1821 Digital Gallery

Συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν σήμερα στο Σότσι

Κυριάκος Μητσοτάκης - Βλαντίμιρ Πούτιν
Κυριάκος Μητσοτάκης - Βλαντίμιρ Πούτιν © EUROKINNISSI
Στις 12 το μεσημέρι το τετ α τετ
  • A-
  • A+
0
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα, 8 Δεκεμβρίου στο Σότσι.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στο Σότσι και σήμερα στις 12 το μεσημέρι, θα έχει το πρώτο επίσημο τετ α τετ με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Η ελληνορωσική συνάντηση κορυφής γίνεται σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία και, όπως επισημαίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, εντάσσεται στη βούληση της κυβέρνησης για «πολύπλευρη και πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία» που «ενισχύει πολλαπλώς τη γεωστρατηγική θέση της Πατρίδας και προάγει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα».

Συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν: Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων 

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται να υιοθετήσουν Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για τα έτη 2022 - 24, το οποίο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της διμερούς συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια σε συνέχεια και της επιτυχημένης 13ης Συνεδρίασης της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος - Ρωσίας.

Σχετικα
Μητσοτάκης σε βουλευτές της ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση
Μητσοτάκης σε βουλευτές της ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να βρεθούν στο κυρίως μενού του τετ α τετ των δύο ανδρών. Τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν πως η Ρωσία, εκτός από μία χώρα, που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο και η οποία έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωση της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό το νόημα είχε και η τοποθέτηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, όταν κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα εν μέσω όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας τον Οκτώβριο του 2020 είχε υπογραμμίσει ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις και διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν, εξάλλου, πως το Κρεμλίνο διατηρεί σταθερή θέση και στο Κυπριακό, όπου στηρίζει μία λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις . Μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί κατά οποιασδήποτε αλλαγής καθεστώτος των Βαρωσιών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες «τυχόν μονομερείς ενέργειες, που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν δυσκολίες για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Προ ολίγων ημερών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βιτάλι Σαβέλιεφ, οι οποίοι και συμπροεδρεύουν στη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή συναντήθηκαν στη Μόσχα και υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας, που περιλαμβάνει σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού, της φορολογικής συνεργασίας κ.α.

Σχετικα
Μητσοτάκης για βιβλίο Mαζάουερ: Συμβάλλει στην ιστοριογραφία μας
Μητσοτάκης για βιβλίο Mαζάουερ: Συμβάλλει στην ιστοριογραφία μας

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2016 στην Αθήνα όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επρόκειτο να συναντηθούν στις 25 του περασμένου Μαρτίου, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος προσεκλήθη να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Τελικά η επίσκεψή του ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας και αντ΄ αυτού ήρθε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Ισραήλ για την Τριμερή

Σημειώνεται ότι πρωθυπουργός ταξίδεψε στο Σότσι απευθείας από την Ιερουσαλήμ όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ και τον Πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χρτζογκ και συμμετείχε στη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ.

Στο κοινό ανακοινωθέν της Τριμερούς, το οποίο εκδόθηκε με αφορμή τα ενεργειακά, γίνεται αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, στην UNCLOS καθώς και σε ενεργειακά πρότζεκτ κοινού ενδιαφέροντος.

«Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν τον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμούτου δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα τους», αναφέρεται.

Ταυτόχρονα εκφράζεται «η σημασία σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και διαφύλαξης της σταθερότητας σε αυτή την περιοχή». Αναφέρεται επίσης ότι το πλαίσιο της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα της ενέργειας, συζητήθηκε ο οικονομικός ρόλος του φυσικού αερίου στην περιοχή μας και το σχέδιο του αγωγού EastMed, ενώ επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους σε όλα τα έργα κοινού ενδιαφέροντος.

Στις κοινές δηλώσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε ότι το σχήμα τριμερούς συνεργασίας έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό όσον αφορά τη διασφάλιση της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις δημοκρατίες μας και συμβάλλει σταθερά στην προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλεια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5