Πολιτικη & Οικονομια

Κορωνοϊός: Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχει μέλλον

Δεν υπάρχει πουθενά εκεί έξω ένα «συλλογικό τείχος ανοσίας»

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από το Εμβολιαστικό Κέντρο στο Ασκληπιείο Βούλας
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Βασίλης Βενιζέλος γράφει για την έννοια της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού και τη συζήτηση για το «τείχος ανοσίας».

Υπάρχουν ακόμη και τώρα καλοπροαίρετοι συμπολίτες μας, οι οποίοι θεωρούν ότι το λεγόμενο «συλλγικό τείχος ανοσίας» βρίσκεται κάπου εκεί έξω, κάπου στο μέλλον, και το μόνο που έχουμε να πράξουμε ως κοινωνία και ως πολίτες είναι να προσπαθήσουμε να το φτάσουμε.

Δυστυχώς για όλους μας, όμως, δεν υπάρχει πουθενά εκεί έξω ένα «συλλογικό τείχος ανοσίας», ακόμη και όταν οι ειδικοί επιστήμονες μιλούν για τα ποσοστά της αναγκαίας συλλογικής ανοσίας, στο 80% - 85% επί του γενικού πληθυσμού της χώρας μας. Τουλάχιστον...

Θα έχετε παρατηρήσει, βεβαίως, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει κανείς από τους γνωστούς μας ειδικούς επιστήμονες, ο οποίος να επαναλαμβάνει κάποια «αναγκαία» ποσοστά της συλλογικής ανοσίας για τη χώρα μας.

Είναι προφανές ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα του νέου κορωνοϊού στο 97,4% της χώρας μας, ακόμη και στο 100% για τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας, έχει μετακινήσει, μεταξύ άλλων, τα εικαζόμενα επίπεδα των ποσοστών της συλλογικής ανοσίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε λίγο η πιο δόκιμη εναλλακτική έκφραση θα είναι εκείνη, την οποία χρησιμοποιεί ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς Οργανισμούς για τα θέματα του νέου κορωνοϊού, Ηλίας Μόσιαλος. Ο Ηλίας Μόσιαλος δεν αναφέρεται πλέον σε κάποιο τείχος ανοσίας, αλλά σε μία αναγκαία συλλογική ανοσία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αμυνθεί έναντι της εξάπλωσης της πανδημίας του SARS – COV 2.

Έτσι, χωρίς εικαζόμενο «τείχος ανοσίας» και χωρίς συγκεκριμένο ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, το οποίο να αποτελεί το τέρμα του κοπιαστικού αυτού δρόμου για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, καθίσταται φανερή η αυξανόμενη αξία και η πολυσήμαντη υπόσταση της πράξης κοινωνικής αλληυλεγγύης και ατομικής υπεθυνότητας, την οποία συνιστά ο εμβολιασμός.

Από εδώ και πέρα, ήδη μάλλον, μιλάμε πλέον για την ανάγκη του εμβολιασμού όλων μας, όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας και, φυσικά, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού θα καταστεί, λοιπόν, μία έννοια η οποία θα απασχολήσει πάρα πολύ τους ειδικούς επιστήμονες, και όχι μόνον της Ιατρικής, αλλά και τον καθημερινό δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ