Πολιτισμος

Με καινούργιο υλικό το ΚΠΙΣΝ μένει σπίτι μας τη Μεγάλη Εβδομάδα

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μάς κάνει παρέα και αυτό το Πάσχα

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάσχα με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Αναγνώσεις, ευεξία, εργαστήρια για παιδιά και μουσική © Αλέξανδρος Χριστοδούλου

Αναγνώσεις, γυμναστική, εργαστήρια για παιδιά και μουσική για τη Μεγάλη Εβδομάδα από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ειδικότερα στις εορταστικές περιόδους, έχουμε συνηθίσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να γεμίζει το πρόγραμμά μας με τις εκδηλώσεις του. Μπορεί φέτος να μην μπορεί να το κάνει διά ζώσης, αλλά φρόντισε να μάς κρατήσει παρέα και το φετινό Πάσχα, φέρνοντας δράσεις του στο σπίτι μας, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μας.  

Από το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα χάρη στο ΚΠΙΣΝ δεν πρόκειται να βαρεθούμε στιγμή. Η αρχή γίνεται με τα εγκαίνια της νέας διαδικτυακής ηχητικής σειράς «Αναγνώσεις» από την Άννα Κοκκίνου, την οποία θα ακούσουμε να διαβάζει τον «Μοσκώβ Σελήμ» του Γεώργιου Βιζυηνού, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή θα έρθει ο «Εκκλησιαστής» στο πλαίσιο της σειράς «Παραβάσεις» με τη φωνή της Όλιας Λαζαρίζου. Με την τελευταία σειρά, θα έχουμε και την ευκαιρία να ακούσουμε την Κυριακή του Πάσχα το αφηγηματικό ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «Ο Λάμπρος», για να μάς βάλει στο κλίμα της ημέρας. 

Τη Μεγάλη Πέμπτη, όπως και τη Μεγάλη Παρασκευή, θα ξεκινήσουμε τη μέρα με αγάπη στο σώμα μας. Πώς; Με δύο προγράμματα yoga και pilates, που έρχονται να μάς γεμίσουν ευεξία. Το ΚΠΙΣΝ, βέβαια, φρόντισε και για τους μικρότερους φίλους του, με ένα εργαστήριο που θα τους μάθει να φτιάχνουν πασχαλιάτικες κάρτες, με υλικά που μπορούν να βρουν μέσα στο σπίτι τους.  

Οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, όμως, θα έχουν και μουσική. Τα Jazz Chronicles και το κουαρτέτο του Χάρη Λαμπράκη έρχονται το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, και την Κυριακή του Πάσχα να γεμίζει από νέα συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής που εμπνέονται από τη Δόμνα Σαμίου.     

Αναλυτικά το πρόγραμμα των διαδικτυακών δράσεων του ΚΠΙΣΝ για τη Μεγάλη Εβδομάδα 

Τετάρτη 15 Απριλίου, 19:00 
Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον Μοσκώβ Σελήμ του Γεωργίου Βιζυηνού 

Με μία συγκλονιστική ερμηνεία του αριστουργήματος του Γεωργίου Βιζυηνού Ο Μοσκώβ Σελήμ, η Άννα Κοκκίνου εγκαινιάζει τη νέα διαδικτυακή ηχητική σειρά Αναγνώσεις του #snfccAtHome του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). 

Δημοσιευμένο το 1895, έναν χρόνο πριν τον θάνατο του Γεωργίου Βιζυηνού, πατέρα του Νεοελληνικού Διηγήματος, Ο Μοσκώβ Σελήμ είναι το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, το σπουδαιότερο διήγημά του. 

Η Άννα Κοκκίνου, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του σύγχρονου θεάτρου μας, έχει αναμετρηθεί στο παρελθόν με εξαιρετική επιτυχία με το έργο του συγγραφέα, καθώς η παράστασή της, Μορφές από το έργο του Βιζυηνού, έχει αφήσει εποχή. 

Ξεκινά, έτσι, τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου στις 19.00 η νέα σειρά Αναγνώσεις του #snfccAtHome, στην οποία διακεκριμένοι Έλληνες ηθοποιοί διαβάζουν διηγήματα, νουβέλες, πεζογραφήματα, καθώς και έργα παιδικής λογοτεχνίας, όλα κείμενα ορόσημα. Μέσα από αυτά τα εβδομαδιαία ραντεβού, στόχος της σειράς είναι να επανασυστήσει στο κοινό ιδρυτικά κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας με έναν τρόπο οικείο και πολύ προσωπικό, αυτόν της ανάγνωσης. 

«Μένοντας σπίτι», καθένας από τους ηθοποιούς ηχογραφεί τα επεισόδια της σειράς με «χειροποίητο» τρόπο, ακολουθώντας τα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε. Η Άννα Κοκκίνου ηχογράφησε τον Μοσκώβ Σελήμ στο καμαρίνι της, στο θέατρο Σφενδόνη. 

Η σειρά Αναγνώσεις θα παραμείνει διαθέσιμη στο διαδίκτυο ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τη μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού. Ιδιαίτερα στοχεύει στους νέους, τους μαθητές και τους σπουδαστές, προσφέροντάς τους μια διαφορετική εμπειρία των μεγάλων λογοτεχνικών κειμένων. 

Τις επόμενες εβδομάδες, στη σειρά Αναγνώσεις, θα ακολουθήσουν κείμενα του Εμμανουήλ Ροΐδη, του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Φώτη Κόντογλου κ.ά. Διαβάζουν οι Αμαλία Μουτούση, Νίκος Κουρής, Μανώλης Μαυροματάκης, Ακύλλας Καραζήσης, Ηρώ Μπέζου κ.ά. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση με τις λεπτομέρειες του προγράμματος. 

Άννα Κοκκίνου
«Αναγνώσεις» με την Άννα Κοκκίνου © Αλέξανδρος Χριστοδούλου

Πέμπτη 16 Απριλίου, 20:00 
Jazz Chronicles - Χάρης Λαμπράκης Quartet (Ηχογραφημένη συναυλία) 

Τον Οκτώβριο του 2017, το Χάρης Λαμπράκης Quartet ήρθε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για μία συναυλία στον Φάρο. 

Το συγκρότημα, που αποτελείται από τους µουσικούς Νίκο Σιδηροκαστρίτη, ∆ηµήτρη Θεοχάρη, ∆ηµήτρη Τσεκούρα και Χάρη Λαµπράκη, από την ίδρυσή του το 2006 έχει εµφανιστεί σε πολυάριθµες συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ δισκογραφικά, έχει δύο άλµπουµ (Θέα, Μετέωρα) στο ενεργητικό του. 

Στη συναυλία στο ΚΠΙΣΝ, το Χάρης Λαµπράκης Quartet μοιράστηκε µε το κοινό βιώµατα από την ελληνική και την παγκόσµια µουσική παράδοση, έχοντας ως όχηµα µουσικά όργανα όπως τα τύµπανα, το πιάνο, το µπάσο και το νάι.  

Θερμές ευχαριστίες στους: 

Νίκος Σιδηροκαστρίτης, τύμπανα 
Δημήτρης Θεοχάρης, πιάνο 
Δημήτρης Τσεκούρας, μπάσο 
Χάρης Λαμπράκης, νάι 

Ηχοληψία: View Master Films 
Μίξη/mastering: Γιώργος Μαντάς 

Πέμπτη 16 Απριλίου, 09:00 και Παρασκευή 17 Απριλίου, 09:00 
Yoga & Pilates στο σπίτι 

Yoga στο σπίτι 
Στη yoga σώμα και πνεύμα συνδέονται μέσα από ήπιες πρακτικές που περιλαμβάνουν αναπνοές και χαλάρωση, με σκοπό την ενίσχυση της αυτοσυγκέντρωσης, της ηρεμίας και της θετικής σκέψης. 

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και να έχουν στρώμα. 

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αναγέννηση & Πρόοδος 

Pilates στο σπίτι (ή Mat pilates) 
Ένας δημιουργικός τρόπος εκγύμνασης με έμφαση στην ενδυνάμωση του κέντρου του σώματος, για τη βελτίωση της ευλυγισίας και της ισορροπίας. Πραγματοποιείται πάνω σε στρώματα και είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. 

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και να έχουν στρώμα. 

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αναγέννηση & Πρόοδος 

Tai Chi στο σπίτι
Το tai chi, μια αρχαία κινέζικη πολεμική τέχνη, προσφέρει στους ασκούμενους/στις ασκούμενες εσωτερική ηρεμία και δύναμη, βελτιώνει την ισορροπία τους και μειώνει το στρες. Όλες οι κινήσεις είναι κυκλικές και συνεχείς, με ήπιο ρυθμό εναλλαγής, και συνοδεύονται από βαθιές αναπνοές. Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. 

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αναγέννηση & Πρόοδος 

Yoga και pilates στο σπίτι
Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή αφιερώνουμε τα πρωινά στο σώμα μας

Παρασκευή 17 Απριλίου, 19:00 
Παραβάσεις - Εκκλησιαστής, Mαταιότης ματαιοτήτων…(Ηχογραφημένη ανάγνωση) 

Τον Απρίλιο του 2018, το θεατρικό αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ παρουσίασε ένα σημαντικό βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Εκκλησιαστή, άγνωστου συγγραφέα, που γράφτηκε, όπως συνάγεται, κατά το δεύτερο ήμισυ του 3ου π.Χ. αιώνα. 

Τίποτα δεν είναι καινούριο πάνω σ’αυτή τη γη. 

Ο Εκκλησιαστής περιλαμβάνεται τόσο στην εβραϊκή Βίβλο όσο και στη χριστιανική Παλαιά Διαθήκη. Γραμμένο σε μια ιδιότυπη νεοεβραϊκή γλώσσα, όπου αναμειγνύονται πολλές αραμαϊκές και ελληνικές εκφράσεις, ο Εκκλησιαστής (Κοέλετ στο πρωτότυπο, ενεργητική μετοχή γένους θηλυκού - εξ ‘ου και απαντάται και ως Εκκλησιάστρια), είναι ο σοφός διδάσκαλος, ο ιεροκήρυκας, αυτός που καλεί σε θρησκευτική συνάθροιση, ο αρχηγός ομάδας σοφών και διανοούμενων που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, διδάσκοντας - πικρή ειρωνεία - την αμφισβήτηση και τον σκεπτικισμό! 

Ματαιότης ματαιοτήτων, είπε ο Εκκλησιαστής, ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης. Οι σκέψεις του, απόσταγμα πείρας και μελέτης, απευθύνονται στο ακροατήριο εκθέτοντας τους μύχιους προβληματισμούς του και παρέχοντας πρακτικές συμβουλές. Το κύριο ερώτημα που θέτει ο Εκκλησιαστής στον εαυτό του αλλά και σε όλη την ανθρωπότητα είναι: Ποιο είναι το κέρδος του ανθρώπου που μοχθεί αδιάκοπα κάτω απ’ τον ήλιο; 

«Δεν γνωρίζω άλλο βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας που να ασχολείται τόσο εκτεταμένα, αποκλειστικά και καίρια με τη ματαιότητα του κόσμου τούτου και με το εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης», σημειώνει ο μεταφραστής του Εκκλησιαστή, Αλέξανδρος ‘Ισαρης. 

Διστάζοντας ανάμεσα στην ποίηση και τον πεζό ρυθμικό λόγο και μέσα από μια ακολουθία νοημάτων σχεδόν συνειρμική, ο συγγραφέας διαλογίζεται πάνω στην ανθρώπινη μοίρα σαν αυτοδίδακτος φιλόσοφος και πέρα από κάθε εκκλησιαστικό δογματισμό. Οι σκέψεις του παραπέμπουν στους στωικούς φιλοσόφους, στον Επίκουρο, αλλά και σε πολλές θεωρίες της Ανατολής. 

Το σημαντικό αυτό κείμενο, με τις ιδέες και τις αντιφάσεις του δεν έπαψε να εμπνέει, ανά τους αιώνες, πεζογράφους, ποιητές και στοχαστές. Αποσπάσματα και στίχοι του βρίσκονται ενσωματωμένοι σε βιβλία και άσματα κάθε είδους, καθώς η δύναμη της έκφρασης και η σημασία της θεματικής του προκαλεί πάντοτε το ενδιαφέρον. 

Θερμές ευχαριστίες στους: 

Όλια Λαζαρίδου, ερμηνεία 
Έφη Θεοδώρου, σκηνοθετική επιμέλεια 
Αλέξης Μαστιχιάδης, τσέμπαλο, κλάβικορντ 

Βιβλιoγραφική αναφορά: 

Τίτλος: Εκκλησιαστής, Ματαιότης ματαιοτήτων… 
Εισαγωγή, Σχόλια: Μ. Ζ. Κοπιδάκης 
Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης 
Εκδόσεις: Oλκός 
Ημερομηνία Α’ Έκδοσης: 1994 
Ημερομηνία Ε’ Έκδοσης: 2018 

Ηχοληψία: View Master Films 
Μίξη/mastering: Γιώργος Μαντάς

Όλια Λαζαρίδου
«Παραβάσεις» με την Όλια Λαζαρίδου
 

Σάββατο 18 Απριλίου 
Vlefaro Pop Up: Πασχαλινή Pop Up Κάρτα 

Δημιούργησε πολύχρωμες pop-up πασχαλινές κάρτες με απλά υλικά που θα βρεις στο σπίτι και πολλή φαντασία! 

Ιδέα & παρουσίαση εργαστηρίου, visuals, μοντάζ: Αγγελική Μπόζου 
Πρωτότυπη μουσική, μοντάζ, κάμερα: Θάνος Κοσμίδης 

 

Κυριακή 19 Απριλίου, 12:00 
Parklife/Της Τριανταφυλλιάς τα Φύλλα - Οι νέοι και η Δόμνα Σαμίου (Ηχογραφημένη συναυλία) 

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσίασαν τη 2η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής. 

Ήταν ένα διήμερο γεμάτο μουσικές και τραγούδια με 24 μουσικά σχήματα από ολόκληρη την Ελλάδα. Εμφανίστηκαν στο ΚΠΙΣΝ περισσότεροι από 200 νέοι μουσικοί και τραγουδιστές που εμπνέονται από την προσωπικότητα της Δόμνας Σαμίου και τον πολύτιμο θησαυρό που άφησε ως παρακαταθήκη, και πειραματίζονται μεταφέροντας στο σήμερα τους παραδοσιακούς ήχους, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση παραμένει μια ζωντανή δύναμη που προκαλεί τη νέα γενιά να τη γνωρίσει σε βάθος. 

Η δεύτερη συνάντηση συγκέντρωσε ακόμα περισσότερους ανήσυχους δημιουργούς που μέσα από το έργο τους ανακαλύπτουν πως «… ένα τραγούδι παραδοσιακό κρύβει μέσα του ένα ήθος, μια λεβεντιά, μια αξιοπρέπεια», όπως συνήθιζε να λέει και η Δόμνα Σαμίου. 

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης είχε ο Σωκράτης Σινόπουλος, διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός και στενός συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου ως το τέλος της ζωής της. 

Ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ίδρυσε η Δόμνα Σαμίου το 1981 με την υποστήριξη ανθρώπων που ήταν θαυμαστές του έργου της και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και με στόχο, μεταξύ άλλων, τη διάσωση της παραδοσιακής μουσικής. Η Δόμνα Σαμίου παρέμεινε Πρόεδρος του Συλλόγου ως το θάνατό της, τον Μάρτιο του 2012. 

Θερμές ευχαριστίες στους: 

Κυρατζήδες | Πεντάηχον | Μουσικό Σχολείο Ιλίου | Θρακιώτικη Σπείρα | 
The Worksongs Project | Mare Nostrum | KIRKI | Λεφτοκάρυα | 
Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης | 
Kocaman Ensemble | En Trata | Abdal | People of the Wind | 
Γης Μαδιάμ | Απλό Τρίο | Σεκέρ Παρέα | Μελτέμια | 
Harman | Αλάσια Τρίο | Αθιβολές | Αμορόζα | Ντιλγκιρούδι | Τριζάλια 
Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου 

Σωκράτης Σινόπουλος, Καλλιτεχνική διεύθυνση 
Κατερίνα Παπαδοπούλου, Διεύθυνση και διδασκαλία χορωδίας 

Ηχοληψία: View Master Films 
Μίξη/mastering: Γιώργος Μαντάς 

Δόμνα Σαμίου
Νέα παραδοσιακά συγκροτήματα εμπνέονται από τη Δόμνα Σαμίου

Κυριακή 19 Απριλίου, 19:00 
Παραβάσεις - Διονύσιος Σολωμός, Ο Λάμπρος (Ηχογραφημένη ανάγνωση) 

Με τον Δ. Σολωμό ολοκληρώθηκε ο κύκλος των Παραβάσεων, του Θεατρικού Αναλογίου του ΚΠΙΣΝ, για τη σεζόν 2018- 2019 ο οποίος ήταν αφιερωμένος στη μικρή φόρμα. Σε ένα ιδιότυπο λογοτεχνικό σαλόνι στον Φάρο, γνωστοί ηθοποιοί, με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Ευαγγελάτου και της Αργυρώς Χιώτη, μοιράστηκαν με το κοινό διηγήματα μεγάλων συγγραφέων, μέσα από δραματοποιημένες αναγνώσεις και με τη συνοδεία σημαντικών μουσικών. 

Τον Απρίλιο του 2019, οι Παραβάσεις παρουσίασαν τον «Λάμπρο», το αφηγηματικό ποίημα του Διονύσιου Σολωμού, μια τραγική ιστορία γραμμένη σε έμμετρο στίχο και με φανερές επιρροές από τον ρομαντισμό. Ο Σολωμός ξεκίνησε να το γράφει το 1824, το δούλεψε αποσπασματικά, αλλά δεν το ολοκλήρωσε ποτέ. 

Ήρωας του ποιήματος είναι ο Λάμπρος, ένας αντιφατικός χαρακτήρας που συμβολίζει τις δύο πλευρές της ανθρώπινης φύσης, το Καλό και το Κακό, που έρχονται σε σύγκρουση. Στο ποίημα, όλη η ομορφιά της φύσης τη Λαμπρή και η ιερή χαρά της ημέρας του Πάσχα αντιπαραβάλλονται με την εσωτερική κόλαση του Λάμπρου, του «κακοήθους αλλά μεγαλόψυχου άνδρα», όπως τον χαρακτηρίζει ο Σολωμός. Αυτή η βαθιά ηθική πάλη, η ψυχική σύγκρουση, είναι που στο τέλος καταπραΰνει και οδηγεί σε κάθαρση, μέσα από τον θαυμάσιο λόγο του Σολωμού. 

Η υπόθεση: Ο Λάμπρος αποπλανά τη δεκαπεντάχρονη Μαρία. Ζουν μαζί 15 χρόνια και κάνουν τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια και μια κόρη, τα οποία ο Λάμπρος εγκαταλείπει στο ορφανοτροφείο. Ο Λάμπρος πολεμά τον Αλή-Πασά. Συναντά την κόρη του και, δίχως να γνωρίζει ποια είναι, την ερωτεύεται. Όταν αποκαλύπτεται το τραγικό μυστικό, η κόρη αυτοκτονεί, η Μαρία τρελαίνεται, κι ο Λάμπρος ολομόναχος, με εφιαλτικές τύψεις, αυτοκτονεί. Τελικά, η Μαρία πέφτει κι αυτή και πνίγεται, προσπαθώντας να ξεφύγει σ' έναν πιο όμορφο κόσμο, «και βλέπει μέσα στα νερά καθάρια άλλος λάμπει ουρανός, άλλα κλωνάρια». 

Θερμές ευχαριστίες στους: 

Αργυρώ Χιώτη, σκηνοθετική επιμέλεια 
Γιάννος Περλέγκας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ερμηνεία 
Σοφία Λαμπροπούλου, κανονάκι 

Ηχοληψία: View Master Films 
Μίξη/mastering: Γιώργος Μαντάς

Αργυρώ Χιώτη
Η Αργυρλω Χιώτη αναλαμβάνει την σκηνοθετική επιμέλεια
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ