Πολιτισμος

Ο Αντώνης Οικονόμου μας συστήνει το «Innovathens»

Τι συμβαίνει στον Κόμβο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης;

51224-191786.jpg
Ναταλία Δαμίγου - Παπώτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
68706-138354.jpg

Το «Innovathens» είναι ο Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης. Εκεί, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, παρέχεται ενημέρωση, συμβουλευτική υποστήριξη, πληροφόρηση για τις δράσεις και τα προγράμματα σχετικά με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που πραγματοποιούνται στην Αθήνα καθώς και δικτύωση με άτομα και ομάδες που δραστηριοποιούνται σε συναφή αντικείμενα. Μιλήσαμε με τον Αντώνη Οικονόμου, τον project manager του Κόμβου Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας και μάθαμε περισσότερα για το εγχείρημα της Τεχνόπολης.

Τι είναι το Innovathens;

Το Innovathens είναι η προσπάθεια της Τεχνόπολης να δημιουργήσει μια κυψέλη με βασικό άξονα την παρουσίαση της καινοτομικής δραστηριότητας διαφόρων επιχειρήσεων, ώστε να αποτελέσει έναυσμα και να δώσει ώθηση και κουράγιο σε ανθρώπους που μέσα στα πλαίσια μιας πολύ δύσκολης κατάστασης με μεγάλη ανεργία και εξαιρετικά εμπόδια στην αναζήτηση εργασίας να κάνουν κάτι δικό τους. Όχι φυσικά γενικά και αόριστα, αλλά κάτι που σχετίζεται με το χώρο της καινοτομίας. Οι έξι σύνδεσμοι που συνεργάζονται με την Τεχνόπολη για την προσπάθεια αυτή είναι η Εταιρεία Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος, η Ένωση Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών, η Ελληνική Ένωση Βιοτεχνολογίας, η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών, η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα και η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Τι εννοούμε όταν λέμε καινοτομία;

Έχουμε συνηθίσει να ταυτίζουμε την καινοτομία με την υψηλή τεχνολογία, με εφαρμογές σε υπολογιστή, σε mobile ή τηλεόραση. Ωστόσο, καινοτομία μπορεί να υπάρχει σε οποιονδήποτε τομέα, στον αγροτικό, τον μεταποιητικό, τον τομέα των υπηρεσιών, τον τουρισμό, την ναυτιλία, ακόμα και στην υπηρεσία παροχής συμβουλευτικών. Έτσι, ενώ στη δημιουργία του Innovathens συνέπραξαν 6 σύνδεσμοι επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, είμαστε ανοιχτοί και θα έχουμε εκδηλώσεις που αφορούν οποιοδήποτε τομέα της ανθρώπινης παραγωγικής δραστηριότητας από τη σκοπιά μιας προσπάθειας να καινοτομήσει κάποιος

Πολλοί θέλουν να καινοτομήσουν, λίγοι τελικά τα καταφέρνουν. Θεωρείτε ότι έχουμε περισσότερες προσδοκίες από την καινοτομία απ’ όσες μπορεί να ικανοποιήσει τελικά;

Η διεθνής εμπειρία λέει πως από τις εταιρείες που ξεκινούν την προσπάθειά τους σε μία καινοτομική δραστηριότητα το ποσοστό επιτυχίας είναι μικρότερο από 10%. Ωστόσο, αυτό είναι ένα σημαντικό ποσοστό, γιατί μπορεί οι δέκα από τις εκατό ιδέες που θα ανθίσουν τελικά να έχουν διεθνές ενδιαφέρον, να προκύψει κάτι που θα ξεπεράσει τα σύνορα της μικρής ελληνικής αγοράς. Συνεπώς, δεν είναι λάθος να βάζει κανείς ποσοτικά υψηλούς στόχους. Αν δεν πετύχουμε αυτό που οι Αγγλοσάξωνες ονομάζουν «κρίσιμη μάζα» δε θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι. Γενικά δεν είμαστε μια χώρα που βασίζεται στην αριστεία –κάτι που δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά γενικότερα για την Ευρώπη. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν είναι βασισμένο στην αριστεία. Με αυτό το δεδομένο, πως το σύστημα δε βγάζει άριστους, ο μόνος τρόπος να βγούνε καλά πράγματα είναι οι μεγάλοι αριθμοί. Κρίσιμη μάζα σημαίνει μεγάλες ποσότητες, πολλές προσπάθειες, πολλές αποτυχίες και λίγες αλλά σημαντικές επιτυχίες. Μιλώντας για αποτυχία, αυτός είναι και ένας από τους στόχους των εκδηλώσεών μας, να ξεπεραστεί ο φόβος της αποτυχίας που γενικά είναι μεγάλος. Και μάλιστα ακόμα μεγαλύτερος σε ανθρώπους που έχουν ήδη αποτύχει. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν εδώ τη θέση τους, είτε για να παρουσιάσουν την αποτυχία τους –μια διαδικασία από την οποία μπορεί να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα- είτε για να ξαναπάρουν κουράγιο για να ξαναπροσπαθήσουν.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα στην Αθήνα του 2014;

Να έρθει εδώ, να ακούσει, αν έχει ιδέες να τις παρουσιάσει –γιατί ένας από τους άξονες είναι η παρουσίαση νέων ιδεών–, γενικά να ψάξει και να πάει σε ό,τι υπάρχει στην Αθήνα σε επίπεδο καινοτομίας, να δει τα hubs, τους incubators, τις μεμονωμένες προσπάθειες που υπάρχουν. Για όλα αυτά μπορεί να ενημερωθεί κανείς εδώ και να βρει το δρόμο του. Από το Φεβρουάριο του 2015 θα έχουμε ένα οργανωμένο σύστημα παροχής υποστήριξης συμβουλών, νομικών, σχετικά με το πώς στήνεις μια εταιρεία και πώς αποφεύγεις τις κακοτοπιές, οικονομικών, τι πηγές χρηματοδότησης υπάρχουν, λογιστικών και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια χρειάζεται ένας νέος επιχειρηματίας.

n

Οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Innovathens στις 14 Μαΐου με τίτλο "Είμαι Κάνω Θέλω" από την Hellenic Startup Association και το INNOVATHENS. Κάθε παρευρισκόμενος είχε στη διάθεσή του 2 λεπτά για να παρουσιάσει τον εαυτό του και την επαγγελματική του ιδιότητα, να αναφερθεί στο πως δραστηριοποιείται (ή έχει σκοπό να δραστηριοποιηθεί) σε επιχειρηματικό επίπεδο, να συστήσει στην κοινότητα τα μέλη της ομάδας του, το αντικείμενο της νεοφυούς επιχείρησης που πρεσβεύει όπως και τις ανάγκες, την βοήθεια και την συνεργασία που θα επιθυμούσε να αποκομίσει από την κοινότητα.


Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων του «Innovathens».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημήτρης Φιλιππίδης: Συνέντευξη με τον νέο ηθοποιό
Δημήτρης Φιλιππίδης: «Το χιούμορ είναι το πιο αποτελεσματικό κοινωνικό εργαλείο. Μιλάω και προσωπικά»

Μιλήσαμε για όλα: τη νέα παράσταση «Ήρωες», το θέατρο, τα όρια της σάτιρας, τη σύγκριση με τον πατέρα του και πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση σήμερα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.