- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Ανόητη» η σύνδεση των Γλυπτών του Παρθενώνα με το Brexit
Ακόμη και όσοι Βρετανοί στηρίζουν την επανένωση καλούν την Ελλάδα να αφήσει τους εκβιασμούς
Λανθασμένη χαρακτηρίζουν διασύνδεση του ζητήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα με το Brexit ακόμα και οι υπέρμαχοι του εν λόγω σκοπού στο Λονδίνο.
Η ιδέα «έπεσε» στο τραπέζι από τη γερμανική Die Welt που δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Brexit έναντι μαρμάρινης ζωφόρου». Πρότεινε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ η ελληνική Βουλή να απαιτήσει την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα.
Ούτως ή άλλως η επικύρωση της όποιας συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για την επόμενη μέρα του Brexit θα απαιτήσει την επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Οι υπέρμαχοι στη Βρετανία της επανένωσης των Γλυπτών σημειώνουν ότι μία τέτοια κίνηση από την ελληνική πλευρά θα εκλαμβανόταν ως εκβιασμός και θα υπονόμευε το ηθικό πλεονέκτημα που έχει κερδηθεί. Ήδη βρετανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «ελληνική προειδοποίηση εκβιασμού επί του Brexit».
Εκπρόσωπος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η οποία συντάσσεται με τη στρατηγική της εκάστοτε κυβέρνησης, παρέπεμψε στην προ ημερών δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής Dame Janet Suzman, μεγάλης σαιξπηρικής ηθοποιού, η οποία σημείωσε: «Νομίζω ότι το να μπλέξει κανείς τα Γλυπτά στις φοβερά σύνθετες διαπραγματεύσεις του Brexit θα ήταν λιγάκι ανόητο. Η σπουδαία Τέχνη απείχε από το ερώτημα που τέθηκε (στο δημοψήφισμα για το Brexit) όσο οτιδήποτε μπορώ να σκεφτώ. Πρόκειται για ένα εντελώς άλλο ζήτημα, ένα ζήτημα αισθητικής, ειλικρίνειας και αποικιακής ηθικής. Θα ήταν σαν να βάζεις μαζί μήλα και αχλάδια».
Η δήλωση της Suzman έγινε στο πλαίσιο βρετανικών δημοσιευμάτων του Σαββατοκύριακου που αναφέρονταν σε δύο επιστολές του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου προς την Κομισιόν με θέμα τα Γλυπτά και το Brexit.
Το Βρετανικό Μουσείο εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση: «Το Μουσείο της Ακρόπολης δίνει την ευκαιρία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην Αθήνα (περίπου τα μισά από όσα επιζούν από την αρχαιότητα) να εκτιμώνται με φόντο την αθηναϊκή ιστορία. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο είναι μία σημαντική εκπροσώπηση του αρχαίου αθηναϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η αισθητική είναι ο πυρήνας των πάντων, της ηθικής, της αρμονίας και της επίγνωσης»
Κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ «Shame» και μιλάει στην ATHENS VOICE πριν το ιδιαίτερο live party στον πολυχώρο ΦΙΑΤ
Σπουδαίοι καλλιτέχνες φιλοτεχνούν ξεχωριστά έργα στο πλαίσιο του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής
Η μουσική και οι στίχοι του τραγουδιού φέρουν την υπογραφή του Νίκου Καρβέλα
Η νέα διασκευή της κωμωδίας του Αριστοφάνη είναι η απάντηση στην τρέλα με την τρέλα
Το βιογραφικό φιλμ για τον βασιλιά της ποπ ξεπερνά το Oppenheimer και το Bohemian Rhapsody, παρά τις κακές κριτικές
Αν και το γκρουπ διαλύθηκε το 1967, η επιρροή τους στη μουσική βιομηχανία ήταν βαθιά
Οι κοσμικές τοιχογραφίες του βορειοελλαδικού χώρου υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής εμπειρίας, από τις εκδόσεις Futura
Tο εμβληματικό οχυρωματικό έργο αναβαθμίζεται αισθητικά και καθίσταται πλήρως προσβάσιμο στο κοινό
Από τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες μέχρι τη λογοτεχνία, η Αμερικανίδα δημιουργός δεν σταματά να επανεφευρίσκει τον εαυτό της
Η παράσταση κινείται στο όριο θεάτρου και μουσικής αφήγησης. Δεκαέξι τραγούδια και ενότητες λόγου οργανώνονται σε μια ενιαία σκηνική ροή που παρακολουθεί τη διαδρομή μιας ανθρώπινης ζωής
Από την Αθήνα στη Σιέρα Λεόνε και από την αναζήτηση στη δημιουργία, μια προσωπική διαδρομή μέσα από τη γραφή
Η συμφωνία χρειάζεται πλέον μόνο την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Ο αρχιτέκτονας του trip-hop σπάει τη σιωπή του με το Different When It’s Silent
Το θρυλικό δίδυμο ανακοίνωσε το «Inferno» μετά από μια αινιγματική καμπάνια με κασέτες VHS και κώδικες Μορς
Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τον Μάικλ Τζάκσον
To άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 3 Ιουλίου
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός απέδειξε πως εκτελεί μόνη τις επικίνδυνες σκηνές των ταινιών της
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ μιλάει στην ATHENS VOICE για τα 30 χρόνια πορεία του «ΑΓΩΝΑ»
Εκπροσωπούσε μια παράδοση όπου η γνώση βασιζόταν στη λογική, τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία ενώ η αλήθεια αναζητείται μέσω διαλόγου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.