Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν «ειδική περίπτωση»

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στους FT και το κάλεσμα σε Τζόνσον να σκεφτεί «έξω απο το κουτί»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν για να γίνει η επανένωσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή στους FT.

Θέμα πολύ υψηλού ενδιαφέροντος και όχι απλώς μία υποσημείωση στην επίσκεψη του στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στους «Financial Times» την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, αναφερόμενος στα Γλυπτά που αποσπάστηκαν από τον Παρθενώνα της Αθήνας στις αρχές του 19ου αιώνα.

«Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για την επανένωσή τους, πράγμα που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό» τόνισε.

Και εξήγησε: «Αν βρισκόμουν στη θέση του πρωθυπουργού Τζόνσον και σκεφτόμουν "έξω από το κουτί" όσον αφορά την "Παγκόσμια Βρετανία" και την υποστήριξη αυτής της ιδέας, μιας Βρετανίας που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον κόσμο την εποχή μετά το Brexit, θα ήταν μία πολύ μεγάλη επίδειξη δημόσιας διπλωματίας εάν προσέγγιζε το ζήτημα από μία διαφορετική οπτική γωνία».

«Αν επισκεφτείτε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα καταλάβετε τι εννοώ. Εκεί πρέπει να δει κάποιος τα γλυπτά», δίπλα στα πρωτότυπα έργα που άφησε πίσω ο Έλγιν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο τμήμα των γλυπτών που φιλοξενείται τώρα στο Λονδίνο και αναπαρίσταται στο Μουσείο της Ακρόπολης από γύψινα εκμαγεία. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα «Ελγίνεια Μάρμαρα» είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο και όχι ένα οποιοδήποτε έργο τέχνης.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε, δε στην ίδια συνέντευξη ότι κατανοεί τη θέση του Βρετανικού Μουσείου, πως ενδεχόμενη επιστροφή των γλυπτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κατάσταση όπου «άπαντες ζητούν ό,τι εκτίθεται στο Μουσείο», αλλά επέμεινε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια «ειδική περίπτωση».

Όπως ανέφερε, δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 1986 η Μελίνα Μερκούρη, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού και ένθερμη αγωνίστρια για την επιστροφή των γλυπτών, προσκλήθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον στην Oxford Union για να μιλήσει για το θέμα και εκείνη την εποχή ήταν ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής των γλυπτών. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε μάλιστα την ασπρόμαυρη φωτογραφία Μπόρις Τζόνσον - Μελίνα Μερκούρη στον Βρετανό ομόλογό του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα συνεχίσει να επιμένει τόσο στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και στο Βρετανικό Μουσείο για το θέμα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ