- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Μενδώνη απαντά στο Βρετανικό Μουσείο
«Ο Η. Fischer προσβάλλει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον θεσμό, τον οποίον ο ίδιος εκπροσωπεί»
Ηχηρή απάντηση Μενδώνη στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Fischer, που είπε πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι θραύσματα και δεν είναι της Ελλάδας.
Ηχηρή απάντηση έδωσε η Λίνα Μενδώνη στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Hartwig Fischer, ο οποίος με συνέντευξή του είπε πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι της Ελλάδας αλλά όλου του κόσμου και πως η Ελλάδα θα πρέπει να χαίρεται που τα έχει η Μεγάλη Βρετανία.
Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει πως δεν μπορούν καν να επανατοποθετηθούν, αφού είναι απλά θραύσματα. Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού χαρακτηρίζει «ατυχείς, αν όχι απαράδεκτες» τις δηλώσεις του.
Μενδώνη: Ο Η. Fischer προσβάλλει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον θεσμό, τον οποίον ο ίδιος εκπροσωπεί
Ολόκληρη η δήλωση Μενδώνη:
«Οι χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Hartwig Fischer, είναι ατυχείς, αν όχι απαράδεκτες, για έναν ουμανιστή επιστήμονα. Μαρτυρούν εσκεμμένη, τουλάχιστον, άγνοια των αρχαιολογικών και των ιστορικών δεδομένων που αφορούν στον Παρθενώνα. Ο Η. Fischer προφανώς, παραγνωρίζοντας τη σημασία και τους κανόνες της ηθικής των μνημείων, αλλά και των μουσείων, προσβάλλει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον θεσμό, τον οποίον ο ίδιος εκπροσωπεί».
Fischer: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι θραύσματα χαμένου συνόλου που δεν μπορούν να επανατοποθετηθούν
Υπενθυμίζεται ότι ο Fischer, είχε δηλώσει πως «αγνοούνται τα πολυάριθμα κτίρια και τα έργα τέχνης που έχουν επαναχρησιμοποιηθεί, αναμορφωθεί και συχνά μετακινηθεί εκτός συνόρων, όπως το πολύπτυχο του Duccio με τίτλο Maesta, στοιχεία του οποίου έχουν αφαιρεθεί από τον καθεδρικό ναό της Σιένα και βρίσκονται σε μουσεία σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική.
»Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι θραύσματα χαμένου συνόλου που δεν μπορούν να επανατοποθετηθούν. Μόνο το 50% περίπου των αρχικών γλυπτών επιβιώνουν από την αρχαιότητα. Ο Παρθενώνας έχει γίνει ένα ευρωπαϊκό μνημείο, ακριβώς επειδή τα γλυπτά του είναι ορατά όχι μόνο στην Αθήνα αλλά στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το δημόσιο όφελος από αυτή τη διανομή και το τι σημαίνει για την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά είναι αυτονόητο και κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τον Frank Blackfire στους Angra, η Τεχνόπολη πλημμύρισε από ήχους μιας άλλης εποχής
Τι μας έχει απομείνει πέρα από το να ζωγραφίζουμε τα ανόητα, ανούσια και πανέμορφα βιβλιαράκια μας ενώ αδειάζουμε τον εγκέφαλό μας
Αποθεώθηκε από 30.000 θεατές στην πρώτη της συναυλία στο Παρίσι
Από τους μύθους του Ολύμπου στο χάλκινο αριστούργημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά
Μια ιστορία ενηλικίωσης μέσα από τη μουσική και τα όνειρα
Το Κύπελλο Βόλπι ανδρικής ερμηνείας απονεμήθηκε στον Τζον Μάλκοβιτς
Η καλλιτεχνική επιμελήτρια μιλάει για τα 14 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας
Στον ιστορικό ελαιώνα του νησιού οι καλλιτέχνες «συνομιλούν» με τα υπεραιωνόβια δέντρα
Η ημέρα αυτή αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ χωρών του Παγκόσμιου Νότου, της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Η τραγουδίστρια μιλά στην ATHENS VOICE για τα 25 χρόνια του «Resist», το «Hide U», την επιστροφή των ήχων των 00s, την τεχνητή νοημοσύνη και το επόμενο κεφάλαιο των Kosheen
Τρεις ημέρες queer τέχνης, μουσικής και ορατότητας στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με ελεύθερη είσοδο
84 στιγμές και ατμόσφαιρες δυτικής Θεσσαλονίκης
Η Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεï και η Κωστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου σε έναν δημιουργικό διάλογο για τη χρήση της ΑΙ στον πολιτισμό
Το «Μόνιτορ» και «Οι έξι καμπίνες του “Καλυψώ”» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
«Εμπνέει μικρούς και μεγάλους με το ταλέντο, την ευγένεια και το ξεχωριστό της φως»
Πρόσκληση σε μαθητές να δημιουργήσουν εκπαιδευτικά παιχνίδια για την 7η διοργάνωση
«Ελπίζω να μην περάσουν πάλι 12 χρόνια μέχρι να επιστρέψω»
Σύμπραξη 52 εικαστικών καλλιτεχνών για την ενίσχυση του ανθρωπιστικού έργου της Λέσχης
Η ταινία μικρού μήκους που ταξίδεψε σε 40 φεστιβάλ, προβάλλεται ξανά στο Onassis Channel και στο ERTFLIX
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.