Visual Browsing
Τσίπρας: Μηδενική ανοχή σε οργανωμένες ομάδες και διαφθορά

Τσίπρας: Μηδενική ανοχή σε οργανωμένες ομάδες και διαφθορά

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο πρωθυπουργός

Τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έργο της ελληνικής αστυνομίας που «είναι ιδιαίτερα δύσκολο και σημαντικό», ενώ έκανε λόγο για μηδενική ανοχή σε οργανωμένες ομάδες και διαφθορά εντός της ΕΛΑΣ.

«Η πολιτεία και η αστυνομία θα συνεργαστούν υποδειγματικά για να κάνουμε το βήμα προς μια νέα εποχή» τόνισε απευθυνόμενος προς τους αστυνομικούς ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο.

«Η σημερινή μου επίσκεψη έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Όραμά μου είναι να ξεφύγουμε από προκαταλήψεις παρελθόντος» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σχετικα
Δόμνα Μιχαηλίδου - Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Ποιες αλλαγές έρχονται
Δόμνα Μιχαηλίδου - Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Ποιες αλλαγές έρχονται

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Η αστυνομία είναι η εμπροσθοφυλακή της κοινωνίας απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα. Αντανακλά τη δημοκρατία σε κάθε χώρα. Στοχεύουμε σε μια αστυνομία που θα είναι αξιόμαχη, θα λειτουργεί αποτελεσματικά και θα τηρεί κατά γράμμα αυτά που προβλέπει το Σύνταγμα. Πρέπει να ξεφύγουμε από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος και να πετύχουμε μια υγιή σχέση πολίτη - αστυνομικού. Πρέπει να επαναφέρουμε τον αστυνομικό εκεί που χρειάζεται, στη γειτονιά, με σωστή εκπαίδευση».

Απευθυνόμενος προς τους αξιωματικούς της Αστυνομίας είπε ότι «το γόητρο της Αστυνομίας και ο μεγάλος σεβασμός της κοινωνίας δεν κερδίζονται με υπερβάλλοντα ζήλο και κατάχρηση εξουσίας αλλά με εκπαίδευση και σεβασμό στους νόμους και συνείδηση ότι πάνω από όλα ασκείται ένα λειτούργημα». O αστυνομικός ασκεί ένα επικίνδυνο λειτούργημα και η ανταπόκριση στο καθήκον είναι σκληρή και το στοίχημα είναι η διασφάλιση της τάξης παράλληλα με τον σεβασμό του Συντάγματος».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός σχολίασε:

Σχετικα
Μητσοτάκης: Μέτρα μέχρι το οριστικό εθνικό τείχος ανοσίας
Μητσοτάκης: Μέτρα μέχρι το οριστικό εθνικό τείχος ανοσίας

«Διάγουμε μια περίοδο κρίσης και κοινωνικών δυσκολιών. Η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά ώστε να βρεθούν λύσεις απέναντι στα καθημερινά προβλήματα των ίδιων των αστυνομικών. Αν, λοιπόν, ο πρώτος άξονας είναι οι όροι εργασίας, ο δεύτερος είναι η εκπαίδευση. Πρέπει να υπάρχει η ασφάλεια του αστυνομικού, γιατί αλλιώς δεν θα υπάρχει η ασφάλεια του πολίτη. Ο τρίτος άξονας είναι το θεσμικό πλαίσιο της Βουλής. Η μεταρρύθμιση, ο εκσυγχρονισμός του ευρωπαϊκού προτύπου. Η υλοποίηση όλων των παραπάνω θα δώσει στην αστυνομία τη θέση που της αξίζει».

Τι επισήμανε:

- Μηδενική ανοχή στη διαφθορά και την παρανομία. «Η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών κάνει εξαιρετικά τη δουλειά της. Το γνωρίζω προσωπικά. Πρόθεση όλων μας είναι να κατοχυρωθούν το ήθος και ο σεβασμός».

- Το δεύτερο στο οποίο αναφέρθηκε ο Α. Τσίπρας ήταν οι ενδείξεις ύπαρξης οργανωμένων θυλάκων στο Σώμα. «Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι οι αστυνομικοί δεν πρέπει να έχουν πολιτικές πεποιθήσεις. Τέτοια φαινόμενα όπου και αν εμφανιστούν ξανά, θα αντιμετωπιστούν ριζικά. Ο ελληνικός λαός είναι υπερήφανος για την δημοκρατική αστυνομία της. Ζούμε σε μια εποχή με ασύμμετρους κινδύνους. Από τη μια ευδοκιμεί το οργανωμένο έγκλημα και από την άλλη η φτώχεια εξαπλώνεται».

Η αντίληψη που λέει ότι οι νόμοι υπάρχουν για να προστατεύουν τους κακούς και η αστυνομία πρέπει να τους παραβιάζει είναι μια αντίληψη αναχρονιστική, αντιδημοκρατική αλλά και αναποτελεσματική, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Για να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας πρέπει να κινήστε σε ένα πλαίσιο κοινωνικής ειρήνης. Εσείς θα είστε οι πρώτοι που θα συμφωνήσετε ότι η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να κάνει τη δουλειά της παραβιάζοντας το Σύνταγμα ή κάνοντας κατάχρηση εξουσίας.

Η πολιτεία θα διαθέσει κάθε δυνατή βοήθεια είπε ο Α. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

Ο αστυνομικός πρέπει πρώτα απ' όλα να αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος. Οι συνθήκες εργασίας, τα μέσα που του παρέχονται και κυρίως ο μισθός του πρέπει είναι ικανοποιητικά. Είναι ζήτημα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεται να αντιμετωπιστούν παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την κρίση. Είναι καθαρά ζήτημα προτεραιοτήτων της ηγεσίας η εξεύρεση νέων πόρων. Πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι μισθολογικές αδικίες, αλλά αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια μέρα στην άλλη.

Από την πλευρά του ο κύριος Πανούσης μίλησε για δημοκρατικό έλεγχο της αστυνομίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σεβασμό του Συντάγματος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχολιάζοντας: «Το Δημοκρατικό Πολίτευμα και οι πολίτες περιμένουν πολλά από την αστυνομία. Πρέπει να αλλάξει το κοινωνικό προφίλ του έλληνα αστυνομικού».

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας και αμέσως μετέβη στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Πανούση ο οποίος τον ενημέρωσε για τα θέματα της επικαιρότητας.

Το Σαββατοκύριακο, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του, ο κ. Πανούσης διαφοροποιήθηκε από τις απόψεις της υπουργού Μετανάστευσης Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία τη μία υποστήριξε ότι οι μετανάστες λιάζονται στη Αθήνα και την άλλη δήλωσε άγνοια για το τι γίνεται με τους λαθρομετανάστες μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα δηλώνοντας ότι μπορεί και να εξαφανίζονται.

Η μετανάστευση και η αντιμετώπιση του νέου κύματος λαθρομεταναστών που θέλουν να περάσουν εντός της ελληνικής επικράτειας προερχόμενοι από την Τουρκία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων του κ. Πανούση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στις συζητήσεις του πρωθυπουργού με τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης δεν μετέχει ο υπουργός Εσωτερικός Νίκος Βούτσης, κάτι που ερμηνεύεται σαν ένδειξη πιθανής «αυτονόμησης» του υπουργείου από το υπερυπουργείο Εσωτερικών.

Οι κύριοι Τσίπρας και Πανούσης εκτιμάται ότι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και θέματα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά την κατάληψη στην Πρυτανεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

photo © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5