Πολιτισμος

Οι πρώτες δηλώσεις της Αμάλ Αλαμουντίν

«Δίκαιο» το αίτημα της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Δίκαιο» χαρακτήρισε η δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Η νομική ομάδα από τη Βρετανία παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά την ξενάγησή της στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η Αμάλ Αλαμουντίν τόνισε ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να αναγνωρίσει το δίκαιο της ελληνικής πλευράς.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να λυθεί το θέμα φιλικά και αυτή θα αποφασίσει. «Περιμένουμε την πορεία του αιτήματος στην UNESCO για διαμεσολάβηση πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στα επόμενα βήματα» συμπλήρωσε η Αμάλ Αλαμουντίν. Ερωτώμενη από δημοσιογράφο αν ο Τζορτζ Κλούνεϊ προτίθεται να βοηθήσει στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών, η ίδια απάντησε ότι έχει την «αμέριστη συμπαράσταση του συζύγου της σε όλες τις προσπάθειες».

image

Ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας της UNESCO κι ότι δεν έχει πρόθεση να κινήσει το θέμα δικαστικά, τουλάχιστον όχι ακόμα. «Το ζήτημα είναι και ευρωπαϊκό και πολιτικό και διμερές» είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το γραφείο των βρετανών νομικών δεν έχει προσληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά η επίσκεψή τους εδώ έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

image

Η Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ, ο Νόρμαν Πάλμερ και ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης, συνοδευόμενοι από τον υπ. Πολιτισμού Κώστα Τασούλα και τον διευθυντή του Μουσείου Δημήτριο Παντερμαλή. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης για να δει από κοντά τη δικηγόρο που ερωτεύτηκε ο μέχρι πρότινος εργένης Κλούνεϊ, ενώ οι τουρίστες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο Μουσείο, έσπευσαν να φωτογραφίσουν την 36χρονη δικηγόρο.