Visual Browsing

Κωστής Χατζηδάκης: «Πώς φθάσαμε σε τόσες εκκρεμείς συντάξεις»

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας
Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
«Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ για να ισχυριζόμαστε ότι λύθηκε το πρόβλημα» ανέφερε ο υπουργός στη Βουλή
  • A-
  • A+
0
Ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε γιατί υπάρχουν τόσες πολλές εκκρεμείς συντάξεις και μίλησε για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τους.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με νέες ιδέες και με την κοινή λογική» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης την Πέμπτη (22/4).

Ο κ. Χατζηδάκης ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή προκειμένου να παρουσιάσει την τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής στις εκκρεμείς συντάξεις και να απαντήσει στην κριτική που δέχεται σήμερα από την αντιπολίτευση.

«Πρέπει να σκεφτείτε αν είστε με τους ασφαλισμένους που περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους ή είστε με το τέρας της γραφειοκρατίας. Με τη στάση σας, το μόνο που κάνετε είναι να εκτίθεστε» είπε ο υπουργός Εργασίας, απευθυνόμενος ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στην προωθούμενη σύμπραξη του ΕΦΚΑ με επαγγελματίες για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται για ένα καινούργιο εύρημα, γιατί η σύμπραξη ισχύει για τους μηχανικούς της πολεοδομίας και την εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ το 2011 χωρίς καμία κυβέρνηση να την καταργήσει, ενώ η σύμπραξη ισχύει και στην περίπτωση των φορολογικών πιστοποιητικών.

«Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσες εκκρεμείς συντάξεις στην Ελλάδα της Ευρώπης. Ρίχνουμε όλα τα όπλα στη μάχη» είπε ο υπουργός Εργασίας και επεσήμανε ότι προχωρεί σταδιακά και η έκδοση ψηφιακών συντάξεων. «Για να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα το θέμα», όπως είπε, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές να βοηθήσουν στην ταχύτερη απονομή τους. Υπογράμμισε εξάλλου ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι καταφεύγουν σε δικηγόρους και λογιστές, προκειμένου να βοηθηθούν για την έκδοση της σύνταξής τους.

Σχετικα
Συντάξεις Ιουνίου 2021: Πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές
Συντάξεις Ιουνίου 2021: Πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές

«Αυτό που γινόταν από το "παράθυρο" λοιπόν, λέμε να γίνεται από την πόρτα και με μόνους ωφελούμενους τους συνταξιούχους» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας και εξήγησε ότι η σύμπραξη αυτή θα είναι προσωρινή.

Απονομή συντάξεων και προσωπικά δεδομένα

Απαντώντας στη κριτική για το ενδεχόμενο διαρροής προσωπικών δεδομένων, ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι ο ασφαλισμένος θα επιλέγει, θα εμπιστεύεται τον πιστοποιημένο επαγγελματία που θέλει και σε εκείνον θα δίνει εξουσιοδότηση να βλέπει τον φάκελο του.

Υπογράμμισε επίσης, ότι οι υπάλληλοι που εκδίδουν πράξη απονομής σύνταξης δεν θα έχουν καμία ευθύνη σε σφάλματα των βεβαιώσεων αλλά θα έχουν ευθύνη οι ίδιοι λογιστές και οι δικηγόροι. Επίσης, θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι τουλάχιστον σε ποσοστό 5%.

Σχετικα
Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης
Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης

«Δεν μπορώ να καταλάβω τις ενστάσεις. Μιλάμε για μια καινούργια ιδέα που έρχεται να προστεθεί στα "όπλα" για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων» επέμεινε ο υπουργός.

Γιατί συσσωρεύτηκαν τόσες εκκρεμείς συντάξεις - Τι είπε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στους λόγους που "εκτόξευσαν" τις εκκρεμείς συντάξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό συνέβη επειδή:

  • «Έγινε χωρίς κανένα σχέδιο συγχώνευση των ταμείων στον ΕΦΚΑ»,
  • «το ασφαλιστικό σύστημα και τα ταμεία δεν ήταν ποτέ τέλεια»,
  • «τη μεγάλη "επιτυχία" του ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει 1.059.000 εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις».

«Το 2020 οι συντάξεις που δόθηκαν ήταν 31% παραπάνω σε σχέση με το 2019. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ για να ισχυριζόμαστε ότι λύθηκε το πρόβλημα. Προφανώς το θέμα είναι μεγάλο και επιχειρούμε με σχέδιο να το αντιμετωπίσουμε και όχι με μεγάλα λόγια» ανέφερε με νόημα ο κ. Χατζηδάκης.

Και παρουσίασε όλα όσα έγιναν και γίνονται για την ενίσχυση του ΕΦΚΑ σε προσωπικό, όσα έγιναν για υλικοτεχνική υποστήριξη (σ.σ. υπολογιστές) και όσα θα γίνουν για να αλλάξει ο Οργανισμός «ταχύτητες». Πέραν αυτών, όπως είπε, προχωρεί και η επιστροφή συνταξιούχων του ΕΦΚΑ για να βοηθήσουν στην έκδοση των συντάξεων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5