Πολιτισμος

Θραύσμα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα επιστρέφεται στην Ελλάδα

Από την Ιταλία με τη μορφή δανεισμού για 8 χρόνια - Θα εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ακρόπολη με τον Παρθενώνα
Η Ακρόπολη με τον Παρθενώνα © EUROKINISSI

Ένα θραύσμα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα επιστρέφει στην Ελλάδα η Ιταλία με τη μορφή δανεισμού. Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η επιστροφή ενός θραύσματος από τη ζωφόρο του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης, δρομολογείται με την εισαγωγή, για την κατά νόμον γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στην προσεχή συνεδρίαση του.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται για το θραύσμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα (Ν.Ι. 1546), το οποίο βρίσκεται στο Museo Archeologico Antonino Salinas στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Το Museo Archeologico Antonino Salinas προτίθεται να δανείσει για 4 συν 4 χρόνια το παραπάνω θραύσμα στο Μουσείο Ακρόπολης. Η διάρκεια του δανεισμού απορρέει από την ιταλική νομοθεσία.

Με προϋπόθεση τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το θραύσμα προγραμματίζεται να φθάσει στο Μουσείο της Ακρόπολης εντός του 2021, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού.

«Δανεικό» από την Ιταλία το θραύσμα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα - Τι θα δώσει ως αντιδάνειο η Ελλάδα

Ως αντιδάνειο η Ελλάδα θα διαθέσει στο Museo Archeologico Antonino Salinas, ακέφαλο αγαλμάτιο Αθηνάς, το οποίο στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από ένα πρωτογεωμετρικό αγγείο.

Τα δύο αρχαία έργα που δανείζονται από το Μουσείο της Ακρόπολης δεν θα εκτίθενται ταυτόχρονα στο Μουσείο του Παλέρμο, αλλά θα εναλλάσσονται. Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο, η διάρκεια του αντιδανείου είναι τέσσερα συν τέσσερα χρόνια.

Διευκρινίζεται ότι η επικοινωνία μεταξύ της περιφερειακής κυβέρνησης της Σικελίας και της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, καθώς και μεταξύ των δύο Μουσείων, για τον μακροχρόνιο δανεισμό του θραύσματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ