Πολιτισμος

Στην Ελλάδα ο Γάλλος διανοητής Pascal Bruckner 5 ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι

Ο Γάλλος που δηλώνει πως του πήρε 40 χρόνια για να γίνει… Γάλλος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
114189-226415.jpg

Βρισκόμαστε μόλις πέντε 24ωρα μετά το αιματοκύλισμα στο Παρίσι.

Όπως όλα δείχνουν, τα τραγικά γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου αλλάζουν τον ρου της ευρωπαϊκής ιστορίας και ο Pascal Bruckner, μια από τις πιο φωτεινές, δραστήριες και διεθνώς αναγνωρισμένες μορφές της σύγχρονης γαλλικής κουλτούρας, έρχεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στις 19.00, για μια ανοιχτή συζήτηση με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη.

Ο Γάλλος φιλόσοφος, δοκιμιογράφος και μυθιστοριογράφος ο οποίος έχει δηλώσει στην Athens Voice πως του πήρε 40 ολόκληρα χρόνια για να αποδεχθεί τη γαλλική του ταυτότητα, θα συζητήσει με τον Έλληνα συγγραφέα και ραδιοφωνικό παραγωγό τέχνης και πολιτισμού για το θρησκευτικό φανατισμό και την τρομοκρατία, για την Ευρώπη και την ενοχική αντιμετώπιση της ιστορίας της αλλά και για τα ερωτικά ταμπού, την κρίση και την ευτυχία.

«Μεγαλώνοντας, συνάπτεις ειρήνη με τη χώρα σου. Μου πήρε σαράντα χρόνια ώσπου να γίνω Γάλλος. Πλέον έχω αποδεχθεί την ταυτότητά μου» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο συγγραφέας των «Μαύρων φεγγαριών του έρωτα», ο Pascal Bruckner έχει τιμηθεί με μερικά από τα μεγαλύτερα γαλλικά λογοτεχνικά βραβεία (Médicis Δοκιμίου, Renaudot κ.ά.).

Εκτός από το φημισμένο μυθιστόρημά του «Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα», που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Roman Polanski, είναι γνωστός στη χώρα μας και από δοκίμια όπως «Η νέα ερωτική αναρχία», «Η αέναη ευφορία: δοκίμιο για το καθήκον της ευτυχίας», «Η τυραννία της μεταμέλειας» ή «Το παράδοξο του έρωτα».

Το νέο του αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Ένας καλός γιος» μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη. Κι όσο τραγελαφικά κι αν μοιάζουν τα παιχνίδια της μοίρας, στο βιβλίο ο Bruckner, σαν να είχε προφητέψει τι θα συνέβαινε στη χώρα του στις 13 Νοεμβρίου, καταπιάνεται με την οριακή σχέση με την οικογένεια, τη διαχρονική μάχη με τις ανεπάρκειες της Γαλλίας, την αποστροφή προς τη μετριότητα, τις προσωπικές επιφοιτήσεις μέσα από τη λογοτεχνία και τη μουσική, την ερωτική σχέση με το Παρίσι, τις φιλίες, τις σχέσεις, τις απόψεις του και όλα όσα συναποτελούν μια προσωπικότητα που «δεν διανοείται την ανταλλαγή ιδεών δίχως μια διάσταση ποιητική και σαρκική».

Ο ίδιος λίγο πριν επισκεφθεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου θα μιλήσει για σειρά θεμάτων, από τα ερωτικά ταμπού, το θρησκευτικό φανατισμό και την τρομοκρατία έως την Ευρώπη και την ενοχική αντιμετώπιση της ιστορίας της, μοιράστηκε τις σκέψεις του με την Athens Voice.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τι είχε δηλώσει στην Athens Voice, σε μια συνέντευξη που μοιάζει να είναι πιο προφητική από ποτέ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.