Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Ντέρμπι» για Λοβέρδο, Ανδρουλάκη, Παπανδρέου

Τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης – Τα σενάρια για τον β’ γύρο

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος - Ποιοι προηγούνται σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος - Ποιοι προηγούνται σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση © EUROKINISSI

Εσωκομματικές εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για τους υποψηφίους – Ποιοι προηγούνται και ποια τα ποσοστά

Έξι είναι οι υποψήφιοι που διεκδικούν την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου. Λίγο πριν το debate της Δευτέρας (29.11), παρουσιάστηκαν τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από την Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος προηγούνται στην κούρσα για την επιλογή του νέου προέδρου του κόμματος στα περισσότερα από τα ερωτήματα που έθεσε η εταιρεία στους πολίτες, ενώ από κοντά ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse στην οποία συμμετείχαν 4.012 άτομα, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα: «Ποιος θα προτιμούσατε να εκλεγεί αρχηγός του ΚΙΝΑΛ». Το 34% προτιμά τον Ανδρέα Λοβέρδο, το 25% τον Νίκο Ανδρουλάκη, 23% τον Γιώργο Παπανδρέου, από 5% αντίστοιχα τον Παύλο Γερουλάνο και τον Χάρη Καστανίδη και 4% τον Παύλο Χρηστίδη. Το περιθώριο σφάλματος είναι της τάξεως του 4,2%. 

111.jpg

Στο ίδιο ερώτημα, αλλά σε πολίτες που ψήφισαν τον Ιούλιο του 2019 ή εκφράζουν την επιθυμία να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές, προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 30% και ακολουθεί με διαφορά μίας μονάδας ο Ανδρέας Λοβέρδος με 29% και ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 21%. Με μονοψήφια ποσοστά ακολουθούν ο Παύλος Γερουλάνος, ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Χρηστίδης με 5% και 4% αντίστοιχα. Το περιθώριο λάθος είναι στο 4,1%. 

222.jpg

Η ίδια ερώτηση έγινε και στους συμμετέχοντες στην έρευνα που δήλωσαν ότι ψήφισαν Κίνημα Αλλαγής τον Ιούλιο του 2019 ή/και προτίθενται να ψηφίσουν, και επιδεικνύουν διάθεση συμμετοχής στην ανάδειξη νέου αρχηγού. Από τη «δεξαμενή» αυτή, το 30% προτιμά τον Ανδρέα Λοβέρδο, το 29% στον Νίκο Ανδρουλάκη, το 27% στον Γιώργο Παπανδρέου, το 5% στον Παύλο Χρηστίδη, το 4% στον Παύλο Γερουλάνο και το 3% στον Χάρη Καστανίδη. 

33.jpg

Επιπλέον, από τη «δεξαμενή» των πολιτών που ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες εθνικές εκλογές και σκοπεύουν να το ξαναψηφίσουν στις επόμενες, ενώ δηλώνουν διάθεση συμμετοχής στις εσωκομματικές διαδικασίες, το 30% προτιμά για πρόεδρο της παράταξης τον Ανδρέα Λοβέρδο, το 29% τον Γιώργο Παπανδρέου και το 28% τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ στο 5% βρίσκονται Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης και στο 2% ο Παύλος Γερουλάνος. Σε αυτό το ερώτημα, το περιθώριο σφάλματος φτάνει το 6,6%. 

444.jpg

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Tα σενάρια για τον β' γύρο σύμφωνα με την Pulse

Αναλυτικά σενάρια για τον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο υπεύθυνος της Pulse.

Συγκεκριμένα:

  • Σε περίπτωση που στον 2ο γύρο προκριθούν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Παπανδρέου, το 52% θα ψηφίσει Λοβέρδο και το 39% Παπανδρέου.
  • Σε περίπτωση που στον 2ο γύρο περάσουν Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος, νικητής αναδεικνύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 48%, ενώ ο Λοβέρδος φτάνει το 42%.
  • Σε περίπτωση που στον 2ο γύρο είναι υποψήφιοι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, η συντριπτική πλειοψηφία (56%) θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη έναντι 32% του Γιώργου Παπανδρέου. 

v.png

Εκλογές ΚΙΝΑΛ - Δημοσκόπηση Pulse: Ποιος «κερδίζει» για ανανέωση, ενότητα, απήχηση

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse, που αποτυπώνουν την εκτίμηση των πολιτών για το ποια πρόσωπα θα τα πάνε καλύτερα σε επιμέρους ζητήματα, όπως η ανανέωση, η ενότητα του κόμματος, αλλά και η απήχηση του ΚΙΝΑΛ στην κοινωνία.  

Μεταξύ αυτών που ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές του 2019 ή/και προτίθενται να ξαναψηφίσουν, στο ερώτημα «ποιος μπορεί καλύτερα»:

  • να πετύχει την ανανέωση του κόμματος: το 34% λέει Νίκος Ανδρουλάκης, το 28% Ανδρέας Λοβέρδος, το 19% Γιώργος Παπανδρέου, το 4% Παύλος Γερουλάνος, το 3% Παύλος Χρηστίδης και το 2% Χάρης Καστανίδης. 
  • να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος: το 27% ψηφίζει Ανδρουλάκη, το 26% Λοβέρδο, το 23% Παπανδρέου, από 4% Γερουλάνο και Καστανίδη και το 3% Χρηστίδη. 
  • να αυξήσει απήχηση και ποσοστά: υπάρχει ισοψηφία Ανδρουλάκη-Λοβέρδου στο 28% και ακολουθούν Παπανδρέου με 24%, Καστανίδης με 3% και Γερουλάνος και Χρηστίδης με 2% αντίστοιχα.
  • να κάνει πιο ουσιαστική αντιπολίτευση: πρώτος με διαφορά αναδεικνύεται ο Λοβέρδος με 33%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Ανδρουλάκης με 25% και στην τρίτη ο Παπανδρέου με 21%. 

kinal.png

Στο δείγμα πολιτών που δηλώνουν ότι ψήφισαν το 2019 ή/και θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ και θα λάβουν μέρος στην εκλογή νέου αρχηγού, αυτός που μπορεί καλύτερα: 

  • να πετύχει την ανανέωση του κόμματος: το 35% ψηφίζει Νίκο Ανδρουλάκη, το 31% Ανδρέα Λοβέρδο, το 25% Γιώργο Παπανδρέου, το 3% Παύλο Γερουλάνο και από 2% Παύλο Χρηστίδη και το 2% Χάρη Καστανίδη. 
  • να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος: το 30% πιστεύει ότι μπορεί ο Λοβέρδος και ο Παπανδρέου, το 29% ο Ανδρουλάκης, το 4% ο Γερουλάνος, το 3% ο Καστανίδης και το 2% ο Χρηστίδης. 
  • να αυξήσει απήχηση και ποσοστά: προηγείται με 32% ο Λοβέρδος, ακολουθεί ο Παπανδρέου με 31% και τρίτος έρχεται ο Ανδρουλάκης με 30%. 
  • να κάνει πιο ουσιαστική αντιπολίτευση: ψήφο εμπιστοσύνης παίρνει ο Λοβέρδος με 37%, έπεται ο Παπανδρέου με 27% και στη συνέχεια ο Ανδρουλάκης με 26%. 

inal2.png

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ποιοι τρεις υποψήφιοι προηγούνται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης (25.11), οι πολίτες κλήθηκαν να δηλώσουν την προτίμησή τους (και) για τα πρόσωπα που διεκδικούν την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές. 

Στην πρόθεση ψήφου για αρχηγό του κόμματος, στη μεγάλη δεξαμενή του 46% (στα όρια εκλογικές επιρροής του ΚΙΝΑΛ) όσων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν κάποια στιγμή το ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος συγκεντρώνει 37%, δεύτερος σε προτίμηση είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με 27% και τρίτος με 12% ο Γιώργος Παπανδρέου. Ακολουθούν οι Παύλος Γερουλάνος 7%, Χάρης Καστανίδης 7%, Παύλος Χρηστίδης 5%, δεν έχω προτίμηση 3%, δεν ξέρω / δεν απαντώ 2%.

Στη μικρή δεξαμενή της πρόθεσης ψήφου του 9,6%, ο Ανδρέας Λοβέρδος διατηρεί οριακό προβάδισμα από τον Νίκο Ανδρουλάκη, συγκεντρώνοντας 29% και 27% αντίστοιχα και ακολουθεί πολύ κοντά ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου με 22%.

metronanalysis.png

Σε όσους από τους ψηφοφόρους λένε ότι είναι «αριστεροί» προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου με 35%, στους κεντροαριστερούς παίρνει 39% ο Νίκος Ανδρουλάκης, στους κεντρώους παίρνει 37% ο Ανδρέας Λοβέρδος, στους κεντροδεξιούς λαμβάνει 54%, ενώ και στους «δεξιούς» ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι πρώτος με 77%.

metronanalysis_ekloges.png

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Έτσι θα γίνει το debate των υποψηφίων αρχηγών

Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 22.00 η ΕΡΤ θα μεταδώσει απευθείας την τηλεμαχία των πέντε εκ των έξι υποψηφίων προέδρων του Κινήματος Αλλαγής. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ, Αντριάνα Παρασκευοπούλου ενώ τα ερωτήματα στους πολιτικούς αρχηγούς θα θέσουν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Γιώργος Κουβαράς και Τάσος Παππάς.

Η ΕΡΤ θα παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο debate. Η πρώτη καινοτομία που αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με τους μετέχοντες υποψηφίους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Παύλο Χρηστίδη είναι η συμμετοχή μόνο τριών δημοσιογράφων. Γεγονός που θα επιτρέψει στους δημοσιογράφους να θέσουν περισσότερες ερωτήσεις σε κάθε υποψήφιο, ενώ επιπλέον και οι τρεις θα έχουν τη δυνατότητα - δύο φορές στη διάρκεια του debate - να παρέμβουν στη ροή της διαδικασίας διατυπώνοντας διευκρινιστική ερώτηση, όποτε εκείνοι το επιλέξουν. Η δεύτερη καινοτομία - που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας - είναι ότι μετά το τέλος κάθε θεματικής ενότητας, ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί (αν το επιθυμεί) να σχολιάζει επί 45'' τις απαντήσεις των συνυποψηφίων του, που έχουν προηγηθεί.

Ακόμη, θα υπάρχει και απευθείας διάλογος μεταξύ τους, καθώς αφού ολοκληρωθούν οι πέντε θεματικές ενότητες, κάθε υποψήφιος θα μπορεί να θέσει, για ένα λεπτό, μία ερώτηση σε όποιον συνυποψήφιό του επιθυμεί και εκείνος να απαντήσει σε ενάμισι λεπτό.

Οι θεματικές ενότητες του debate είναι οι ακόλουθες:

1. Διαχείριση κρίσεων: Πανδημία και κράτος πρόνοιας - Οικονομική κρίση - Κλιματική αλλαγή - Ενεργειακή κρίση - Δημογραφικό

2. Εξωτερική πολιτική: Εθνικά θέματα - Η σχέση με την Τουρκία - Μεταναστευτικό


3. Δημοκρατία - Θεσμοί - Δικαιοσύνη - Πολιτικό Σύστημα - Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση - Νέες τεχνολογίες

4. Η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό - Πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες - Η σχέση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ - Το μέλλον της παράταξης - Η ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία - Η επόμενη μέρα

5. Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου

Ως προς τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί για τις πέντε ενότητες, η διάρκεια κάθε δημοσιογραφικής ερώτησης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30'' και η διάρκεια κάθε απάντησης τα 90''. Η Αντριάνα Παρασκευοπούλου θα θέσει την πρώτη και την καταληκτική ερώτηση της τηλεαναμέτρησης.

Στο κτήριο όπου θα διεξαχθεί το debate (στο Στούντιο Δ της Κατεχάκη) θα επιτραπεί αυστηρά περιορισμένος αριθμός ατόμων, ενώ όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό Rapid test, το οποίο θα έχουν διενεργήσει την ημέρα διεξαγωγής της τηλεμαχίας. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, με μόνη εξαίρεση τους μετέχοντες πολιτικούς και δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του debate.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ