1821 Digital Gallery

Τσίπρας: Στα δυτικά Βαλκάνια κρίνεται η αξιοπιστία της Ευρώπης

Τσίπρας: Στα δυτικά Βαλκάνια κρίνεται η αξιοπιστία της Ευρώπης
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην 4η Ευρω - Αραβική Διάσκεψη
  • A-
  • A+
0
Πού θα κριθεί το επόμενο χρονικό διάστημα η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα που μίλησε στην 4η Ευρω - Αραβική Διάσκεψη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην 4η Ευρω - Αραβική Διάσκεψη, τόνισε ότι η συγκεκριμένη διάσκεψη έχει γίνει πλέον ένας σημαντικός θεσμός που αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει στη γεωπολιτική σκηνή. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η Ελλάδα ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο.

«Η έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική κρίση ανοίγει νέους επενδυτικούς δρόμους» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το μεγάλο ζήτημα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση, καθώς είμαστε σε μια εποχή που έχει πολλές προκλήσεις, ειδικά τώρα που η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αντιμετωπίζει νέες αναταραχές. Όπως είπε, Ευρώπη και Αραβικός κόσμος πρέπει να αποφασίσουν ένα πιο δυναμικό πλαίσιο διαλόγου, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος.

«Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία, η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση με την Άγκυρα να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο εισβάλλοντας στη Συρία, η μη συναίνεση ΗΠΑ και Ισραήλ για τη λύση του Μεσανατολικού, η ενίσχυση της επιρροής Ρωσίας και Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και η αύξηση των τρομοκρατικών ομάδων, παρά τα χτυπήματα που δέχονται» αποτελούν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν Ευρώπη και Αραβικός κόσμος.

Σχετικα
Οι φτωχοαλαζόνες και οι αειμούρμουροι
Οι φτωχοαλαζόνες και οι αειμούρμουροι

«Σε μια τέτοια περίοδο έντονων ανακατατάξεων Ευρώπη και Αραβικός κόσμος πρέπει να σταθούν ενωμένοι και να βρουν βιώσιμες λύσεις» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευρώπη και Αραβικός κόσμος πρέπει να συνεργαστούν σε τέσσερις βασικούς τομείς. Αναλυτικά:

  1. Στον τομέα της Διπλωματίας. «Μόνο με πολιτικές λύσεις βάσει του Διεθνούς Δικαίου θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Να στηριχθεί βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Να σταλεί σαφές μήνυμα στην Τουρκία όσον αφορά τις παραβιάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου» ανέφερε ο κ. Τσιπρας.
  2. Στον τομέα της καινοτομίας, έρευνας, ψηφιακής οικονομίας και των υποδομών σε τουρισμό και ενέργεια. «Η Ελλάδα ως αναδυόμενος κόμβος ενέργειας και δικτύων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο έχοντας εξέλθει πλέον από την δεκαετή κρίση» τόνισε.
  3. Στον τομέα του μεταναστευτικού. Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει συνεργασία στη διαχείριση της  μεγάλης πρόκλησης των μεταναστευτικών ροών και την αντιμετωπίση των αιτιών αυτού του φαινομένου. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι σημαντικό να υπάρξει αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών και την αναθεώρηση του Δουβλίνου, έτσι ώστε τα βάρη να μην τα αντιμετωπίσουν οι χώρες της πρώτης γραμμής.
  4. Στον τομέα της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τον κ. Τσιπρα, αποτελεί κομβικό σημείο να υπάρξει συνεργασία για να προωθηθεί η ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμη πως η αναβάθμιση της Ευρω-Αραβικής ατζέντας είναι σημαντικός στόχος και η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως χώρας σταθερότητας, ως ενεργειακός κόμβος και ως σοβαρή χώρα διαχείρισης του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος.

Σχετικα
Τσίπρας: Δικαιωμένος για το στοίχημα της εσωκομματικής εκλογής από τη βάση
Τσίπρας: Δικαιωμένος για το στοίχημα της εσωκομματικής εκλογής από τη βάση

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθεί η αξιοπιστία της ΕΕ και η ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αξιοπιστία της ΕΕ θα κριθεί για το εάν θα μπορέσει να διασφαλίσει την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αξιοποιώντας τη σημαντική Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα κριθεί στη λύση του Μεσανατολικού με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ αλλά και στο ζήτημα των προκλήσεων Τουρκίας τόσο με την εισβολή στη Συρία όσο και με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη ότι «η Ελλάδα ιστορικά, αλλά ειδικά τα τελευταία χρόνια, στήριξε συστηματικά στο πλαίσιο της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών, τη συνεργασία με τις Αραβικές χώρες». Και κατέληξε: «Η παρακαταθήκη αυτή, οφείλει να αποτελέσει τη βάση για έναν ακόμα πιο ενεργό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή».

Ομιλία στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5