Περιβαλλον

ECOVOICE: Παραδοσιακή αρχιτεκτονική στους μικρούς οικισμούς

Η Ελλάδα είναι μια χώρα παγκοσμίως γνωστή για το ειδυλλιακό τοπίο της

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15300-41795.jpg

Η Ελλάδα είναι μια χώρα παγκοσμίως γνωστή για το ειδυλλιακό τοπίο της και αυτό δεν είναι μόνο το φυσικό. Η ομορφιά του ελληνικού τοπίου βρίσκεται τόσο στην ποικιλία της φύσης όσο και στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των νησιών, των ορεινών χωριών και των πόλεων. Κάθε γωνιά της ελληνικής γης έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαμορφώθηκαν μέσα στους αιώνες και έδιναν στην κάθε περιοχή την δική της ξεχωριστή ταυτότητα.

Στο βωμό όμως του κέρδους και της αντιπαροχής αλλά και της έλλειψης κανόνων δόμησης αλλοιώσαμε την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των ελληνικών περιοχών με κατασκευές ασύμβατες με την αρχιτεκτονική παράδοση του κάθε τόπου. Και παρότι από την δεκαετία του ’70 ακόμη, 882 ελληνικοί οικισμοί είναι χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί οικισμοί, οι μισοί περίπου απ’ αυτούς είναι χαρακτηρισμένοι με Προεδρικά Διατάγματα γενικού χαρακτήρα που σημαίνει ότι μπορούσε ο καθένας να τα «ερμηνεύει» όπως ήθελε.

Το ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζοντας ότι το «τοπίο» είναι ένας βασικός οικονομικός πόρος για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής, επιχειρεί να βάλει τέλος σε αυτό το καθεστώς με την εκπόνηση μελετών για την θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων για την δόμηση και την αρχιτεκτονική στους μικρούς οικισμούς της χώρας και σε περιοχές εκτός σχεδίου. Το πρόγραμμα αφορά συνολικά 48 μελέτες που θα εκπονηθούν για την αναγνώριση της τοπικής αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και την θεσμοθέτηση κανόνων δόμησης σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας εκτός της Αττικής και του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Στις μελέτες εκτός από την διατήρηση των αρχιτεκτονικών προτύπων του κάθε τόπου θα προσαρμοστούν και οι αρχές της βιοκλιματικής δόμησης και των συστημάτων ΑΠΕ στα νέα κτήρια.

Το κόστος της εκπόνησης των μελετών ανέρχεται στα 10,9 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους. Μέχρι τέλος Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία προκήρυξης των μελετών και τον Δεκέμβριο του 2011 θα γίνουν οι αναθέσεις. Προβλέπεται οι μελέτες να είναι έτοιμες και εφαρμόσιμες τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση ηλεκτρονικά.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ