Πολιτικη & Οικονομια

Ενισχυμένοι οι «Πράσινοι» μετά το Συνέδριο - Οι προτάσεις τους

Πώς θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και η κλιματική αλλαγή

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κόμμα «Πράσινοι» πραγματοποίησε τακτικό συνέδριο
Το κόμμα «Πράσινοι» πραγματοποίησε τακτικό συνέδριο © Facebook/Πράσινοι

Οι Πράσινοι βγαίνουν ενισχυμένοι από το Συνέδριο. Τα νέα μέλη του Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι. Οι προτάσεις για ενεργειακή κρίση και πράσινη ανάπτυξη.

Οι Πράσινοι ολοκλήρωσαν το συνέδριό τους για την εναλλακτική προοπτική και την πράσινη αυτονομία. Ειδικότερα, με την εκτίμηση ότι το 2022 είναι εκλογική χρονιά και ότι οι δυνάμεις της πράσινης αυτονομίας θα πρέπει να είναι παρούσες στη νέα Βουλή ολοκλήρωσε το Σαββατοκύριακο 19-20.2.2022 τις εργασίες του το υβριδικό συνέδριο του νέου κόμματος των Πρασίνων. 

Με ανανεωμένα όργανα και επικαιροποιημένες θέσεις για την πολιτική κατάσταση, την πανδημία, το σύστημα υγείας, την οικονομία, αλλά και τη βιώσιμη χωροθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και την έξοδο από την εντατική κτηνοτροφία, οι Πράσινοι υιοθέτησαν πλαίσιο για πιθανές εκλογικές συμμαχίες σε αυτόνομο πράσινο ψηφοδέλτιο και προχώρησαν στη συγκρότηση εκλογικής επιτροπής.

Φιλοδοξία τους, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι «η κοινή προσπάθεια να ξεπεράσει κατά πολύ τα ιδρυτικά κόμματα της συνεργασίας, ανοίγοντας δρόμους για τον ανένταχτο κόσμο του πράσινου πολιτικού χώρου αλλά και για όσους/ες επιλέγουν οικολογικές πρακτικές στην καθημερινή τους ζωή ή αναζητούν επαφή με το πράσινο κίνημα». 

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε η συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, κα Evelyne Huytebroeck και η γραμματέας της ομάδας των Πράσινων ευρωβουλευτών, Βούλα Τσέτση. Από την Ελλάδα χαιρέτισαν το Κόμμα για τα Ζώα και το VOLT Ελλάς.

Πράσινοι - Συνέδριο: Τα νέα μέλη και οι εκπρόσωποι του κόμματος

Όπως ανακοινώθηκε, μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου των Πρασίνων ως συν-εκπρόσωποι του κόμματος εκλέχτηκαν:

Επίσης, έγινε γνωστό ότι εκλέχτηκαν τα ακόλουθα πρόσωπα στις θέσεις:

  • Συντονιστής ο Αριστείδης Παπαδάκης
  • Ταμίας η Ελεονώρα Ζώτου,
  • Μέλη της Γραμματείας ο Θανάσης Γούναρης και η Πηνελόπη Πετροπούλου.
  • Αναπληρωματικά μέλη της Γραμματείας οι Γιάννης Παρασκευόπουλος, Κώστας Λουκέρης, Αντώνης Καλογεράκης και Ρούλα Καστρινάκη.
  • Επιλαχούσα η Μαρία Καβούρη.

Για τις εκλογικές διαδικασίες του συνεδρίου χρησιμοποιήθηκε η αδιάβλητη εφαρμογή e-vote που προσαρμόστηκε στα ελληνικά από μέλη του κόμματος των Πειρατών Ελλάδας. Όσον αφορά στα νέα μέλη του Συμβουλίου, που αναδείχτηκαν από τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τις Θεματικές Ομάδες, είναι τα ακόλουθα:

  1. Αλέκος Γεωργόπουλος,
  2. Έφη Δόδουρα,
  3. Γιώργος Κανέλλης,
  4. Πάρις Κακλαμάνος,
  5. Θανάσης Καρυάμης,
  6. Λορέτα Σπάχο,
  7. Θανάσης Μακρής,
  8. Μιχάλης Παναγιωτίδης,
  9. Φώτης Ποντικάκης και
  10. Νίκος Χρυσόγελος.

Επιπλέον, αναπληρωματικοί εκλέχτηκαν οι Λευτέρης Λεβαντής, Γιάννης Μανομενίδης και Μιχάλης Προμπονάς. Συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής ορίστηκε ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος.

 

Συνέδριο Πρασίνων: Η εκδήλωση για την ερευνητική δημοσιογραφία και τις διώξεις δημοσιογράφων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε το πρωί του Σαββάτου η εκδήλωση «Ερευνητική δημοσιογραφία: Έλεγχος ΜΜΕ και απειλές-διώξεις δημοσιογράφων, SLAPPs - μια πρόκληση για την ποιότητα της δημοκρατίας».

Συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου, Γιάννης Παντελάκης, Σταυρούλα Πουλημένη και Θοδωρής Χονδρόγιαννος, με συντονισμό από τη Βασιλική Γραμματικογιάννη και παρεμβάσεις από την Πηνελόπη Πετροπούλου και τη Βούλα Τσέτση. Ξεχωριστή σημασία είχε η παρέμβαση της Βούλας Τσέτση για τις ενέργειες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες από την ομάδα των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, για τη στήριξη της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων στη χώρα μας. 

Διώξεις εναντίων δημοσιογράφων

Πράσινοι - Οι προτάσεις του κόμματος για βιώσιμη ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή και ενεργειακή κρίση

Οι Πράσινοι εκτίμησαν ότι «η υποκρισία των κυβερνήσεων απέναντι στο κλιματικό χάος, οι δραματικές συνέπειες της πανδημίας και η διαρκής οικονομική και ενεργειακή φτώχεια έχουν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή των πολιτών στις πράσινες ιδέες».

Και έκριναν ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή να ακουστούν στην κοινωνία οι εναλλακτικές τους προτάσεις για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση, τη λιτή ευημερία, την ποιότητα ζωής, τα δικαιώματα και τη δημοκρατία». Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, επισημάνθηκε ότι «η ενεργειακή κρίση οφείλεται στο εισαγόμενο φυσικό αέριο και, αν είχαμε σωστή χωροθέτηση ΑΠΕ και συμμετοχή των πολιτών, ο πλούτος από την ενέργεια δεν θα συγκεντρώνονταν στα χέρια λίγων».

Όπως είπαν, «η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με ισχνές επιδοτήσεις από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που καταλήγουν στα ταμεία των εταιριών. Χρειάζεται στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ενεργειακή αποδοτικότητα και ΑΠΕ που θα παράγονται στην Ελλάδα, με πολλές νέες θέσεις εργασίας».

«Σε μια εποχή που η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο γιατί τα ψέματα των κομμάτων προς τους πολίτες τους έχουν γίνει πια συνήθεια, σε μια εποχή πανδημίας που η επιστήμη αντικαταστάθηκε από την πολιτική σκοπιμότητα δημιουργώντας σύγχυση και διχασμό στη κοινωνία, σε μια εποχή αναταραχών σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Πράσινοι φέρνουν στην ελληνική κοινωνία ρεαλιστικές προτάσεις για λιτή ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη» δήλωσε η Βασιλική Γραμματικογιάννη

«Οι Πράσινοι δίνουν έμφαση στην κριτική αποτίμηση της κυβερνητικής περιόδου 2015-19, η οποία δίχασε τον πράσινο χώρο», δήλωσε από τη μεριά του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι σύνεδροι υιοθέτησαν το πλαίσιο εκλογικής συνεργασίας σχεδόν ομόφωνα. Δυστυχώς η μονομερής προσθήκη από τους Οικολόγους Πράσινους επιπλέον ανελαστικών όρων, που αντιφάσκουν με όσα συμφωνήθηκαν, δεν διευκολύνει τη συνεργασία» πρόσθεσε.

«Παραμένουμε στο τραπέζι του διαλόγου και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για συγκρότηση αυτόνομων πράσινων ψηφοδελτίων, σε συνεργασία με όσες δυνάμεις πιστεύουν στην αυτόνομη πορεία της οικολογίας και σέβονται την ιστορία της» κατέληξε στο συνέδριο που πραγματοποίησαν οι Πράσινοι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ