1821 Digital Gallery

Σακελλαροπούλου - Στη Μητρόπολη για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Στη Μητρόπολη Αθηνών η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη λειτουργία
Κυριακή της Ορθοδοξίας: Στη Μητρόπολη Αθηνών η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη λειτουργία © EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Παρακολούθησε τη λειτουργία που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
  • A-
  • A+
0
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη Μητρόπολη Αθηνών για τη λειτουργία που τελέστηκε σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Τη λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών παρακολούθησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμμετείχε στη Συνοδική Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, την οποίαν ετέλεσε στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκκλησίες είναι ανοικτές σήμερα, Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, με υποχρεωτική τη μάσκα και συγκεκριμένο όριο στους πιστούς που μπορούν να βρίσκονται στο εσωτερικό των ιερών ναών. Σύμφωνα με την ενημέρωση, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Μακαριώτατο, το καθιερωμένο επίσημο γεύμα, προς τιμήν του Προέδρου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος την μεγάλη αυτή ημέρα της εορτής της Ορθοδοξίας, αναβλήθηκε, λόγω των επιβαρυμένων επιδημιολογικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας, για εύθετο χρόνο, όταν το επιτρέψουν τα υγειονομικά μέτρα.

Το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ συλλειτούργησαν οι συνοδικοί μητροπολίτες Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος και Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντώνιος. Τελετάρχης ήταν ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.

Σχετικα
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θετικός στον κορωνοϊό για δεύτερη φορά
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θετικός στον κορωνοϊό για δεύτερη φορά

Το παρών έδωσαν μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, πρέσβεις Ορθόδοξων κρατών, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, με την τήρηση όλων των ενδεδειγμένων υγειονομικών μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Τον πανηγυρικό της ημέρας, κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, εκφώνησε ο συνοδικός μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημερινή Περικοπή της Καινής Διαθήκης -στη θεία κλήση του Κυρίου προς τον Ναθαναήλ- για να τονίσει ότι «η Εκκλησιαστική Παράδοση την τοποθέτησε στο τυπικό της Α' Κυριακής των Νηστειών, για να μας βοηθήσει στο ταξίδι της πίστης-εμπιστοσύνης μας στην ανακάλυψη του θεανδρικού προσώπου του Χριστού».

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας, παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας, παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου © EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Αθηνών - Το μήνυμα για τον κορωνοϊό

Σχετικα
Οι Κυριακές στην Αθήνα
Οι Κυριακές στην Αθήνα

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι ο εκάστοτε Ορθόδοξος Ναθαναήλ γνωρίζεται με τον Χριστό, στρέφεται προς τον εσωτερικό του κόσμο γεννάται ως πρόσωπο και ανοίγεται στον Θεό και στον συνάνθρωπο.

Με αφορμή τη σημερινή κατάσταση συμπλήρωσε ότι «η κατανόηση της περιόδου της πανδημικής νόσου COVID-19 που ζούμε επώδυνα δεν αίρει τη δυνατότητα του ανθρώπου να γίνει πρόσωπο και να βιώσει την υπόσταση. Αντίθετα, αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης της προσωπικότητας του κάθε πιστού και του αυθεντικού τρόπου της εν Χριστώ ζωής».

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ο μητροπολίτης Ιλίου τόνισε ότι «είναι η πανδημία μια αφορμή να απελευθερωθούμε από τον ατομοκεντρικό τρόπο ζωής, από τον ατομοκεντρικό τρόπο σκέψης. Το άτομο είναι κατηγορία κοινωνιολογική και βιολογική, που ανήκει ολότελα στη φύση. Είναι μέρος του φυσικού όλου, από το οποίο αποκόβεται με αντίθεση, με οροθεσία, με απομόνωση. Αν το άτομο μετασχηματισθεί σε πρόσωπο, τότε απαιτεί το πέρασμά του στην υπόσταση.

Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Αθηνών: Αποστάσεις και μάσκα
Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Αθηνών: Αποστάσεις και μάσκα © EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

» Η υπόσταση είναι κατηγορία πνευματική. Δεν είναι μέρος, αλλά περιέχει μέσα της το όλο και τούτο εξηγεί την ικανότητά της να γίνεται ενυπόστατη. Είναι αφορμή η πανδημία να ελευθερωθούμε από τον στείρο και μονολιθικό λόγο, που δεν αντέχει τον διάλογο και να αποκτήσουμε την εμπειρία του Προσώπου, που διαλέγεται… Του Προσώπου στο οποίο αποκαλύπτει ο Θεός την Αλήθειά Του».

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας αναγνώστηκε τμήμα του «Συνοδικού της Ορθοδοξίας» κατά την παράδοση και την τάξη της Εκκλησίας, σε ανάμνηση του γεγονότος της Αναστήλωσης των ιερών εικόνων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Athens Voice Newsletter
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5