- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Female Faces: Τα βίντεο-πορτρέτα για τα δικαιώματα των γυναικών
Η καλλιτεχνική διευθύντρια και παραγωγός Ραφαηλία Μπαμπασίδου και η εκτελεστική παραγωγός Άννα Βίλμα Ξυλάκη μιλάνε για το διαδραστικό project
Συνέντευξη: Οι δημιουργοί της πλατφόρμας www.femalefaces.org μιλούν στην ATHENS VOICE για τα βιντεο-πορτρέτα από όλο τον κόσμο για τα δικαιώματα των γυναικών.
Θα δεις φιλμ μικρού μήκους για μεγάλα, γνωστά και άγνωστα ζητήματα που σχετίζονται με τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές πτυχές θηλυκών χαρακτήρων διαφορετικών ηλικιών και πολιτισμικών καταβολών. Θα εξερευνήσεις πτυχές της θηλυκής φύσης από διαφορετικές γωνίες και οπτικές. Στον ιστότοπο www.femalefaces.org συνθέτες και σκηνοθέτες του πλανήτη Γη δηλώνουν καλλιτεχνικά τη θέση τους για τα δικαιώματα των γυναικών, σχηματίζοντας μέρα με τη μέρα μια ανθολογία ταινιών, και θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τους θεατές για τις διαφορετικές μορφές με τις οποίες υφίστανται καταπίεση.
Με διαδραστικούς τρόπους, με τη μορφή εγκατάστασης σε δημόσιους χώρους μέσω εφαρμογής smartphone, με εγκατάσταση σε γκαλερί τέχνης, μουσεία και θέατρα με τη χρήση VR τεχνολογίας, με προβολές ταινιών μικρού μήκους σε φεστιβάλ σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων, οι δημιουργοί του στοχεύουν να διαδώσουν ακόμα περισσότερο τα μηνύματά τους. Η καλλιτεχνική διεθύντρια-παραγωγός Ραφαηλία Μπαμπασίδου και η εκτελεστική παραγωγός Άννα Βίλμα Ξυλάκη απαντούν στην ATHENS VOICE για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ιδέας που άνθισε μαζί με το #metoo κίνημα.
Πώς επιλέγονται τα πρόσωπα τα οποία πρωταγωνιστούν στην πλατφόρμα «Female Faces»; Οι σκηνοθέτες είναι αυτοί που επιλέγουν το πρόσωπο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν το θέμα. Δεν υπάρχουν αυστηρές οδηγίες παρά μόνο σχετικά με τη χρονική έκταση του έργου. Σεβόμαστε την καλλιτεχνική δημιουργία και επιλέξαμε να μην επέμβουμε καθόλου.
Πείτε μας μια ιστορία που δεν θα ξεχάσετε από την προετοιμασία του «Female Faces»…
Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε το προωθητικό βίντεο για το εγχείρημα, αναθέσαμε το έργο στον σκηνοθέτη Θάνο Πάντσο, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Θάνος ξεκίνησε με ένα ανύπαρκτο μπάτζετ και κατέληξε χάρη σε μια ιδιωτική δωρεά από την Dolphargon Ltd να παράξει ένα έργο πολύ υψηλών προδιαγραφών που μπορείτε να δείτε στο site. Φυσικά έχουμε πολλές άλλες ιστορίες για τις οποίες θα θέλαμε κάποια στιγμή να μιλήσουμε, αλλά θα προτιμούσαμε να γίνει σε συνεργασία με τους ίδιους τους καλλιτέχνες.
[[{"fid":"853948","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Πότε ξεκίνησε η ιδέα και τι χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί;
Η ιδέα αυτή υπήρχε από το 2017, όταν βρισκόταν σε άνθηση το me too κίνημα στην Αμερική. Ήταν το ξεκίνημα της κοινής μας καλλιτεχνικής πορείας την οποία αργότερα ακολούθησε η ίδρυση της εταιρείας μας Loft Productions (www.loftproductions.org). Και οι δύο θέλαμε να αναδείξουμε το πρόβλημα με κάποιον τρόπο, και η Ραφαηλία σκεφτόταν από καιρό το βίντεο πορτρέτο σαν όχημα του μηνύματός μας. Η ιδέα βέβαια εξελίχθηκε και πήρε την τελική της μορφή μέσα από τη συνεργασία μας. Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν γύρω στους 80 καλλιτέχνες από διαφορετικά μέρη της γης, ενώ ακόμα δεχόμαστε συμμετοχές. Σε αυτή τη φάση γίνεται η κατασκευή της εγκατάστασης η οποία θα φιλοξενεί τα έργα.
Μέχρι πού θέλετε να φτάσει το «Female Faces»;
Στόχος του Female Faces είναι να αποδώσει μία ολοκληρωμένη, απτή και συνάμα ενδοσκοπική όψη του ήθους, του αγώνα και κυρίως της δύναμης του θηλυκού χαρακτήρα μέσα από την τέχνη. Η ανθολογία των ταινιών προσδοκούμε να παρουσιαστεί σε μητροπόλεις σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με μουσεία, γκαλερί τέχνης και πολιτιστικά κέντρα.
Ποιος είναι ο μεγάλος στόχος για τις γυναίκες της εποχής μας;
Ο μεγάλος στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση και η δημιουργία μιας κοινωνίας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς, με ενεργή συμμετοχή όλων των μελών της. Με βάση αυτόν τον άξονα ιδεών, άλλωστε, κινούμαστε και στο project Female Faces. Το ζήτημα εδώ είναι να φτιάξουμε όλοι μαζί τους μηχανισμούς που θα καταστήσουν την ερώτηση αυτή παράλογη.
Υπήρξαν αρωγοί σε αυτή την προσπάθειά σας;
Από την αρχή είχαμε την υποστήριξη τόσο ανερχόμενων καλλιτεχνών όσο και μεγάλων ονομάτων των τεχνών και του Χόλιγουντ. Στην Αμερική μας στήριξε ο Andy Hill, βραβευμένος με Grammy, πρώην αντιπρόεδρος της μουσικής παραγωγής της WaIt Disney, η ομάδα του οποίου βραβεύτηκε με 9 Όσκαρ, οι βραβευμένες συνθέτριες και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Alliance for Women Film Composers στο Λος Άντζελες, Lolita Ritmanis, Anne-Kathrin Dern και Laura Karpman, αλλά και οι πολυβραβευμένοι-ες συνθέτες-τριες Austin Wintory, Michael Levine, Megan McDuffee, Carla Patullo, Layal Watfeh και ο καθηγητής του New York University, Luke DuBois. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων: o Δημήτρης Μυστακίδης, η Ξένια Δάνια και η Κλειώ Φανουράκη. Μας ένωσαν οι κοινές αξίες και η πίστη στο ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν διαφορετικό κόσμο. Το όλο εγχείρημα βασίζεται στη θέληση όλων των καλλιτεχνών ξεχωριστά που ως σύμπραξη απαρτίζουν το project Female Faces.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Η ζωή του σαν σκηνή – τώρα στη «Τζένη Τζένη» του Νίκου Καραθάνου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μια αναμέτρηση με την κλασική ταινία της Φίνος Φιλμ
Το όνομα «No Na», που σημαίνει «δεσποινίς» στη γλώσσα Bahasa
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Hollywood Reporter
Η απορρόφηση της WBD από την PSKY αναμένεται να αλλάξει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας
Τα best of the best της φετινής διοργάνωσης στην Τεχνόπολη με θέμα «Meta-Morphosis»
Το γκρουπ από το Μάντσεστερ μιλάει στην ATHENS VOICE, λίγο πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα
Η επετειακή έκδοση που μεταμορφώνει την Τεχνόπολη σε μια εβδομάδα μουσικής χωρίς όρια
Άγνωστα διαμάντια της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς ανοιχτά προς το κοινό
Επιστροφή στην εποχή του ρεμπέτικου, στα κομπολόγια και στη νυχτερινή ζωή του πάλκου
Το «The Tale of Kaho» κυκλοφορεί τον Ιούλιο με πρώτη γυναικεία πρωταγωνίστρια του συγγραφέα
Πρεμιέρα στις αίθουσες στις 19 Ιουνίου 2026
Από την πρώτη εμφάνιση του Γιοέπ Μπέβινγκ στην Ελλάδα έως το φετινό opening party του Bolivar
Οι δύο σταρ θα ενσαρκώσουν τους εμβληματικούς ντετέκτιβ Κρόκετ και Ταμπς στη νέα ταινία του Τζόζεφ Κοσίνσκι
Μια συζήτηση με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η νέα παγκόσμια τάξη, το δίκαιο της ισχύος» που συνέγραψε με τον καθηγητή και διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη
Μέσα από το πορτραίτο του Λευτέρη Ηλιάκη, ξυπνούν τα φαντάσματα αυτού του εμφυλίου πολέμου
Συνάντηση Μενδώνη στο State Department, νέο μνημόνιο και εκθέσεις σε ΗΠΑ έως το 2028
Taylor Swift, Bad Bunny και The Weeknd κυριαρχούν στις λίστες streaming
Μια συζήτηση για τους πρόσφυγες και το πώς το σινεμά μπορεί να σε κάνει να δεις αλλιώς τον «ξένο»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.