Visual Browsing
Ε.Ο. ELA

Ε.Ο. ELA

Ο ELA δεν είναι εκρηκτικός μηχανισμός επαναστατικής οργάνωσης... 

Στις ειδήσεις παίζει η επιθυμία του κου Τσίπρα περί «άμεσης εκταμίευσης μέρους ή του συνόλου της δόσης που εκκρεμεί με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει καθόλου χρήματα από τον περασμένο Αύγουστο και βρίσκεται σε χρηματοδοτική ασφυξία». Και λίγο πριν τα αθλητικά αναφέρεται ότι «σε νέα αύξηση του περιθωρίου άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών της Ελλάδας κατά 2 δις ευρώ προχώρησε την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ». That’s all. Τα κανάλια τα είπαν όλα μεν, αλλά τα είπαν όπως θέλουμε και θέλουν να τα ακούμε.

Ας διευκρινιστεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ανέλαβε στις 26/1, οπότε τα τοκοχρεολύσια της περιόδου Αύγουστος-Ιανουάριος τα πλήρωσαν οι προηγούμενοι. Και ότι εμείς είχαμε πει ότι αν ζοριστούμε θα κάνουμε μονομερή διαγραφή και δεν θα πληρώνουμε τίποτα, αλλά αυτά είναι περσινά ξινά σταφύλια. Και ότι επειδή μέχρι τώρα λέγαμε ότι ο ελληνικός λαός για χρόνια πληρώνει το επαχθές χρέος, πώς λέμε τώρα ότι από τον Αύγουστο τα πληρώνουμε εμείς μόνοι μας; Αυτό το παραμύθι δεν μας έλεγαν μέχρι χθες;

Τι πληρώσαμε από τις 26/1 και μετά; Στο ΔΝΤ 3,2 δις και σε τόκους 2,3 δις. Τα 3μηνα και τα 6μηνα έντοκα γραμμάτια που πληρώσαμε είναι κυλιόμενες πληρωμές από την αριστερή τσέπη στη δεξιά για ρευστότητα στις υποχρεώσεις των πληρωμών του δημοσίου γιατί ούτε στη διαχείριση του ταμείου του τα πάει καλά (πρόβλημα έχουμε όταν τα έχουν αγοράσει ξένοι και δεν τα ανανεώνουν, όπως τώρα). Στο σύνολο του έτους έχουμε να «δώσουμε» 22,5 δις για τοκοχρεολύσια. Οπότε από τις 26/1 «μόνοι μας» έχουμε δώσει 5,52 δις σε ΔΝΤ και τόκους. Ακόμη όμως και αυτά τα είχαν στείλει παλαιότερα στους σαμαρά-βενιζέλο και αυτοί τα χρησιμοποιήσαν σε άλλες μαύρες τρύπες.

Πόσα όμως έχουμε πάρει από τότε; Από 5,2 δις στις 31/1/2015, ο ΕLA έχει φτάσει τα 78,9 δις στις 7/5. Κάνε την αφαίρεση. Αυτά είναι τα λεφτά που «δεν μας έχει δώσει κανείς» από πέρσι, όπως βροντοφωνάζουμε. Τα ζεστά χρήματα του ΕLA πάνε κατευθείαν στις τράπεζες και κλείνουν την ψαλίδα από το ράλι της φυγής καταθέσεων. Οι καταθέσεις από 210 δις το 2010 έχουν πέσει στα 147 δις τον Μάρτιο. Και επειδή οι καταθέσεις είναι λογαριασμοί, και όχι «αληθινά» χρήματα, το νόμισμα σε κυκλοφορία υπολογίζεται περίπου στα 26 δις. Μόνο!!

Σχετικα
Γλυκά Νερά, ο χειρότερός μας εφιάλτης
Γλυκά Νερά, ο χειρότερός μας εφιάλτης

Τα αντίστοιχα μεγέθη του 10/2009 ήταν: το νόμισμα σε κυκλοφορία 18,6 δις και οι καταθέσεις 241 δις. Συγκριτικά για το 1999 της περήφανης δραχμής, με αναγωγή σε ευρώ, τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν το νόμισμα σε κυκλοφορία 8 δις και οι καταθέσεις 112 δις. To νόμισμα σε κυκλοφορία στην ευρωζώνη είναι 994 δις, ενώ τον 10/2009 ήταν 745 δις (https://www.ecb.europa.eu/press/pdf/md/md1503.pdf)  για αυτό και θεωρητικά υπολογίζεται ότι στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν 26 δις έναντι 18,6 δις, γιατί προκύπτει θεωρητικά ανάλογα με την κλείδα συμμετοχής της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ. Επειδή αυξήθηκε το χρήμα στην Ευρωζώνη, φαίνεται να «αυξήθηκε» και στην Ελλάδα. Αλλά, όπως έχει πει και ο υπουργός κος Φλαμπουράρης, το χρήμα είναι αέρας, και στην πραγματικότητα το ρευστό στην Ελλάδα είναι ακόμη λιγότερο, για αυτό πλέον το περιθώριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA διαμορφώνεται σε 78,9 δις, διατηρώντας τη γραμμή «άμυνας» έναντι των εκροών καταθέσεων στα επίπεδα των 3 δις.

Σας κούρασα με αριθμούς; Αν δεν μας είχαν παράσχει όλη αυτή τη ρευστότητα από τις 26/1 ή αν αύριο μας τραβήξουν την πρίζα από τον ELA, η χώρα θα ξεμείνει από χρήματα σε χρόνους χάρι πότερ. Για αυτό ο πρωθυπουργός τρέχει σε συμφωνία με τους «γκάνγκστερς», γιατί τελικά και εμείς όπως «οι άλλοι μισοί, δηλαδή οι εκπρόσωποι των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, είναι φοβισμένοι και παραδομένοι», όπως τους αποκαλούσε κάποτε.

Σχετικα
Γεωργιάδης: Τι απαντά για τις δηλώσεις του για τον Νίκο Καρανίκα
Γεωργιάδης: Τι απαντά για τις δηλώσεις του για τον Νίκο Καρανίκα

Για κάποιους, που προτιμούν να πιστεύουν ότι ο ELA είναι αρχικά συμπαθούς τρομοκρατικής οργάνωσης, καλό είναι να ξέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν προγραμματίσει πιστωτική επέκταση 10-12 δις για τo 2015, δηλαδή δάνεια σε αξιόχρεους και κατά συνέπεια ρευστότητα σε όλους μας. Όσο το ταμείο τους θα συνεχίσει να εξαρτάται από την ΕΚΤ και τον ELA, αυτά τα ξεχνάμε. Όλοι χάνουν, όλοι χάνουμε. Δανεισμός από τον ELA σημαίνει «τοκογλυφικό» επιτόκιο 1,55%, ενώ από την ΕΚΤ 0,05%.

Ενώ ο Ντράγκι στην Ευρωζώνη τυπώνει 1 τρις δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε cent και η χώρα χρεοκοπεί γιατί τα στέλνουμε στο εξωτερικό για μεταπτυχιακά παιδιών ενώ ακόμη δεν έχουν πάρει το πτυχίο ή τα κρατάμε στην κατάψυξη του ψυγείου τυλιγμένα σαλάμι. Τα λεφτά τα κρύβουν για να τα «σώσουν» και πνιγόμαστε όλοι. Σε μια χώρα που ο υπουργός που ρίχνει την περισσότερη δουλειά είναι ο κος Μάρδας, ψάχνοντας να κάνει τις πληρωμές μέρα παρά μέρα, και ενημερώνεσαι ότι ο συγκεκριμένος έχει στείλει 40-80 χήνες στο εξωτερικό, ίσως να μην έχεις και άδικο να τα σηκώσεις, αλλά αυτό είναι αυτοκαταστροφή και η έκρηξη δεν θα έχει κανένα να αναλάβει την ευθύνη της, και καμία ηρωική προκήρυξη δεν θα γραφτεί στις εφημερίδες για να εξηγήσει τα χτυπήματα στον καπιταλισμό και λοιπά θεωρητικά πονήματα.

Τα τελευταία 5 χρόνια, οι πολίτες πρώτοι, έχουμε κάνει όλες τις λάθος κινήσεις εμπιστευόμενοι πολιτικάντηδες που τις μόνες κόκκινες γραμμές που προασπίζουν είναι τα στενά συμφέροντα τα δικά τους και των πελατών τους. Δεν είναι κόκκινες γραμμές για την ισότητα όλων μας, είναι μαύρες γραμμές που χωρίζουν οριζόντια τους πολίτες, στους αναλώσιμους κάτω από την γραμμή και στα προστατευμένα μέλη της ομάδας πάνω από την γραμμή. Και ο διαγωνισμός μεταξύ μας γίνεται για το ποιοι θα μπουν στην 2η ομάδα, των ελληνικών The Hunger Games. Και κανείς μας δεν έκατσε να αφιερώσει λίγο χρόνο να διαβάσει τι είναι ELA, ποιος χρηματοδοτεί το χρέος, ποιες είναι οι δαπάνες και τα έσοδα του προϋπολογισμού, πού ήταν η χώρα επί δραχμής, ποιο είναι το ισοζύγιο συναλλαγών κ.λπ. Όλοι θεωρητικά το αμπελοφιλοσοφούμε και δεν ξέρουμε ούτε τα βασικά μεγέθη του προβλήματός μας. Aλλά είμαστε καλά ενημερωμένοι περί καταπιστευμάτων (!) και για ό,τι ακόμη είναι γραφικό, τζάμπα και ευκολάκι.

Όχι τις λύσεις, ούτε καν το πρόβλημα δεν ξέρουμε. Όταν για να αυξήσει τον ΦΠΑ η κυβέρνηση στα νησιά θα πρέπει να αλλάξει τους συντελεστές σε όλη την Ελλάδα, ποια κόκκινη γραμμή κρατά; Αφού και τον ΦΠΑ στα νησιά αυξάνει και το κόστος για τα βασικά αυξάνει για όλους. Πόσες φορές ακόμη νομίζετε μπορούμε να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη; Πόσες ακόμη αυξήσεις ΦΠΑ μπορεί να πληρώσει ο άνεργος; Πόσοι ακόμη πολίτες θα μείνουν έξω από τις κόκκινες γραμμές; Μέχρι πότε ο Κρόνος θα τρώει τα παιδιά των άλλων; Όταν η Ισπανία με επίσης τρελό χρέος και 25% ανεργία δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο,(και η πορτογαλία), δεν είναι ξεκάθαρο σε όλους μας τι κάνουμε λάθος; Τουλάχιστον μπορούμε να αναρωτηθούμε, γιατί και ποιοι κερδίζουν από τα λάθη μας; Ο μηχανισμός του ELA δεν είναι εκρηκτικός μηχανισμός επαναστατικής οργάνωσης, επανάσταση πια είναι η υπεράσπιση της ενημέρωσης και της λογικής.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5