Πολιτικη & Οικονομια

ΠτΔ: Να καταδικαστεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Τι ζήτησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τους 14 μη εκτελεστικούς προέδρους κρατών - μελών της ΕΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φατίχ Ντονμέζ για Αγία Σοφία: Σύμβολο κατάκτησης (εικόνα)
Αγία Σοφία © EPA/SEDAT SUNA

Έκκληση στους 14 μη εκτελεστικούς προέδρους κρατών - μελών της ΕΕ να καταδικάσουν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ζήτησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος ζητά από τους τους 14 μη εκτελεστικούς προέδρους κρατών - μελών της ΕΕ και μέλη της Συνόδου των ηγετών του Arraiolos Group η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Με αναφορές στην κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, στις κοινές αξίες και στο κοινό τους όραμα για το μέλλον της Ευρώπης, η κυρία Σακελλαροπούλου επισημαίνει στους 14 ευρωπαίους ηγέτες ότι η Αγία Σοφία είναι ένα εμβληματικό μνημείο και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς. Αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό τέχνης και πίστης και, ως τέτοιο, έχει κηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Αγία Σοφία, προσθέτει, προστατεύεται από την Σύμβαση Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, που υιοθετήθηκε από τη συνέλευση των κρατών-μελών της UNESCO το 1972.

Το άρθρο 4 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε συμβαλλόμενο μέρος αναγνωρίζει την υποχρέωση να διασφαλίζει την οριοθέτηση, προστασία, διατήρηση, παρουσίαση και παράδοση στις μελλοντικές γενιές της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που βρίσκεται στο έδαφός του, ενώ το άρθρο 6 προσθέτει ότι είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας να συνεργαστεί για την προστασία του.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι η τουρκική ηγεσία, αντί να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως σύμβολο ανεκτικότητας, ειρηνικής συνύπαρξης και διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, την μετατρέπει σε ένα σύμβολο κατάκτησης, μισαλλοδοξίας, αποκλεισμού και καχυποψίας.

«Είναι καθήκον μας», καταλήγει η επιστολή της κυρίας Σακελλαροπούλου, «να υψώσουμε τη φωνή μας για να καταδικάσουμε την τουρκική απόφαση. Δεν πρέπει να πάψουμε να καλούμε την Τουρκία να αναθεωρήσει και να ανακαλέσει την απόφαση αυτή, σεβόμενη την εξαιρετική οικουμενική αξία αυτού του μοναδικού αρχιτεκτονικού αριστουργήματος».

Η επιστολή απευθύνεται στους ηγέτες της Αυστρίας Alexander Van der Bellen, της Βουλγαρίας Rumen Radev, της Γερμανίας Dr. Frank-Walter Steinmeier, της Εσθονίας Kersti Kaljulaid, της Ιρλανδίας Michael D. Higgins, της Ιταλίας Sergio Mattarella, της Κροατίας Zoran Milanović, της Λετονίας Egils Levits, της Μάλτας George Vella, της Ουγγαρίας János Áder, της Πολωνίας Andrzej Duda, της Πορτογαλίας Marcelo Rebelo de Sousa, της Σλοβενίας Borut Pahor και της Φινλανδίας Sauli Väinämö Niinistö.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ