1821 Digital Gallery
ΤΕΥΧΟΣ 482

Παντελής Ξυριδάκης

Παντελής Ξυριδάκης
«Πλεόνασμα με μείωση φόρων, το μυστικό της επιτυχίας μας στο δήμο»
  • A-
  • A+
0
Ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού και εκ νέου υποψήφιος Παντελής Ξυριδάκης, σε μια συνέντευξη στην Athens Voice.

Δήμος με πλεόνασμα; Κι όμως ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού πέτυχε τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο αναλογικά πλεόνασμα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Παντελής Ξυριδάκης εξηγεί το πώς και με ποιους τρόπους ενίσχυσε όλους όσοι έχουν ανάγκη στο δήμο, και δεν είναι λίγοι...

Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού έχει πλεονασματικό ισοζύγιο και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς. Πώς έγινε αυτό κατορθωτό;

Δύσκολα και με πολλή δουλειά. Σημασία έχει όμως ότι έγινε. Ξεκινήσαμε πριν από τριάμισι χρόνια να ενώσουμε τρεις διαφορετικούς δήμους σε έναν. Αναλάβαμε 90 νέες αρμοδιότητες, αλλά με 60% λιγότερη κρατική χρηματοδότηση και 30% λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό. Σαν να μην έφταναν αυτά, κληρονομήσαμε και ένα μικρό βουνό από χρέη από τους πρώην δήμους Νέου Ψυχικού και Φιλοθέης. Αυτό που κάναμε ήταν να σηκώσουμε τα μανίκια, να νοικοκυρέψουμε τη λειτουργία του δήμου και να εξοικονομήσουμε πόρους από κάθε πλευρά. Αξιοποιήσαμε σύγχρονα εργαλεία διοίκησης, περιορίσαμε δραστικά τις δαπάνες και μειώσαμε τα 17 νομικά πρόσωπα που υπήρχαν στους τρεις πρώην δήμους σε 2. Τελικά πετύχαμε το μεγαλύτερο πλεόνασμα στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση αναλογικά και το επιστρέψαμε στους δημότες, με τη μορφή νέων έργων και πρόσθετων υπηρεσιών. Γιατί το πλεονασματικό ισοζύγιο δεν είναι απλώς ένα νούμερο. Είναι αυτό που μας επέτρεψε να μην καταργήσουμε και να μη στερήσουμε καμία υπηρεσία από τους δημότες μας, όπως συνέβαινε στους περισσότερους άλλους δήμους λόγω έλλειψης πόρων. Αντίθετα, είχαμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ακόμη περισσότερες επιλογές στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην πρωτοβάθμια υγεία, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό κτλ. Είναι επίσης αυτό που μας επέτρεψε όχι μόνο να παγώσουμε, αλλά και να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη. Το πλεόνασμα ήρθε λοιπόν όχι από υπερφορολόφηση, αλλά μειώνοντας τους φόρους. Για μένα αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό επίτευγμα. Γιατί, μέσα στη χειρότερη οικονομική κρίση, αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί προς όφελος των συμπολιτών μας.

Είστε ένας προνομιούχος δήμος; Αντιμετωπίζετε προβλήματα ανεργίας απασχόλησης;

Σχετικα
Το δύσκολο Όχι
Το δύσκολο Όχι

Πολλοί τον θεωρούν όαση στην έρημο της κρίσης…. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούω αυτή την ερώτηση. Κάθε δράση κοινωνικής πολιτικής που υλοποιήσαμε, προκαλούσε στην αρχή την ίδια απορία: έχετε εσείς ανέργους και απόρους; Κι όμως, κάθε φορά που ξεκινούσε πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων, οι αιτήσεις ξεπερνούσαν κατά πολύ τον αριθμό των θέσεων. Κάθε φορά που διοργανώναμε γεύματα για απόρους συμπολίτες μας, γινόταν το αδιαχώρητο. Κάθε χρόνο οι αιτήσεις γονέων για τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς γίνονταν περισσότερες. Κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι δημότες επισκέπτονταν τα Δημοτικά Ιατρεία. Το σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να αποτελέσει ο δήμος μας μια νησίδα ασφαλείας για τους συμπολίτες μας που χρειάζονται βοήθεια και στήριξη. Όσοι κι αν είναι αυτοί. Δέσμευσή μας ήταν να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του. Και την τηρήσαμε.

Ποιος είναι ο απολογισμός σας σε ό,τι αφορά τις βασικές πρωτοβουλίες που αναλάβατε;

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, πετύχαμε αρκετά πράγματα. Εξασφαλίσαμε πόρους από το ΕΣΠΑ για έξι μεγάλα έργα προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ και αναμένουμε έγκριση για άλλα 10 έργα, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Και δεν είναι λίγα αυτά που ήδη ολοκληρώσαμε: ενδεικτικά θα αναφέρω την πλατεία Χρυσοχόου στο Νέο Ψυχικό, το δίκτυο αγωγών ομβρίων υδάτων στο Ψυχικό, την ανακατασκευή των Δημοτικών Ιατρείων στο Νέο Ψυχικό, την ανακατασκευή και συντήρηση όλων των παιδικών χαρών, ασφαλτοστρώσεις, νησίδες και πεζοδρόμια. Επίσης, φροντίσαμε για τα σχολεία μας: διπλασιάσαμε τους πόρους για τις Σχολικές Επιτροπές, κάναμε εργασίες συντήρησης σε όλα τα διδακτήρια και παραδώσαμε στους μαθητές νέο ηλεκτρονικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Παρά τη μείωση του προσωπικού, καταφέραμε να διατηρήσουμε ένα ανεκτό επίπεδο υπηρεσιών καθαριότητας και ανακύκλωσης. Είμαι επίσης υπερήφανος για τη δουλειά μας σε δύο τομείς: πρώτον, σε αντίθεση με άλλους δήμους, δεν αντιμετωπίσαμε τον αθλητισμό και τον πολιτισμό ως πολυτέλειες. Αντίθετα, θέσαμε στην υπηρεσία των συμπολιτών μας 4 αθλητικές υποδομές, 50 αθλητικά προγράμματα, καλοκαιρινά camps για παιδιά, 6 πολιτιστικά κέντρα, 5 πολιτιστικά εργαστήρια, 2 δημοτικές βιβλιοθήκες και ένα νέο δημοτικό ωδείο. Δεύτερον, ο δήμος μας ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που τόλμησε να αναθέσει με διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρεία τη φύλαξη της περιουσίας του, αλλά και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Κάθε μέρα, 365 ημέρες το χρόνο, από τις 10 το βράδυ ως τις 6 το πρωί, 8 αυτοκίνητα και το προσωπικό που τα επανδρώνει περιπολούν το δήμο.

Σχετικα
Η Μέρκελ στην Αθήνα: Συναντήσεις με Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκη
Η Μέρκελ στην Αθήνα: Συναντήσεις με Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκη

Τι κατά τη γνώμη σας δεν περπάτησε επί της θητείας σας ως δημάρχου;

Υπήρξε ένα μέρος του προγράμματός μας που δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε. Όχι επειδή δεν θέλαμε, βεβαίως. Αλλά γιατί όταν το σχεδιάζαμε ίσχυαν άλλα δεδομένα, τα οποία ανατράπηκαν εντελώς στην πορεία εξαιτίας της κρίσης. Η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα είναι τελείως διαφορετική και σαφώς πιο δύσκολη. Αλλά φροντίσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, με τους διαθέσιμους πόρους.

Ορισμένοι διατείνονται πως σε κεντρικά σημεία του Ψυχικού και της Φιλοθέης αναπτύχθηκε υπέρμετρα η λειτουργία καταστημάτων και μπαρ και η τσιμεντοποίηση, τι έχετε να απαντήσετε;

Στο Ψυχικό και στη Φιλοθέη έχουμε πετύχει να διαφυλάξουμε πλήρως τον οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής. Εκεί που πράγματι υπάρχει ζήτημα με τις επαγγελματικές χρήσεις είναι στο Νέο Ψυχικό. Και υπάρχει γιατί αυτοί που σχεδίασαν την πόλη, είχαν το συγκεκριμένο μοντέλο στο μυαλό τους. Από το 2011 κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση: προχωρήσαμε σε έλεγχο της νομιμότητας των υφιστάμενων χρήσεων, επιβάλαμε πρόστιμα και αναστείλαμε τη λειτουργία καταστημάτων που δεν τηρούσαν τη νομοθεσία, αναστείλαμε για δύο χρόνια την έκδοση νέων αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Νέο Ψυχικό και συγκροτήσαμε επιτροπή για το χειρισμό των υποθέσεων που αφορούν δεσμευμένους χώρους. Με λίγα λόγια, διαχειριστήκαμε μια πραγματικότητα που άλλοι δημιούργησαν, μέσα σε ένα υφιστάμενο πλαίσιο που επιτρέπει τη λειτουργία καταστημάτων στο Νέο Ψυχικό.

Ποιες είναι οι δυνάμεις που σας στηρίζουν στο δήμο; Το ρωτάω γιατί είναι γνωστή η προέλευσή σας από τις τάξεις της ΝΔ.

Η παράταξή μας, η Συμμαχία Πολιτών, στηρίζεται από την ίδρυσή της σε μια αδιαπραγμάτευτη αρχή: ότι βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της πόλης. Γι’ αυτό και έχει ενώσει πολίτες από διαφορετικά πολιτικά κόμματα, με κοινό στόχο την εφαρμογή ενός προγράμματος που κάνει την πόλη μας να ξεχωρίζει. Μάλιστα, σε αυτές τις εκλογές πετύχαμε να ενσωματώσουμε νέες δυνάμεις, από τρεις διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις που συμμετείχαν στα προηγούμενα χρόνια στις εκλογές. Η έμπνευση –και ουσιαστικά η δύναμή μας– προέρχεται από την κοινωνία και όχι από τα κόμματα.

Οι αντίπαλοι σας μέμφονται για χλιαρή στάση όταν εμφανίστηκε η αδικία με τις αντικειμενικές αξίες στο Ψυχικό. Ποια είναι η απάντησή σας;

Η αλήθεια είναι διαφορετική και οι δημότες του Ψυχικού τη γνωρίζουν. Γιατί ήμασταν μαζί, από την πρώτη ημέρα του αγώνα για την ανατροπή αυτής της απόφασης. Μαζί στις τρεις συγκεντρώσεις που οργάνωσε ο δήμος, μαζί στην προσφυγή στο ΣτΕ. Ο δήμος πλήρωσε για τη νομική εκπροσώπηση, ενημέρωσε βουλευτές, Υπουργείο Οικονομικών, πρωθυπουργό και κόμματα για το θέμα. Και ο δήμος ήταν που τελικά έπεισε κυβερνητικούς βουλευτές να καταθέσουν την τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή. Δυστυχώς, αυτοί που απουσίαζαν τότε βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν θόρυβο τώρα.

Πώς κρίνετε τις θέσεις των συνυποψηφίων σας για τη δημαρχία;

Σέβομαι και αξιοποιώ κάθε θετική πρόταση από τους συνυποψήφιούς μου. Και ειδικά σε περιόδους εκλογών, έχω ως αρχή να μην ασκώ κριτική στις άλλες παρατάξεις. Οι πολίτες είναι αυτοί που μας κρίνουν όλους. Αυτό που με ενδιαφέρει, λοιπόν, είναι να ενημερώσω για αυτά που κάναμε και για αυτά που σχεδιάζουμε. Ζητάμε τη θετική ψήφο των πολιτών. Χωρίς μεγάλα λόγια και ευχολόγια, αλλά με ένα πλήρως κοστολογημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα 52 δράσεων, που ξέρουμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε. Εμείς προχωράμε μπροστά. Άλλοι κοιτάνε πίσω….

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5