- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Όσκαρ μικρού μήκους ντοκιμαντέρ διεκδικεί Ελληνίδα φοιτήτρια
«4.1 miles», όση η απόσταση από τη Λέσβο μέχρι την Τουρκία
Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου πέρυσι οι λιμενικοί έβγαζαν επιζώντες από το πολύνεκρο προσφυγικό ναυάγιο της Εφταλούς. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, κυβερνήτης του σκάφους ΠΛΣ 602, εμπιστεύτηκε στη Στέλλα, μια κάτοικο του Μολύβου, μια νεαρή Αφγανή έγκυο στον 8ο μήνα, που μόλις είχε βγάλει από τη θάλασσα σε κατάσταση σοκ, καθώς δεν μπορούσε να βρει το σύζυγό της. Η Στέλλα φρόντισε τη νεαρή Αφγανή και με τη βοήθεια μιας φωτογραφίας που της έδωσε, κατάφερε να βρει μια ώρα αργότερα τον σύζυγό της, ο οποίος, επίσης, ήταν μεταξύ των διασωθέντων. Το ζευγάρι των Αφγανών, που ήδη έχει εγκατασταθεί στο εξωτερικό, βάφτισε την κόρη του «Στέλλα», για να τιμήσει εκείνη την κάτοικο του Μολύβου.
Είναι μια ιστορία που ποτέ δεν έγινε γνωστή και δημοσιοποιείται μέσα από το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» της Ελληνίδας φοιτήτριας, Δάφνης Ματζιαράκη. Το ντοκιμαντέρ αυτό επιλέχθηκε από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών να βρίσκεται μέσα στα 10 μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, που θα διεκδικήσουν μια θέση στην τελική πεντάδα των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ.
4,1 μίλια είναι η απόσταση που χωρίζει τις ακτές της Λέσβου από τα τουρκικά παράλια και το ντοκιμαντέρ της φοιτήτριας δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας αφηγείται μία ημέρα από τη ζωή του Μυτιληνιού κυβερνήτη σκάφους του Λιμενικού, του ανθυποπλοίαρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου. Το σκάφος έσωσε εκατοντάδες ανθρώπους, ανέσυρε, όμως, και αρκετούς νεκρούς. Αυτές τις στιγμές κατέγραψε με τον φακό της η Δάφνη Ματζιαράκη, καθώς και προσωπικές στιγμές του Κυριάκου Παπαδόπουλου, από την καθημερινότητά του που μοιράζεται ανάμεσα στη θάλασσα και τη οικογένειά του. Το ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη έχει ήδη αποσπάσει το φοιτητικό Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών, συμμετέχοντας στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Κινηματογράφου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ίσως όμως η μεγαλύτερη ανησυχία να αφορά τη δημιουργικότητα
Από τη Ρόδο στις διεθνείς σκηνές και τώρα στην Αθήνα με το νέο της σόλο «RE B OU ND»
Η καλλιτέχνιδα μιλά για τα έργα «Καρυοθραύστης» και το «Ο Μίκυ και η παρέα του σώζουν τα Χριστούγεννα» στο Θεάτρο Αυλαία στον Πειραιά
Στην ποιητική συλλογή «Les Grottes – Excavating Insanity» προσπαθεί να βρει τον δρόμο της επιστροφής προς τη νηφαλιότητα και την επιβίωση γράφοντας
Αποκαλύψεις και μυστικά σε μια πολυκατοικία
Στους κινηματογράφους 6 Μαρτίου 2026 - Πότε θα προβληθεί στο Netflix
Ο διάσημος σκηνοθέτης αποκάλυψε τη λίστα του - Το «Black Hawk Down» στην πρώτη θέση
Από τον Νάνο Βαλαωρίτη στην Τζένιφερ Λόπεζ και από την Κίρα Νάιτλι στον Σάρλ Αζναβούρ
Μιλήσαμε με τους δύο πρωταγωνιστές της παιδικής παράστασης «In motion» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μια συζήτηση για το έργο «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία», τις υπαρξιακές και κοινωνικές αφετηρίες που τροφοδοτούν το καλλιτεχνικό του όραμα, το θέατρο και την κοινωνία
Τι έγραψαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες για την τοποθέτησή του
Η κακοκαιρία ανέβαλε την πολυαναμενόμενη παρουσία της διάσημης ηθοποιού στην ταινία για τη Μαρία Κάλλας
Το μουσικό σύνολο Les Arts Florissants ερμηνεύει Μπαχ με όργανα εποχής
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Το ανδρόγυνο στιλ και οι πυρετικές κραυγές του ενσάρκωσαν το πνεύμα και τον ήχο της ροκ κοσμογονίας
Η ιστορία και οι παραδόσεις του Δεκεμβρίου ανά τα χρόνια
Ο διαγωνισμός τραγουδιού θα πραγματοποιηθεί στην Αυστρία τον Μάιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.