- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Αγία Σοφία: Η μυστική 3μερής συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας
Λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί το ιστορικό μνημείο
Τι συζητήθηκε στην τριμερή μυστική συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας και Γερμανίας στο Βερολίνο λίγα 24ωρα μετά την απόφαση Ερντογάν να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία.
Υπό άκρα μυστικότητα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 η τριμερής μυστική συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας στο Βερολίνο.
Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας λίγα 24ωρα μετά την απόφαση Ερντογάν να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία.
Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, αφορμή για τη συνάντηση ήταν το χθεσινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα κοινό μέτωπο από κράτη-μέλη για την προετοιμασία καταλόγου με συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτές οι κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες.
Στην τριμερή μυστική συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας στο Βερολίνο μετείχαν:
- Από ελληνικής πλευράς η υπεύθυνη ευρωπαϊκών θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου Ελένη Σουρανή,
- ο Γερμανός ομόλογός της Γιαν Χέκερ (σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Ανγκελα Μέρκελ) και ο
- εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η Τουρκία καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες». Οι ίδιες πηγές κατέληξαν λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεως».
Δήλωση Τσαβούσογλου για τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας στο Βερολίνο
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αποκαλύψει τη συνάντηση σε δηλώσεις του.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου, «εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι τον διάλογο».
«Γνωρίζετε ότι ο σύμβουλος του προέδρου και εκπρόσωπός του, Ιμπραχίμ Καλίν, και κάποιοι συνάδελφοί μας του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας, μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος» κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την τριμερή μυστική συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας στο Βερολίνο.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.