Περιβαλλον

Καταδίκη για δηλητηρίαση ζώων….στην Ισπανία

Τουλάχιστον 16 απ’ αυτά ήταν προστατευόμενα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
102516-203879.jpg

Τον Δεκέμβριο του 2011 οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Ισπανίας σε συνεργασία με την Πολιτοφυλακή, εντόπισαν στην περιοχή της Κανταβρίας στην Βόρεια Ισπανία δηλητηριασμένα άγρια ζώα. Τουλάχιστον 16 απ’ αυτά ήταν προστατευόμενα είδη, όπως αρπακτικά πουλιά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ενώ ανάμεσα τους υπήρχαν αλεπούδες καθώς και κατοικίδια όπως σκύλοι και γάτες. Αφού έγιναν τοξικολογικές αναλύσεις στα νεκρά ζώα διαπιστώθηκε ότι δηλητηριάστηκαν από ένα ιδιαίτερα τοξικό εντομοκτόνο, το aldicarb, το οποίο είναι απαγορευμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περαιτέρω έρευνα κατέδειξε ως ύποπτο ένα κάτοικο της περιοχής που ασχολιόταν με αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Η αρμόδια Ισπανική Υπηρεσία για την Προστασία της Φύσης κινητοποιήθηκε και εξασφάλισε όλα εκείνα τα αποδεικτικά στοιχεία που στοιχειοθετούσαν μια ισχυρή υπόθεση για το δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η Γενική Διεύθυνση Δασών αντικατοπτρίζοντας τη θέληση της Διοίκησης για την καταπολέμηση της παρανομίας. Στην Ελλάδα θα είχαμε κολλήσει στις συναρμοδιότητες.

Το δικαστήριο καταδίκασε το δράστη σε δύο χρόνια φυλάκιση, σε δύο χρόνια αποκλεισμό από οποιαδήποτε κτηνοτροφική και γεωργική δραστηριότητα και σε αφαίρεση για τέσσερα χρόνια της κυνηγετικής του άδειας. Το δικαστήριο δεν έμμεινε όμως μόνο εκεί. Του επέβαλε πρόστιμο γύρω στα 130.000 ευρώ και τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την παρακολούθηση του τοπικού πληθυσμού του Ψαλιδιάρη, ενός αρπακτικού πουλιού που τρέφεται και από νεκρά ζώα όπως και το Όρνιο, αφού ανάμεσα στα νεκρά ζώα υπήρχαν και 11 Ψαλιδιάρηδες.

Αντίστοιχο περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης άγριας ζωής υπήρξε και στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2012. Δυστυχώς όμως δεν ήταν ανάλογη και η αντίδραση της Πολιτείας. Τότε στα Στενά του Νέστου είχαν βρεθεί δηλητηριασμένα 15 ζευγάρια Όρνια και είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της μεγαλύτερης εναπομείνασας αποικίας τους στην Ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και 2 ζευγάρια Χρυσαετών που αποτελούσαν και τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό.

Για αυτό το περιστατικό στο Νέστο, η Ελλάδα κινδυνεύει με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες έλαμψαν δια της απουσίας τους. Αυτό το χρόνιο πρόβλημα των συναρμοδιοτήτων στην Ελλάδα, όπου οι Υπηρεσίες δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους έχει σαν αποτέλεσμα τα δηλητηριασμένα ζώα και οι φόλες να παραμένουν στην ύπαιθρο δρώντας ως τοξικές βόμβες. Τα δηλητηριασμένα δολώματα αποτελούν την κύρια αιτία κατάρρευσης του πληθυσμού των γυπών στην Ελλάδα, παρότι είναι είδος προστατευόμενο τόσο από την ευρωπαϊκή όσο και την εθνική νομοθεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας οι περισσότερες αποικίες Όρνιων στην Ηπειρωτική χώρα έχουν εγκαταλειφθεί. Ο Γυπαετός συναντάται πλέον μόνο στην Κρήτη και οι Μαυρογύπες μόνο στο δάσος της Δαδιάς ενώ ο Ασπροπάρης, ο μοναδικός αποδημητικός γύπας, βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης με λιγότερα από 12 ζευγάρια.

Όπως θα μας πει η Κωνσταντίνα Ντεμίρη από την Ορνιθολογική «η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της αδράνειας. Ήδη υπάρχουν πετυχημένα παραδείγματα τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την αποτελεσματική καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να δράσουν άμεσα λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της σπάνιας βιοποικιλότητας της χώρας μας και την προστασία της δημόσιας υγείας, από τα συχνά απαγορευμένα και άκρως τοξικά δηλητήρια που χρησιμοποιούνται για τις φόλες» .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ