- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αρθούρος Ρεμπώ: Ένας ποιητής του 19ου αιώνα με rock όραμα
Το νεαρό της ηλικίας του δεν τον εμπόδισε να δημιουργήσει αξιόλογα έργα, τα οποία επηρέασαν αρκετούς καλλιτέχνες και συνεχίζουν να επηρεάζουν ακόμα και στις μέρες μας.
Αρθούρος Ρεμπώ (20 Οκτωβρίου 1854-10 Νοεμβρίου 1891): Η μουσική, τα ποιήματά του και η επιρροή του στους καλλιτέχνες του σήμερα.
Αρκετοί από τους σημερινούς νέους συνεχίζουν να αναζητούν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν, ακόμα και όταν έχουν ήδη εισέλθει για τα καλά στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, αλλά και η ταυτόχρονη ουσιαστική άρνηση των μεγαλύτερων να τους εμπιστευτούν οδηγούν μοιραία σε μια στασιμότητα η οποία ειδικά στις τέχνες και τη λογοτεχνία έχει επηρεάσει αρνητικά τις εξελίξεις στην πατρίδα μας, με επακόλουθο πολλοί πραγματικά ταλαντούχοι νέοι μας να μένουν στο περιθώριο και να αναγκάζονται να αναζητήσουν επαγγελματικό καταφύγιο σε χώρους που δεν τους αντιπροσωπεύουν, αλλά είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν για να επιβιώσουν.
Στον χώρο της μουσικής τα περισσότερα από τα μεγάλα ονόματα στον διεθνή χώρο έτυχαν αναγνώρισης του ταλέντου τους πριν ακόμα συμπληρώσουν τα 20 τους χρόνια.
Εδώ ένας 20χρονος θεωρείται ακόμα παιδί και ουσιαστικά έχει μπροστά του αρκετά χρόνια για να αναγνωριστεί το ενδεχόμενο ταλέντο του.
Ο Jean Nicolas Arthur Rimbaud (20 Οκτωβρίου 1854-10 Νοεμβρίου 1891), τις σχέσεις του έργου του οποίου θα αναζητήσουμε στον χώρο της μουσικής, είχε γράψει μερικά από τα σημαντικότερα ποιήματά του πριν ακόμα γίνει 21, με συνέπεια συγγραφείς όπως ο Βικτόρ Ουγκό να τον χαρακτηρίσουν σαν έναν Σέξπιρ σε παιδική ηλικία.
Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιζε παλαιότερα στους νέους το γεγονός ότι διάβαζαν από μικροί λογοτεχνικά βιβλία τα οποία ήταν ένα κομμάτι από την καθημερινή τους ζωή, σε αντίθεση με τους σημερινούς νέους για τους οποίους το διάβασμα δεν είναι και από τις άμεσες προτεραιότητές τους.
Ο Rimbaud που από μικρός διάβαζε αρχαίους Έλληνες, Ρωμαίους, αλλά και σύγχρονούς του Γάλλους συγγραφείς, δημοσίευσε το πρώτο του ποίημα με τίτλο Les etrennes des orphellines (Τα πρωτοχρονιάτικα δώρα για τα ορφανά) στις 2 Ιανουαρίου 1870, σε ηλικία 16 ετών, ενώ ήδη είχε γράψει μερικούς μήνες πριν το Ophelie, που χαρακτηρίζεται σαν ένα από τα τέσσερα σημαντικότερα ποιήματά του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πλοκή φέρνει στο φως τις αντιθέσεις ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, τον μύθο και τον ρεαλισμό
H τανία που κάνει την έκπληξη στο αμερικανικό box office
Πάνω από 36.000 email προς κινηματογράφους
Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του 5ου Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης Δημήτρης Κρεμαστινός
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα βάζει με τη σύγχρονη κουλτούρα
H μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ έρχεται στην Αττική
Το όνειρό της ήταν να παίξει τη Μέρι Τζέιν
Αρχαίοι Έλληνες, οι διαφορετικές έννοιες του χρόνου και τα λιωμένα ρολόγια της «Εμμονής της μνήμης»
Ποια η θέση των γυναικών στην ηλεκτρονική μουσική, την ελληνική club κουλτούρα και μια σκηνή που μεγαλώνει, ταξιδεύει και διεκδικεί τη θέση της στον διεθνή χάρτη;
Οι παραστάσεις, οι συναυλίες, τα φεστιβάλ και οι προβολές στην Αττική
Το «All My Life» στην εκκίνηση
Πραγματοποίησε περισσότερες από 400 ατομικές εκθέσεις
Το περίπτερο που εκπροσώπησε την Ελλάδα σε έκθεση του Παρισιού και δεν κατεδαφίστηκε μετά
«Το υπ. Πολιτισμού υλοποιεί τα τελευταία επτά χρόνια περισσότερα από 900 έργα σε όλη την Ελλάδα» σημειώνει η Λίνα Μενδώνη
Ο Cristian Mungiu επιστρέφει με ένα ιδεολογικά φορτισμένο δράμα για την πολιτιστική μεταμφύτευση
Η προθυμία της «βασίλισσας της κάντρι» να δοκιμάσει πειραματικά φάρμακα
Πρεμιέρα στην πλατφόρμα στις 25 Σεπτεμβρίου
Η γνωστή ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Η φωνή της Λουντμίλα» στο θέατρο Τζένη Καρέζη- Μια παράσταση με αφορμή τα 40 χρόνια από την έκρηξη του Τσέρνομπιλ
Ένα μουσικό ταξίδι από τον Mozart και τον Beethoven έως τον Σκαλκώτα και τη σύγχρονη δημιουργία
Επιστροφή στο μέλλον και την επιστημονική φαντασία για τον Ρίντλεϊ Σκοτ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.