Visual Browsing
Τι είναι το Greek Economic Forum;
ΤΕΥΧΟΣ 518

Τι είναι το Greek Economic Forum;

Μια δεξαμενή σκέψης, ένα πολυσχιδές οικοσύστημα ανάπτυξης σκέψεων, ιδεών

Του Αντώνη Πιτταρά

Το Greek Economic Forum είναι μια δεξαμενή σκέψης (ένα think tank), ένα πολυσχιδές οικοσύστημα ανάπτυξης σκέψεων, ιδεών. Ένας χώρος ελεύθερος, χώρος στοχευμένων και γόνιμων προτάσεων και θέσεων γύρω από ζητήματα τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς πολιτικοκοινωνικής και οικονομικής σκέψης. Εννοιολογικά, το Greek Economic Forum είναι μια σύνθεση λύσεων, γνώσεων και θέσεων για τη σύγχρονη Ελλάδα. Πώς αλλιώς, αφού ήταν τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη που μας ενέπνευσαν να ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι. Έτσι, λοιπόν: «Πρέπει να γίνεις εσύ ήλιος για να φωτίσεις τους σβησμένους ήλιους των άλλων».

Στα 26 μου χρόνια μπορώ να πω πως νιώθω πολύ περήφανος και ευτυχής που βρίσκομαι ανάμεσα σε δημιουργικούς ανθρώπους και ομάδες και μαζί καταφέρνουμε, σε δύσκολες, είναι αλήθεια, αλλά συνάμα γεμάτες προκλήσεις εποχές, να καταφέρουμε να φέρουμε το «εμείς» και πάλι ως δυναμική και φιλόδοξη πυξίδα ζωής και πορείας για όλους μας, στα δημιουργικά μας ταξίδια που σχεδιάζουμε καθημερινά. Να δουλέψουμε μαζί, να θέσουμε κοινούς στόχους και να καταφέρουμε τα μέγιστα.

Γιατί γνωρίζω ότι είναι απολύτως λογικό και μάλιστα με όρους φυσικής, ότι όσο πιο μικρό είναι το βότσαλο τόσο μικρότεροι οι κύκλοι που δημιουργούνται μέσα στη λίμνη. Όσο μεγαλώνειόμως, όλο και περισσότερα νερά αναταράσσονται.

Σχετικα
Πιστεύει η κυβέρνηση στα ανθρώπινα δικαιώματα;
Πιστεύει η κυβέρνηση στα ανθρώπινα δικαιώματα;

Ως εμπνευστής του ελληνικού παραρτήματος της γερμανικής εταιρείας Silberform ηγήθηκα του project και σήμερα 30 Έλληνες φοιτητές εκπαιδεύονται στη Στουτγάρδη με απώτερο στόχο να στελεχώσουν την ελληνική βιομηχανική μονάδα.

Σήμερα το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο. Καθημερινά μου μεταφέρουν οι συνεργάτες μου προτάσεις νέων ανθρώπων για τη «Σύγχρονη Ελλάδα» που οραματίζονται, ενόψει των υποτροφιών του Greek Economic Forum για το συνέδριο που διοργανώνουμε στο Harvard.

Είναι υπέροχο να αντιλαμβάνεσαι πως εκατοντάδες νέοι άνθρωποι, με σπουδές, γνώσεις και ικανότητες, έχουν ιδέες και προτάσεις για να προσφέρουν στη χώρα μας και να ενισχύσουν τη δυναμική της. Για αυτό λοιπόν και εγώ, προσφέροντας από τα πρώτα χρόνια και χτίζοντας την ιδέα του GEF και μένοντας πιστός στο όραμα και τις αξιακές μου καταβολές, προτρέπω και ενθαρρύνω, αν μου επιτρέπουν, όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους να μας ακούσουν, να μελετήσουν τους στόχους και τα σχέδιά μας και να γίνουν αρωγοί μαζί μας –μαζί με το GreekEconomicForum– μιας ειρηνικής επανάστασης ιδεών που έχουν ως κύριο στόχο το να μεταρρυθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν την Ελλάδα σε ένα δυναμικό ευρωπαϊκό και παγκόσμια μεταβαλλόμενο γίγνεσθαι. Κινητήρια δύναμη αυτής της μεγάλης πρωτοβουλίας είναι το πάθος μας και η πίστη μας, αλλά, παράλληλα, οφείλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσοι μας στηρίζουν στην προσπάθειά μας αυτή και κυρίως τους χορηγούς μας του Greek Economic Forum, που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία, καταφέρνουν να δημιουργούν θαύματα εντός και εκτός της χώρας, αλώβητοι. Εταιρείες που στηρίζουν τη νέα γενιά και τους οφείλουμε πολλά.

Σχετικα
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για Τουρκία: Οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για Τουρκία: Οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές

Υποτροφίας Harvard

Όταν πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε το ταξίδι του Greek Economic Forum με αφετηρία τις Βρυξέλλες, γνωρίζαμε πως η διαδρομή θα είναι δύσκολη, γεμάτη φουρτούνες και άγνωστα νερά, αλλά ήμασταν εξαρχής πεπεισμένοι πως το ταξίδι θα ήταν συναρπαστικό. Κανένας δεν φανταζόταν πως θα φτάναμε σήμερα εδώ, κανένας δεν είχε την συναίσθηση πως μέσα από αυτό το εγχείρημα τείνει να δημιουργηθεί μια εθνική Ελλάδος που θα θέσει τις βάσεις για την Ελλάδα που οραματίζεται η νέα γενιά και έχει όλα τα εχέγγυα να δημιουργήσει.

Όνειρό μας εξαρχής ήταν να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε η Ελλάδα να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Ότι η χώρα μας μπορεί να σταθεί ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αντάξια. Να πρωταγωνιστεί στις διεθνείς εξελίξεις με καινοτομία και ανάπτυξη – χωρίς στασιμότητα και ελλείμματα οικονομίας και ηθικής. Να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητά της. Όχι απλά να ανακτήσουμε τη λάμψη του παρελθόντος, αλλά να δείξουμε ότι μπορεί να έχει ένα εξίσου λαμπρό ή και καλύτερο μέλλον.

Σήμερα εξακολουθεί η αποστολή μας να έχει το ίδιο όραμα. Να χτίσουμε μια σύγχρονη Ελλάδα. Αυτό καλείται να κάνει μεταξύ 11 και 15 Μαΐου το Greek Economic Forum στο Harvard των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να υπερβεί τον εαυτό της, να μετατραπεί σε μια σύγχρονη χώρα, που με σταθερά βήματα οδεύει προς το μέλλον. Ήρθε η στιγμή να πάρουμε θέση. Να προβάλλουμε την εθνική αναγκαιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό πρότυπο, ώστε να έχουμε ένα νέο μοντέλο χώρας και κοινωνίας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο αυτής της χώρας είναι η νέα γενιά. Οι νέοι επιστήμονες που διαπρέπουν εντός και εκτός της χώρας μας, οι νέοι άνθρωποι που θα πρέπει να τους δοθεί «βήμα» και «χώρος» να οδηγήσουν τη χώρα ξανά μπροστά. Με γνώμονα αυτό, το Greek Economic Forum έχει ανακοινώσει 5 υποτροφίες, δίνοντας τη δυνατότητα να ακουστούν αυτοί οι νέοι που με τις ιδέες τους και την τεχνογνωσία τους θα συνθέσουν μια νέα Ελλάδα.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα θεμέλια. Θεμέλια για μια Ελλάδα που εκσυγχρονίζεται, έχοντας σε πρώτο πλάνο τους νέους. Μια Ελλάδα που βαδίζει με σιγουριά σε ένα δρόμο επαναστατικής καινοτομίας. Έναν ανηφορικό δρόμο που επαναπροσδιορίζει το μοντέλο της κοινωνίας. Ένα δρόμο που αναζητεί τα πρόσωπα αυτά που θα ηγηθούν της νέας προσπάθειας προς τη βιωσιμότητα. Μία Ελλάδα με όραμα και φιλοδοξία. Μία Ελλάδα που χαμογελά, ελπίζει και πετυχαίνει. Μία σύγχρονη και δυνατή Ελλάδα, με δυνατούς Έλληνες, αισιόδοξους, έτοιμους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Το πιστεύετε; Περιμένουμε τις αιτήσεις σας μέχρι τις 31/3/2015

www.Greekeconomicforum.org

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5