Visual Browsing

Παραστατίδης: Η απάντηση σε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα για το ΕΣΥ

Ο Στέφανος Παραστατίδης
Ο Στέφανος Παραστατίδης © parastatidis-stefanos.gr
Η ανάρτησή του στο Facebook
  • A-
  • A+
0
Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Στέφανος Παραστατίδης, γραμματέας οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής, απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα για τις προτάσεις του για το ΕΣΥ

Ο Στέφανος Παραστατίδης, γραμματέας οργανωτικού Κινήματος Αλλαγής, με ανάρτησή του στο Facebook πραγματοποίησε κριτική στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση του νέου Ε.Σ.Υ., την οποία ο τελευταίος χαρακτήρισε «μικρή επανάσταση στο χώρο της υγείας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παραστατίδης καυτηρίασε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί με την ενίσχυση των παροχών και όχι «με αλλαγές στη νομοθεσία και τεχνολογικές αλλαγές, που θα ενισχύουν τη συνεργασία των δομών για τη βελτίωση των υπηρεσιών».

Παρακάτω η ανάρτησή του: 

«Συγνώμη για τη σατιρική διάθεση αλλά δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική αυτό που είδα. Παρακολούθησα την παρουσίαση τού νέου Ε.Σ.Υ. από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κο Τσίπρα ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση ως ''μία μικρή επανάσταση στο χώρο της υγείας''.

Σχετικα
Τσίπρας: Η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας παραμένει δραματική
Τσίπρας: Η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας παραμένει δραματική

Η παράθεση έγινε σε 3 άξονες:

1) Γενναία ΑΥΞΗΣΗ μισθών και ΑΥΞΗΣΗ προσλήψεων
2)Γενναία ΑΥΞΗΣΗ των οικονομικών πόρων του συστήματος
3)Αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του συστήματος (ΑΥΞΗΣΗ )

Στην 1-βαθμια: ΑΥΞΗΣΗ των ΤΟΜΥ, στην 2-βάθμια: ΑΥΞΗΣΗ των κρεβατιών ΜΕΘ, στις κτιριακές υποδομές: ΑΥΞΗΣΗ των νοσοκομειακών δομών, στο ΕΚΑΒ: ΑΥΞΗΣΗ των μέσων μεταφοράς, στον ΕΟΠΥΥ: ΑΥΞΗΣΗ των δαπανών.

Σχετικα
Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει επανεκκίνηση της οικονομίας - Το σχέδιο
Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει επανεκκίνηση της οικονομίας - Το σχέδιο

Θα μπορούσε να είναι η παρουσίαση ενός επαναστατικού σχεδίου ριφιφί μίας τράπεζας ή μία πρόταση ενός κόμματος της δεκαετίας του 1980.

Ψιλά γράμματα που η επανάσταση δεν έγινε τα τελευταία 4 χρόνια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ή έφταιγε το μνημόνιο ή μάλλον δεν είχαν σκάψει το τούνελ να μπουν στην παγκόσμια τράπεζα.

Σε μία εποχή της τεχνολογίας που χρειαζόμαστε μετρημένα και ισχυρά εξοπλισμένα νοσοκομεία, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει νέα νοσοκομεία, σαν αυτό που πήγε και έταξε στο Μάτι μετά την καταστροφή. Καμία συζήτηση για αξιολόγηση, νέο σύστημα απόκτησης ειδικότητας κ αντικειμενικό σύστημα εξετάσεων, έρευνα & καινοτομία.

Προφανώς, όλοι συμφωνούμε σε αύξηση μισθών, προσλήψεων, μονιμοποιήσεων, ΜΕΘ, πόρων. Και πρέπει να ενισχυθεί το ΕΣΥ. Αλλά αυτό δεν είναι πολιτική πρόταση. Πιο σοβαρό θα ήταν να έπαιζε όλη τη μέρα τζόκερ ο τομέας υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική προτείνει πολιτικές στον 21ο αιώνα, όχι ΑΥΞΗΣΕΙΣ.

Επανάσταση είναι η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ (αυτά συζητούν για παράδειγμα πολλές χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας) με αλλαγές στη νομοθεσία και τεχνολογικές αλλαγές που θα ενισχύουν τη συνεργασία των δομών για τη βελτίωση των υπηρεσιών. Περισσότερες οριζόντιες δομές δηλαδή, εν αντιθέσει με την top-down οργάνωση που υπάρχει σήμερα.

Αυτό είναι επανάσταση.

Το ζητούμενο δεν είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες ή ανταγωνιστικές και κατακερματισμένες δομές αλλά ολοκληρωμένα συνεργατικά συστήματα φροντίδας, συνεργατικές πλατφόρμες, σύνδεση των δομών, open-health που λένε και στο χωριό μου

Το σημερινό σύστημα υγείας είναι στη φιλοσοφία του κλειστό, ατελές, άκαμπτο και πατερναλιστικό. Κλειστό στην καινοτομία, κλειστό στα δεδομένα που παράγει και φυλάσσονται κατακερματισμένα σε σιλό εντός του, μη διαθέσιμα στο σύνολό τους ούτε για την ηγεσία του, κλειστό στη συνεργατικότητα των επαγγελματιών που το υπηρετούν. Ατελές γιατί εστιάζει στην αντιμετώπιση της ασθένειας και όχι στην προαγωγή της υγείας. Άκαμπτο γιατί σχεδιάζει μέχρι κεραίας την εμπειρία του πολίτη εντός αυτού, μια εμπειρία που χαρακτηρίζεται συχνά από έλλειψη σεβασμού και συμπόνιας, χαμηλή ανταποκρισιμότητα, ασταθή ποιότητα, έλλειψη λογοδοσίας και θεωρητική ισότητα των παροχών αλλά συχνά με χαμηλή αξία. Πατερναλιστικό γιατί ο πολίτης είναι παθητικός δέκτης των υπηρεσιών, αμέτοχος παντού πλην της χρηματοδότησης (έλεγε ο φίλος μου ο Mixalis Koutras όταν συζητούσαμε για ανοιχτότητα & υγεία).

Μία πολιτική πρόταση για την υγεία θα πρέπει να χτίζει σε λέξεις όπως η ισότητα, η ποιότητα, η προσβασιμότητα, ο συντονισμός, η βιωσιμότητα, η καθολικότητα, η ανταποκρισιμότητα, η ανθρωποκεντρικότητα, η ανοιχτότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να χτίσει στις παροχές. Γούστα είναι αυτά».

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5