκεκλημένους και ενδιαφέρουσες συναντήσεις στο «Rolex Arts Festival».

Rolex Arts Festival: περφόρμανς της Pauchi Sasaki στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια του προγράμματος mentoring της Rolex
Rolex Arts Festival: περφόρμανς της Pauchi Sasaki στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια του προγράμματος mentoring της Rolex © Studio Panoulis

Γιορτάζοντας τις δύο δεκαετίες πορείας του προγράμματος mentoring της Rolex, που γεννήθηκε με στόχο να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση από τη μια γενιά καλλιτεχνών στην επόμενη, η διοργάνωση έδωσε την ευκαιρία στους Αθηναίους να συναντήσουν από κοντά διάσημους και δυναμικούς νέους δημιουργούς από τα πεδία των παραστατικών και εικαστικών τεχνών, της αρχιτεκτονικής και της λογοτεχνίας.

Οι μέντορες Margaret Atwood και William Kentridge στο Rolex Arts Festival
Οι μέντορες Margaret Atwood και William Kentridge στο Rolex Arts Festival © Studio Panoulis

Το Rolex Arts Festival στην Αθήνα

Από τις 22 έως τις 28 Μαϊου οι βραβευμένοι με Πρίτζκερ αρχιτέκτονες Anne Lacaton και σερ David Chipperfield, ο καταξιωμένος θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός Robert Lepage, η Βρετανίδα σκηνοθέτρια θεάτρου, κινηματογράφου και όπερας Phyllida Lloyd, ο αναγνωρισμένος για τα διακαλλιτεχνικά έργα του William Kentridge, ο πολυβραβευμένος Ιρλανδός συγγραφέας Colm Tóibín, μεταξύ άλλων, ξετύλιξαν τις σκέψεις τους για το έργο και την τέχνη τους και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις σε εμβληματικούς χώρους πολιτισμού της Αθήνας –από το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Θέατρο και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έως το Ωδείο Αθηνών, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

O διακεκριμένος αρχιτέκτονας σερ David Chipperfield στο Rolex Arts Festival
O διακεκριμένος αρχιτέκτονας σερ David Chipperfield στο Rolex Arts Festival © Studio Panoulis

Περισσότεροι από 60 μέντορες και προστατευόμενοι του προγράμματος γέμισαν την κεντρική σκηνή Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ κατά την τελετή έναρξης του Rolex Arts Festival. Ανάμεσά τους οι Robert Wilson, Joan Jonas, Crystal Pite, Tahar Ben Jelloun, Edem Awumey, Gilberto Gil, Dina Elwedidi, Mira Nair και Sir David Chipperfield.

Στιγμιότυπο από το Rolex Arts Festival
Rolex Arts Festival: στιγμιότυπο από τη διοργάνωση © Studio Panoulis

Το φεστιβάλ συμπεριλάμβανε παραστάσεις, εκθέσεις, αναγνώσεις, προβολές, εγκαταστάσεις και συζητήσεις που προβάλανε τα επιτεύγματα και την ενεργή δημιουργική σχέση ανάμεσα σε περισσότερους από εξήντα προστατευόμενους και μέντορες της Rolex.

Η πρωτοβουλία Rolex Mentor & Protégé

Το πρόγραμμα mentoring της Rolex εγκαινιάστηκε το 2002. Επικεντρώνεται στους τομείς της αρχιτεκτονικής, του χορού, του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας, της μουσικής, του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών. Είναι συνεπές με την παράδοση που έχει η Rolex να ενθαρρύνει την ατομική αριστεία, αφού εξαιρετικά υποσχόμενοι νέοι καλλιτέχνες –οι προστατευόμενοι– έχουν τη μοναδική και σπάνια ευκαιρία να δουλέψουν για τουλάχιστον ένα χρόνο μια προσωπική τους εργασία δίπλα σε διεθνούς φήμης καλλιτέχνες του τομέα τους – τους μέντορες.

Rolex Arts Festival: από τη συναυλία λήξης στον Κήπο του Μεγάρου
Rolex Arts Festival: από τη συναυλία λήξης στον Κήπο του Μεγάρου © Studio Panoulis

Μερικοί από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες παγκοσμίως που έχουν συμμετάσχει με το εξαιρετικό ταλέντο τους στην υπηρεσία του προγράμματος, είναι οι Sir David Adjaye, Margaret Atwood, John Baldessari, Sir David Chipperfield, Alfonso Cuarón,  Olafur Eliasson, William Forsythe, Stephen Frears, Gilberto Gil, Philip Glass, Alejandro G. Inárritu, David Hockney, Joan Jonas, Sir Anish Kapoor, William Kentridge, Robert Lepage, Spike Lee, Youssou N’Dour, Jessye Norman, Michael Ondaatje, Crystal Pite, Martin Scorsese, Kazuyo Sejima, Peter Sellars, Álvaro Siza, Julie Taymor, Colm Tóibín, Robert Wilson.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ