Πολιτικη & Οικονομια

Παπανδρέου για «λεφτά υπάρχουν», δημοψήφισμα, νέο κόμμα

Εφ' όλης της ύλης στο Αγρίνιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
84846-171264.jpg

Τη γνωστή  θέση του «λεφτά υπάρχουν», την απόφαση για προκήρυξη δημοψηφίσματος και την πρόσφατη ίδρυση του νέου του κόμματος υπερασπίστηκε σήμερα στο Αγρίνιο, μεταξύ άλλων,  ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) κ. Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση.

Λεπτομερέστερα:

• Το «λεφτά υπάρχουν» δικαιώθηκε αναδρομικά. Το κατεστημένο γνώριζε και γνωρίζει πως λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν ήθελε και δεν θέλει ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και διαφανές

• Για το δημοψήφισμα που είχε προτείνει το 2011 είπε: «με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών – και μια ξεκάθαρη θέση με το δημοψήφισμα που είχα προτείνει, σήμερα θα είχαμε περάσει προ πολλού τον κάβο»

• Νέο κόμμα έφτιαξε όχι για διάσπαση, αλλά με ρήξη, για τους εξής λόγους: Πρώτα την Ελλάδα, αναγκαία η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της προόδου, αναντικατάστατος ο ρόλος των δημοκρατών σοσιαλιστών, εναντίωση στη συνωμοσιολογία, για να δοθεί φωνή σε όσους ασφυκτιούν.

Άλλα ενδιαφέροντα σημεία:

• «Καλώ τους πάντες να σταματήσουν να τροφοδοτούν συζήτηση εξόδου από το ευρώ. Οι συνέπειες μιας πιθανής εξόδου για την Ελλάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερες από οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα»

• «Δε θα γίνουμε ουραγός κανενός: ούτε της δεξιάς, ούτε της αριστερής συντήρησης. Να σε κυβερνητική συνεργασία, αλλά με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο»

• Δεν είναι μεταρρυθμιστές «ούτε αυτοί που είναι εξαιρετικοί μεταρρυθμιστές στα λόγια, αλλά κουρέλιασαν τις προοδευτικές αλλαγές 2009-2011 (ΝΔ) ούτε αυτοί που θέλουν να κυβερνήσουν στο όνομα της αριστεράς, αλλά έχουν αγκαλιάσει το ρουσφέτι και την πελατειακή λογική (ΣΥΡΙΖΑ)»

• «Δεν προσποιήθηκα ποτέ τον αλάθητο. Ξέρω τα λάθη μου, έχω διδαχθεί απ' αυτά. Ως Πρωθυπουργός, μπροστά στην ανάγκη να μην διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα και η πορεία της χώρας, «κατάπια» πολλά. Μπορούσα να ήμουν πιο αποφασιστικός. Αλλά έμαθα από τα λάθη μου»

• «Δε φυγομάχησα, δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια»

• Η περίοδος διακυβέρνησης Καραμανλή το 2004-2009 ήταν «πορεία προς το χάος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ