Μενδώνη: Αποτρόπαια η λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών από το Μουσείο της Μελιτόπολης
«Η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται με επιθέσεις σε ό,τι εκφράζει το ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό», αναφέρει η Λίνα Μενδώνη
Λίνα Μενδώνη: Η ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού για τον θησαυρό των Σκυθών και την αρπαγή του από τους Ρώσους.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι «είναι πραγματικά οδυνηρό να παρακολουθούμε, εκτός από τις δραματικές ώρες που ζουν οι πολίτες της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, την αποτρόπαια λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών από το Μουσείο της Μελιτόπολης».
«Είναι λυπηρό», συνέχισε η υπουργός, «ότι η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται με επιθέσεις στα μουσεία και σε ό,τι εκφράζει το ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τα έργα τέχνης. Επί δεκαετίες, έπειτα από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος, ο θησαυρός του Πριάμου από τις ανασκαφές του Σλίμαν μεταφέρθηκε στη Ρωσία για να αποκαλυφθεί πολλά χρόνια αργότερα, το 1993, στο μουσείο Πούσκιν».
«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Ήδη, στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, ζητήσαμε μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, τη δημιουργία Red List για την αποτροπή της παράνομης διακίνησής τους, τη δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή πληροφοριών για λεηλασίες και κλοπές πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λήψη ad hoc νομικών και θεσμικών μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Η λήψη των μέτρων αυτών είναι πλέον εκτός από αναγκαία και επείγουσα», κατέληξε στη δήλωσή της η Λίνα Μενδώνη.
Ουκρανία: Οι Ρώσοι άρπαξαν τον θησαυρό των Σκυθών στην Κριμαία
Ο θησαυρός των Σκυθών, αποτελούμενος από ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικά αντικείμενα, βρισκόταν στη Μελιτόπολη και σύμφωνα με αξιωματούχο της πόλης έχει κάνει «φτερά», καθώς οι Ρώσοι τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, ο οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής από τους Ρώσους τις πρώτες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα ρωσικά "Ορκ" μας άρπαξαν τον χρυσό των Σκυθών και δεν ξέρουμε που τον έχουν πάει».
Παρόμοια καταγγελία έχει γίνει και για τη Μαριούπολη, την πόλη μπροστά στην Αζοφική Θάλασσα, την οποία έχουν ισοπεδώσει οι Ρώσοι. Ειδικότερα, Ουκρανοί τοπικοί αξιωματούχοι καταγγέλουν ότι έχουν κλαπεί πίνακες και γλυπτά από το μουσείο της πόλης.
Ο θησαυρός των Σκυθών χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. Ένα τμήμα του παραμένει στην Ολλανδία από το 2014. Είχε σταλεί από την Ουκρανία, προκειμένου να εκτεθεί σε μουσείο. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς η Ρωσία προχώρησε στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, με αποτέλεσμα τα ανεκτίμητης αξίας αρχαία αντικείμενα να μην επιστρέψουν ποτέ στην Ουκρανία.
Ο θησαυρός των Σκυθών είχε ανακαλυφθεί τυχαία από κάτοικο στη Μελιτόπολη μέσα σε σπήλαιο. Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων μια ελληνο-σκυθική χρυσή φαρέτρα στην οποία υπάρχει αναπαράσταση της ζωής του Αχιλλέα. Αρχαιολόγοι έχουν χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη φαρέτρα ως ένα από τα πλέον ανεκτίμητα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Ουκρανία.
Σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «The New York Times, υπάρχουν δηλώσεις από την πρώην διευθύντρια του μουσείου στη Μελιτόπολη, Λέιλα Ιμπραχίμοβα, σύμφωνα με τις οποίες ο θησαυρός των Σκυθών είχε τοποθετηθεί σε κούτες από εργαζόμενους του μουσείου, τα οποία μεταφέρθηκαν σε περιοχή ελεγχόμενη από το Κίεβο. Τον Μάρτιο η Ιμπραχίμοβα αιχμαλωτίστηκε από τους Ρώσους και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη.
Την περασμένη εβδομάδα η πρώην διευθύντρια πληροφορήθηκε από τον επιστάτη του μουσείου ότι οι Ρώσοι είχαν εντοπίσει τις κούτες με τον θησαυρό των Σκυθών με τη βοήθεια του -διορισμένου από τη Μόσχα- νέου διευθυντή, Γιεβγέν Χορλάτσεφ. Με τη συνοδεία Ρώσων στρατιωτών ο αρχαιολογικός θησαυρός μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, όπου και παραμένει, σύμφωνα με τους Ουκρανούς. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιστάτης του μουσείου, ο οποίος έκανε την καταγγελία στην πρώην διευθύντρια, έπεσε θύμα απαγωγής από το σπίτι του στα τέλη Απριλίου και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γίνεται η πρώτη μαύρη ηθοποιός με δύο υποψηφιότητες στην κατηγορία μιούζικαλ/κωμωδίας
Ο ηγέτης των Rolling Stones σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό φιλμ που αρχικά έμεινε εκτός διανομής
Από τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα μέχρι απλούς κατοίκους, ένα βιβλίο — ταξίδι σε 201 ιστορίες. Ο Χρήστος Πιπίνης, «ψυχή» της ομάδας, μάς είπε περισσότερα
Frankenstein, Γκράντε, Ερίβο και «Adolescence» κλέβουν την παράσταση
Φήμες για πιθανή συνεργασία στο soundtrack της νέας ταινίας
Η αγαπημένη ηθοποιός σκηνοθετεί ένα ελληνικό μιούζικαλ και εξερευνά την πολυπλοκότητα του έρωτα.
Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του Ανόρα τοποθετείται
Η 91χρονη θρυλική ηθοποιός μιλά για την επιδείνωση της όρασης και της μνήμης της
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στις 19:30
Επιστημονική συνάντηση στο ΕΚΠΑ (9/12) και μαρτυρίες στο Γαλλικό Ινστιτούτο (16/12) για το ιστορικό ταξίδι του 1945
Τα δεκατέσσερα κείμενα του βιβλίου αναφέρονται στις πολιτικές, στρατιωτικές και διπλωματικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν το νεοελληνικό κράτος και την νεοελληνική κοινωνία
Προάγγελος των Όσκαρ τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Λος Άντζελες
Το αστικό δράμα του σκηνοθέτη «νίκησε» δύο κακοκαιρίες και το κοινό γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας
Μιλήσαμε με την πρωταγωνίστρια της παράστασης «Είσαι μουσική» στο Nous-Creative Space
Η πρωτότυπη ταινία διαφέρει σε κάποια στοιχεία από την Ειδική Έκδοση του 1997
Οι ηγέτες της νορβηγικής black metal σκηνής για ένα μοναδικό show στην Αθήνα, στο Floyd Live Music Venue
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Με την παράσταση αυτή ολοκληρώνεται η τριλογία «Μια Σπουδή Πάνω στην Γυναικότητα» της Χριστίνας Κυριαζίδη
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος πραγματεύεται τα θέματα της εξουσίας και του ανταγωνισμού, σε ένα κείμενο που συνομιλεί ανοιχτά με τον Μπέκετ, τόσο σε επίπεδο γραφής όσο και περιεχομένου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.