1821 Digital Gallery
Τα διεθνή ΜΜΕ υποκλίνονται στα πόδια των Καρυάτιδων

Τα διεθνή ΜΜΕ υποκλίνονται στα πόδια των Καρυάτιδων

«Αφήστε αυτά τα αγάλματα να είναι η έμπνευση για τα ψηλά κορίτσια με τα ψηλά τακούνια»

Με θαυμασμό στέκονται απέναντι στο μεγαλείο των Καρυάτιδων της Αμφίπολης τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στα εκτενή ρεπορτάζ που φιλοξενούν σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για την πορεία των ανασκαφών και των καθημερινών ευρημάτων στον τύμβο της Καστά.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, μίλησε στο BBC και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε με δέος και βαθειά συγκίνηση την ανασκαφή της Αμφίπολης. Είναι ένα ταφικό μνημείο μοναδικών διαστάσεων και εντυπωσιακής καλλιτεχνικής μαεστρίας. Τα πιο όμορφα μυστικά είναι κρυμμένα ακριβώς κάτω από τα πόδια μας». «Η αρχαιολογική αποστολή διατηρείται σε απόσταση από τους δημοσιογράφους και τους τουρίστες που συρρέουν καθημερινά στην περιοχή μέσω ενός χωματόδρομου από το κοντινό χωριό Μεσολακκιά», αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του BBC, προσθέτοντας πως «η ανασκαφική ομάδα δεν έχει κάνει την παραμικρή ανακοίνωση που να αναφέρεται στην ταυτότητα του “ενοίκου”».

image

«Ο τύμβος έχει συνεπάρει τους Έλληνες» γράφει το israelinews.co με τη σειρά του, φιλοξενώντας το ρεπορτάζ του BBC, το οποίο «ταξίδεψε» και στη μακρινή Αυστραλία και την ιστοσελίδα australianews. Το Discovery ανέφερε ότι «δύο πανέμορφες, σμιλεμένες με εξαιρετικές λεπτομέρειες γυναικείες μορφές, που ονομάζονται Καρυάτιδες, αποκαλύφθηκαν στον μυστηριώδη τύμβο της Αμφίπολης, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Σχετικα
Και τα δικά μας δικαιώματα;
Και τα δικά μας δικαιώματα;

image

Με χιούμορ αναφέρεται στις Καρυάτιδες το Live Science, το οποίο επέλεξε τον παρακάτω τίτλο για το άρθρο: «Αφήστε αυτά τα αρχαία αγάλματα να είναι η έμπνευση για τα ψηλά κορίτσια που θέλουν να φορούν τακούνια». Ο αρθογράφος αναφέρει ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα πόδια των γυναικείων αγαλμάτων με τα μακριά κυματιστά μαλλιά, τα οποία όπως γράφει, στέκονται φρουροί μπροστά στην είσοδο του τρίτου θαλάμου.

Νέες δηλώσεις της κ. Μενδώνη

«Όσα συναντούν οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη είναι πράγματα πρωτόγνωρα και αυτό είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να εξάγουμε συμπεράσματα πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η κα Μενδώνη αποκάλυψε και κάποια πρώτα στοιχεία αναφορικά με τον τέταρτο θάλαμο. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «πρόκειται για μια πόρτα που φαίνεται πως είναι μικρότερη από τις υπόλοιπες πύλες που βρέθηκαν και δείχνει ότι είναι ένα επίπεδο προς τα κάτω. Μόνο αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν μέχρι στιγμής και καλύτερη εικόνα θα υπάρχει μόνο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο τρίτο θάλαμο». Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να μάθουν αν υπάρχει κλίμακα ή ράμπα από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, καθώς αυτός εξακολουθεί να είναι καλυμμένος με χώματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι σε εξέλιξη η μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης -υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5