Πολιτισμος

Το Ε.Ι.Π.Δ. γιορτάζει στο εξωτερικό την επέτειο του 1821

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πέτρος Καψάσκης, γράφει για την Επέτειο και τη σημασία της γλώσσας του λαού μας.

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΝΑΥΠΛΙΟ - ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΡΥΖΑΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821
ΝΑΥΠΛΙΟ - ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΡΥΖΑΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 © EUROKINISSI / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας γιορτάζει στο εξωτερικό τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας είναι ένα εγχείρημα που προσπαθεί να ενώσει όσους έχουν ένα φρέσκο όραμα: να προβάλλει τη σύγχρονη Ελλάδα στο εξωτερικό, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας με τους άλλους λαούς, σε επίπεδο δημόσιας διπλωματίας (soft power diplomacy). Για τον λόγο αυτό υπάρχουν παραρτήματα στο εξωτερικό (Παρίσι, Ανκόνα, Βρυξέλλες, Τυνησία, Σικελία, Σουηδία, Αίγυπτο) όπου προβάλλεται η ελληνική ταυτότητα και η Ελλάδα του σήμερα.

Ακριβώς για αυτό το σκοπό, το Ινστιτούτο είναι το μόνο που όποια εκδήλωση θα οργανώσει για την Επέτειο του 1821, δεν θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό, για να «εξαχθεί» το μήνυμα της επανάστασης προς τους άλλους λαούς.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Πέτρος Καψάσκης, γράφει για την Επέτειο και τη σημασία της γλώσσας του λαού μας.

«Ο όρος παλιγγενεσία (regeneration) επελέγη για να συμπεριληφθεί στον τίτλο της παρουσίασης του σήματος, καθότι το 1821 αποτελεί μια χρονολογία ορόσημο για την αναγέννηση του Έθνους των Ελλήνων και όχι για τη γέννηση του. Αν υπάρχει κάποια γέννηση, αυτή είναι του ελληνικού κράτους, εννέα χρόνια μετά. Η γλώσσα του λαού μας ουδέποτε σταμάτησε να ομιλείται και να γράφεται παρά τους υποψήφιους κατακτητές, ούτε και οι χοροί κι η μουσική μας σιώπησαν ποτέ στο πέρας των αιώνων. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία του πολιτισμού ήταν που γοήτευσαν τους Φιλέλληνες της εποχής και ευαισθητοποίησαν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπέρ του ελληνικού ζητήματος.

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, η ήπια ισχύς του ελληνικού πολιτισμού ήταν εκείνη που συνέβαλε καθοριστικά στη θετική κατάληξη της ελληνικής επανάστασης και δευτερευόντως τα όπλα. Η Επέτειος των 200 ετών από την ελληνική παλιγγενεσία είναι μια εξαιρετική στιγμή να κατανοήσουμε τον πολιτισμό, ως δημιουργό νοημάτων ζωής και όχι απλώς ως έναν τρόπο διασκέδασης, μια αφορμή για εκδηλώσεις, δεξιώσεις και δημόσιες σχέσεις. Αντί στην κατάταξη να βρισκόμαστε στην τελευταία θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών σε επίπεδο πολιτιστικών υπηρεσιών και δαπανών, ο πολιτισμός οφείλει να γίνει ο τρίτος πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αν πράγματι επιθυμούμε να γίνουμε παγκόσμια πολιτιστική υπερδύναμη.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΡΥΖΑΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

Το 1821 είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να διηγηθούμε τις αξίες, που φέρει μέσα της η ελληνική επανάσταση, να ανασυνθέσουμε την εικόνα μας στο εξωτερικό, αλλά και να αναπροσδιορίσουμε τον εαυτόν μας στο εσωτερικό (Our Post Revolution Selves) όχι πλέον με γνώμονα το ποιοι είμαστε, αλλά πρωτίστως γνωρίζοντας ποιοι δεν είμαστε. Πιο συγκεκριμένα στο αφήγημά μας, θα επικεντρωθούμε στη διάσταση της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης, έτσι όπως τις αντιλαμβάνονταν οι Αγωνιστές του 1821, ιδιαιτέρως δε σε μια εποχή σαν και εκείνη κατά την οποία αποτελούσαν απαγορευμένες λέξεις. Επιπροσθέτως, θα εντάξουμε στην παρουσίασή μας και τη φιλελληνική δράση στον αγώνα, συμπεριλαμβάνοντας κατ'αυτόν τον τρόπο και τη συμβολή των ξένων λαών στην ελληνική επανάσταση.

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους εκατό και πλέον επιστήμονές μας, τους πρεσβευτές μας, το ακαδημαϊκό μας συμβούλιο, τους ασκούμενούς μας, τα παραρτήματά μας και τις διευθύνσεις τους και όλους τους συντελεστές του Ε.Ι.Π.Δ., για τις άοκνες και ακατάβλητες προσπάθειές τους σε αυτά τα τρία χρόνια πορείας του οργανισμού.

1821 - 2021 | 200 years from the Hellenic Regeneration - Hellenic Institute of Cultural Diplomacy

Το βίντεο προώθησης της ιδέας μας σχεδιάστηκε από τον γραφίστα Κώστα Στεφανόπουλο υπό την καθοδήγησή μου στα σύμβολα που θα χρησιμοποιηθούν και στον τρόπο ανάπτυξής τους μέσα στην εικονοσειρά. Η μουσική υπόκρουση είναι από το ελληνικό συγκρότημα ΤΑΚΙΜ. Είχα στο μυαλό μου η μουσική να αντανακλά όλα εκείνα τα βουκολικά στοιχεία του πολιτισμού της εποχής και να προσδίδει μια αίσθηση ελληνικότητας στον ακροατή, ταξιδεύοντάς τον στο χρόνο, πίσω στην εποχή του 1821. Σκηνοθετικά το βίντεο ξεκινά με την μορφή του Ιωάννη Καποδίστρια, του κρυφού πρωτεργάτη του αγώνα τον οποίον διαδέχεται ο αρχιστράτηγος της επανάστασης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Σαφώς, δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε στο βίντεο αυτό, το γυναικείο στοιχείο της θυσίας και του ηρωισμού, όπως απεικονίζεται στον πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά "Η Ελλάς στα ερείπια του Μεσολογγίου".


Δείτε περισσότερα για τις δράσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στην ιστοσελίδα, την εφημερίδα αλλά και τις διαδικτυακές συζητήσεις στο youtube

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ