1821 Digital Gallery

Χατζηδάκης για Τσίπρα: «Έκανε το ψέμα επιστήμη για τα εργασιακά»

Ντελίβερι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Ντελίβερι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © Pixabay
Τι είπε ο υπουργός Εργασίας για τα ντελίβερι
  • A-
  • A+
0
Εργασιακά και ντελίβερι, τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στην 85η ΔΕΘ και η απάντηση από τον Κωστή Χατζηδάκη.

Την άμεση απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη προκάλεσαν τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ 2021 για τα εργασιακά και ειδικά για το θέμα με το ντελίβερι. Ο κ. Χατζηδάκης έκανε ανάρτηση στο Facebook επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Μια αθέμιτη πρακτική εταιρείας του κλάδου των ντελίβερι ως προς την αλλαγή του τρόπου απασχόλησης εργαζομένων, την οποία καταδίκασε και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Και προσθέτει: «Τους φταίει δήθεν ο νόμος 4808/21 για την Προστασία της Εργασίας, όταν ο νόμος αυτός εξόπλισε τους εργαζόμενους στα ντελίβερι με πρόσθετα δικαιώματα απέναντι σε αυθαιρεσίες της εργοδοσίας».

«Εδώ πια δεν είναι θέμα Δεξιάς ή Αριστεράς! Όταν το ψέμα γίνεται επιστήμη και χρησιμοποιείται κατ' επάγγελμα από τον ίδιο τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι θέμα Δημοκρατίας. Αλλά είναι προσβολή και υποτίμηση και των ίδιων των οπαδών του.
Πολλοί θα πουν "τον ξέρουμε τον κ. Τσίπρα. Έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια". Όχι! Το πράγμα επιδεινώνεται συνεχώς! Το μείγμα τοξικότητας και αδίστακτης ψευδολογίας που τον χαρακτηρίζει θα έπρεπε να προκαλεί αντιδράσεις από τα ίδια του τα στελέχη, διότι μετατρέπει ένα μεγάλο κόμμα σε Πινόκιο της πολιτικής ζωής».

Αυτά αναφέρει επίσης ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στην ανάρτησή του, με την οποία σχολιάζει τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Τι συνέβη με την εταιρεία ντελίβερι - Η ανάρτηση Χατζηδάκη για τα εργασιακά

Σχετικα
Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πληρώνονται οι αναστολές Σεπτεμβρίου
Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πληρώνονται οι αναστολές Σεπτεμβρίου

«Βλέπω τι έχουν πει ο ίδιος και το κόμμα του μόνο για μένα και το Υπουργείο Εργασίας. Αρχικά ότι οι αυξήσεις της τιμής του ρεύματος, που γίνονται σε όλη την Ευρώπη και τον πλανήτη, οφείλονται περίπου σε μένα και την εξυγίανση της ΔΕΗ. Κατόπιν ότι ο νόμος που εισηγήθηκα για το Περιβάλλον -ο οποίος παρεμπιπτόντως κρίθηκε συνταγματικός σε όλες τις βασικές του διατάξεις την Παρασκευή- κατέστρεψε δήθεν τα δάση. Και τώρα ότι εγώ κι ο νόμος μου για τα Εργασιακά φταίμε για ό,τι στραβό γίνεται στην Ελλάδα από εργοδότη. Λένε δηλαδή ότι δεν φταίνε οι αθέμιτες πρακτικές επιχειρήσεων, που ο νόμος τις τιμωρεί, αλλά ο ίδιος ο νόμος.

» Δεν υπερβάλλω. Αυτά ακούω τελευταία από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Αυτά άκουσα και αυτές τις μέρες από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή μια αθέμιτη πρακτική εταιρείας του κλάδου των ντελίβερι ως προς την αλλαγή του τρόπου απασχόλησης εργαζομένων, την οποία καταδίκασε και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Τους φταίει δήθεν ο νόμος 4808/21 για την Προστασία της Εργασίας, όταν ο νόμος αυτός εξόπλισε τους εργαζόμενους στα ντελίβερι με πρόσθετα δικαιώματα απέναντι σε αυθαιρεσίες της εργοδοσίας» σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

Και προσθέτει: «Δεν είναι μόνο το δικαίωμα στο συνδικαλισμό για τους αυτοαπασχολούμενους. Τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια. Η κάλυψη του εξοπλισμού τους. Είναι και ο σαφής προσδιορισμός πότε κανείς είναι αυτοαπασχολούμενος και πότε μισθωτός, για να μην υπάρχουν καταχρήσεις. Ο νόμος αυτός τα καθιέρωσε. Και ο ΣΥΡΙΖΑ - ορισμένα τουλάχιστον- τα υπερψήφισε. Ο ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλει. Τι καταγγέλλει; Τα πρόσθετα δικαιώματα;».

Σχετικα
«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Τι προβλέπει - Πότε ξεκινά
«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Τι προβλέπει - Πότε ξεκινά

«Ο κ. Τσίπρας επίσης, που στη Θεσσαλονίκη μάς κατήγγειλε ότι σε αυτές τις αλυσίδες έπρεπε να υπάρχουν μόνο μισθωτοί -και όχι και απασχολούμενοι με σύμβαση παροχής υπηρεσιών- ξεχνάει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η πλειονότητα των εργαζομένων ως διανομείς ήταν με καθεστώς συνεργάτη και όχι μισθωτού υπαλλήλου. Ξεχνάει ότι το ελληνικό μοντέλο που καταγγέλλει επικρατεί -με παραλλαγές- σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίως όμως παριστάνει πως ξεχνάει ότι το μοντέλο αυτό εφαρμοζόταν επί των ημερών του. Με μία διαφορά: Ότι τώρα οι εργαζόμενοι έχουν νέα, πρόσθετα δικαιώματα. Ποιον καταγγέλλει λοιπόν; Τον εαυτό του; Το μοντέλο που εφάρμοσε; Ξεδιάντροπα ψέματα και πολιτικό θέατρο χωρίς όριο» συνεχίζει ο Κωστής Χατζηδάκης για τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα εργασιακά και το ντελίβερι.

Κωστής Χατζηδάκης: Μικροπολιτική στα εργασιακά από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτή είναι η πραγματικότητα και λυπάμαι που θα το πω, αλλά όσοι τη διαστρεβλώνουν θα έπρεπε να ντρέπονται. Με τη στάση τους τελικά στρέφονται εναντίον των ίδιων των εργαζομένων. Γιατί προκειμένου να κάνουν οι ίδιοι μικροπολιτική, παραπλανούν τους εργαζόμενους και αποσιωπούν συνειδητά τα θεμελιωμένα δικαιώματά τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ορισμένους στο να δέχονται αδιαμαρτύρητα την παραβίασή τους.

» Με τον ίδιο τρόπο κατηγορεί ως δήθεν αντεργατικό το νόμο για την Προστασία της Εργασίας. Έναν νόμο που εναρμονίζει την Ελλάδα με ρυθμίσεις που ισχύουν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Λέει μάλιστα ότι θα τον καταργήσει. Τι άραγε θα καταργήσει;

  • Τις διευρυμένες γονικές άδειες;
  • Τα μέτρα συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή;
  • Τις κυρώσεις για τη βία και την παρενόχληση στην εργασία;
  • Την αυξημένη προστασία των εργατοτεχνιτών;
  • Τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια;
  • Τη δημιουργία της ανεξάρτητης αρχής για τις επιθεωρήσεις εργασίας;
  • Την ψηφιακή κάρτα εργασίας που αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του 8ώρου και την πληρωμή των υπερωριών; Αυτός δεν είναι που ψήφισε 55 άρθρα από αυτόν το νόμο;

» Τα ίδια ψέματα ζήσαμε από τους αρμόδιους του ΣΥΡΙΖΑ και την κομματική του εφημερίδα σχετικά με το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ενθάρρυνση πρόσληψης νέων. Παρ' ότι είπα ξεκάθαρα στη συνέντευξή μου ότι θα υπάρχει ρήτρα διατήρησης θέσεων στις επιχειρήσεις που επωφελούνται, εκείνοι εξακολουθούν να διατείνονται ότι τέτοια ρήτρα δεν υπάρχει. Τι πολιτικός ιησουιτισμός είναι αυτός; Τι αχαλίνωτη ψευδομανία;

» Το ίδιο και με τις συντάξεις. Ενώ μας παρέδωσε 1.059.000 ασφαλιστικές εκκρεμότητες, μίλησε με απίστευτο θράσος για το θέμα, παρουσιάζοντας διάφορα άλλα αντ' άλλων στοιχεία. Όλα ψέματα από την αρχή μέχρι το τέλος. Η κατάσταση είναι σήμερα αρκετά καλύτερη από αυτή που μας παρέδωσε και σε μερικούς μήνες το θέμα θα έχει αντιμετωπιστεί. Είναι δε ένα θέμα το οποίο προέκυψε από την φύρδην μίγδην συγχώνευση του ΕΦΚΑ που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

» Στα ίδια ψεύδη επέμεινε και σε σχέση με το νέο σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις των νέων. Ότι θα κοστίσει δήθεν 70 δισ. ευρώ για 50 χρόνια, όταν αποδείξαμε στη Βουλή πως θα κοστίζει 120 εκατ. ευρώ το χρόνο σε ένα συνολικό προϋπολογισμό 67 δισ. Δεν θέλει άραγε ο κ. Τσίπρας, που μοίρασε αφειδώς τόσα δις. στη Θεσσαλονίκη, να δίνουμε 120 εκατ. ευρώ το χρόνο για τις συντάξεις της νέας γενιάς;

» Η Ελλάδα βρίσκει ξανά τον δρόμο της. Διαχειρίζεται με υπευθυνότητα δύσκολες κρίσεις. Έχει ξανά ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης. Η ανεργία είναι στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 11 χρόνων. Οι Έλληνες που ταλαιπωρήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια θέλουν να σηκώσει η πατρίδα μας ξανά ψηλά το κεφάλι και να γίνουν οι ζωές μας καλύτερες. Είναι κρίμα για τη χώρα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μην μπορεί να αρθρώσει μια σοβαρή πρόταση, αλλά να επενδύει μονίμως και χαιρέκακα στην καταστροφή, στα ψέματα, στη λάσπη.

» Ο ΣΥΡΙΖΑ κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσει, αν θα γίνει ένα στοιχειωδώς υπεύθυνο κόμμα, με το οποίο θα μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί στη βάση προτάσεων και πραγματικών γεγονότων ή αν θα παραμείνει συνώνυμο της τοξικότητας και του ψεύδους. Ας κάνουν ό,τι τους φωτίσει ο Θεός...».

Η αναφορά Τσίπρα σε εργασιακά και ντελίβερι στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στην 85η ΔΕΘ πως «όταν βγήκαμε από τα μνημόνια» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε σειρά από παρεμβάσεις ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων «και ήρθε η ΝΔ και τις διέλυσε αυτές και μας πάει κι ακόμα πιο πίσω».

«Αυτό που συνέβη με την ψηφιακή πλατφόρμα στις ταχυμεταφορές (ντελίβερι) που ανοικτά εκβίασε τους εργαζόμενούς της να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι αλλιώς θα χάσουν τη δουλειά, είχε τη δυνατότητα να το κάνει γιατί ο νόμος Χατζηδάκη τής έδωσε τη δυνατότητα».

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι δέσμευσή του η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που δεν θα επιτρέπει οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. «Θα υπάρχει το ισχυρό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας, άρα δεν θα είναι αόρατοι θα έχουν δικαιώματα» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα είμαστε στοΝ δρόμο της εργασιακής ζούγκλας. Δεν δημιουργεί συνθήκες αύξησης της παραγωγικότητας αλλά κερδοσκοπίας για κάποιες εταιρείες αυτό που νομοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης» είπε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης δεν νομοθέτησαν τυχαία το συγκεκριμένο πλαίσιο, είμαι βέβαιος ότι ασκήθηκαν πολύ συγκεκριμένες πιέσεις, από πολύ συγκεκριμένα λόμπι επιχειρηματιών που έχουν επιχειρήσεις στον τομέα αυτό. Αυτό δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το βρω, ας το βρει η ερευνητική δημοσιογραφία».

Τόνισε ακόμη ότι «αυτό το πλέγμα αντιμεταρρύθμισης με μια προοδευτική κυβέρνηση όχι μόνο θα αποσυρθεί αλλά θα δουλέψουμε στοχευμένα ώστε να προασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων»

Α. Τσίπρας για διανομείς | Ο νόμος Χατζηδάκη έδωσε τη δυνατότητα freelancing | 19/09/2021 | ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5