Πολιτικη & Οικονομια

«Υπάρχει τελικά μέλλον στη δημοκρατική παράταξη;» - Η εκδήλωση

Δατσέρης, Καϊλή, Μαλέλης, Καψής, Μεϊμάρογλου και Χριστοδουλάκης απαντούν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ψηφοφόρος ρίχνει ψήφο στην κάλπη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Ψηφοφόρος ρίχνει ψήφο στην κάλπη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI

Για τη δημοκρατική παράταξη και το μέλλον της μίλησαν σε εκδήλωση στον Πειραιά οι Δατσέρης, Καϊλή, Μαλέλης, Καψής, Μεϊμάρογλου και Χριστοδουλάκης.

Για το μέλλον και τις προοπτικές που έχει η δημοκρατική παράταξη μίλησαν σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Γιάννης Δατσέρης, η Εύα Καϊλή, ο Σταμάτης Μαλέλης, ο Παντελής Καψής, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Η εκδήλωση είχε τίτλο «Το μέλλον στη δημοκρατική παράταξη» και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021.

«Τελικά υπάρχει μέλλον στη δημοκρατική παράταξη εντός των υπαρχόντων σχημάτων ή πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας». Με αυτό ερώτημα του Γιώργου Τράπαλη, ιδρυτικού μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πειραιά (Π3), ξεκίνησε ο διάλογος στο πάνελ της εκδήλωσης.

Οι σύμφωνες αλλά και αντίρροπες απόψεις των ομιλητών κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρισταμένων -είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά-, ενώ δεν έλειψαν και οι κόντρες στη συζήτηση που συντόνισαν οι Ελένη Γκρήγκοβιτς και ο Νότης Ανανιάδης.

Γιάννης Δατσέρης: «Άνω του 13% το ποσοστό που οφείλει να διεκδικήσει η δημοκρατική παράταξη» 

«Η Δημοκρατική Παράταξη κινδυνεύει να μείνει παρατηρητής των εξελίξεων. Να υπο-αντιπροσωπεύεται από κόμματα αναντίστοιχα των ιστορικών προηγουμένων (Κόμμα Φιλελευθέρων , Ένωση Κέντρου, ΠΑΣΟΚ ) τόσο ως προς το μέγεθος, αλλά και ως προς το ειδικό βάρος» ανέφερε ο Γιάννης Δατσέρης.

Και πρόσθεσε: «Επιτρέπει σε αντιπάλους ψευδεπίγραφες επικοινωνιακές πρακτικές. Οφείλει να διεκδικήσει ένα ποσοστό άνω του 13%, ώστε να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος θα μπορεί να επιβάλλει την ατζέντα του. Η Δημοκρατική πρέπει να εκπέμπει κυβερνησιμότητα. Ο αρχηγός που θα εκλεγεί θα ήθελα να πει πως το κόμμα μου έχει τα στελέχη και την εμπειρία να αποτελέσει πρωτεύουσα κυβερνητική δύναμη».

Εύα Καϊλή για Δημοκρατική Παράταξη: «Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις στις νέες προκλήσεις»

«Η Δημοκρατική Παράταξη είναι μεγάλη και έχει μέλλον, αν και το κόμμα μας έφτασε σε χαμηλές πτήσεις» τόνισε από τη μεριά της η Εύα Καϊλή.

Και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις στις νέες προκλήσεις της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και να αυτοπροσδιοριζόμαστε με συγκεκριμένες καθαρές πολιτικές θέσεις, χωρίς να ετεροπροσδιοριζόμαστε  μετρώντας αποστάσεις από αριστερά και δεξιά».

Παντελής Καψής: «Ο κόσμος που ψήφισε και Μητσοτάκη στις εκλογές, πρέπει να γυρίσει»


«Ο μόνος χώρος που μπορεί και πρέπει να εκπροσωπηθεί από το ΚΙΝΑΛ είναι αυτός που ονομάζαμε παλιά εκσυγχρονιστικός χώρος. Ο χώρος που θα εκφράσει τους πολίτες που είναι στην κεντροαριστερά και ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ αλλά πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις. Ο κόσμος αυτός που ψήφισε και Μητσοτάκη σε αυτές τις εκλογές, πρέπει να γυρίσει και αυτό θα γίνει μόνο με ρεαλιστική στρατηγική» σημείωσε ο Παντελής Καψής στη συζήτηση για τη δημοκρατική παράταξη.

Και εξήγησε: «Πρέπει να είναι πυλώνας σταθερότητας και να φτιάξουμε μια θετική ατζέντα και όχι απλά να τον αντιπολιτευόμαστε γιατί "είναι δεξιός". Αποτέλεσε παράσημο η συμμετοχή στην διακυβέρνηση του 2012 που έσωσε την χώρα εκείνη την περίοδο».

Οι ομιλητές στην εκδήλωση «Υπάρχει τελικα μέλλον στη δημοκρατική παράταξη;» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Οι ομιλητές στην εκδήλωση «Υπάρχει τελικα μέλλον στη δημοκρατική παράταξη;» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά © Πρωτοβουλία Πολιτών Πειραιά/Facebook

Σταμάτης Μαλέλης: «Στην πολιτική οφείλεις να πάρεις ρίσκα για να πετύχεις»

«Η Προοδευτική παράταξη έχει στρατηγικούς αντίπαλους. Τη Νέα Δημοκρατία, η πολιτικής της οποίας απέχει πλήρως από κάθε έννοια μεταρρυθμιστικής πολιτικής. Το ΚΙΝΑΛ οφείλει να πάρει θαρραλέες θέσεις και να αρχίσει διάλογο με όμορες δυνάμεις. Μέσω διαλόγου θα αλλάξουμε και εμείς αλλά και το έτερο κόμμα της κεντροαριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ.

» Στην πολιτική οφείλεις να πάρεις ρίσκα για να πετύχεις. Αλλά όχι να πουλάς την ψυχή σου, όπως κάναμε πριν κάποια χρόνια. Για έναν δημοκράτη πολίτη δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις απέναντι στην αριστερά και στην δεξιά. Ο αντίπαλος της δημοκρατικής παράταξης ήταν, είναι και θα είναι η Δεξιά» δήλωσε ο Σταμάτης Μαλέλης.

Γιάννης Μεϊμάρογλου: «Οφείλουμε να είμαστε προοδευτικοί και αντιλαϊκιστές»

Τη δική του θέση για τη δημοκρατική παράταξη, το μέλλον και τις προοπτικές της, εξέφρασε ο Γιάννης Μεϊμάρογλου. Όπως είπε, «ο λαϊκισμός που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα της χώρας, υπάρχει οριζόντια στα κόμματα».

Και τόνισε: «Όπως συντήρηση δεν είναι μόνο η δεξιά έτσι και ο λαϊκισμός δεν υπάρχει μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλουμε να είμαστε προοδευτικοί και  αντιλαϊκιστές. Πρέπει να φτιάξουμε ένα ΚΙΝΑΛ με όραμα για το μέλλον χωρίς να σκαλίζουμε όσα ακόμη μας χωρίζουν».

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Πώς η δημοκρατική παράταξη θα αποκτήσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο»

«Η χώρα έχει ανάγκη μια πολιτική δύναμη γνήσια σοσιαλδημοκρατική, υπεύθυνη, συνεπή, με σύγχρονες θέσεις, έτοιμη για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται. Που διατηρεί αδιάρρηκτες τις ρίζες της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, αλλά απαντάει και στις ανάγκες του σήμερα» υπογράμμισε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Και διευκρίνισε: «Στις αγωνίες των νέων, στις σύγχρονες προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της κλιματικής κρίσης, της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της κρίσης εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Βάζει ως στοίχημα την επένδυση στο πλούσιο πνευματικό κεφάλαιο των νέων του brain drain. Που μπορεί να τους εγγυηθεί αξιοκρατία και ευκαιρίες. Έτσι μπορεί να αποκτήσει ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα πάει τη χώρα μπροστά».

Γιάννης Μώραλης: «Ανήκω στην Κεντροαριστερά»

«Για μία ακόμη φορά η Π3 κάνει μια εξαιρετική εκδήλωση στην πόλη μας, τον Πειραιά ο οποίος αποτελεί εδώ και καιρό κέντρο εξελίξεων. Ανήκω στην Κεντροαριστερά, είμαι αρκετά πιο κοντά, ως άνθρωπος σε ό,τι δήλωσε ο κ. Καψής. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε υπευθυνότητα, συμμετέχοντας στην συγκυβέρνηση του 2012-2015 και πρέπει να είναι πάντα εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος» ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Και κατέληξε: «Ο χώρος πρέπει να διασωθεί. Το ΚΙΝΑΛ πιστεύω πως δεν έχει φτιάξει ατζέντα με νέες θέσεις και μάλιστα σε συζήτηση της προέδρου με αυτοδιοικητικούς, στην οποία συμμετείχα, δεν έγινα σοφότερος».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ