Visual Browsing

Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης - Το μήνυμά του προς τους επενδυτές

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/INTIMENEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν και η δέσμευση για άμεση μείωση της φορολογίας
  • A-
  • A+
0
Ο Μητσοτάκης ταξιδεύει στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Μακρόν και να απευθύνει πρόσκληση στους Γάλλους επενδυτές.

Με βασικό μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, αφήνοντας οριστικά πίσω της την 10ετή κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά από σήμερα, Πέμπτη 22 Αυγούστου, στο Παρίσι και τον Εμανουέλ Μακρόν τον κύκλο των συναντήσεων του με ξένους ηγέτες. Αξιοποιώντας το θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός θα δείξει ότι η Ελλάδα διαθέτει μία ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, που δημιουργεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τους επενδυτές.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας καθώς γνωρίζονται από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας, ενώ είχαν συναντηθεί και όταν ο κ. Μακρόν επισκέφθηκε τη χώρα μας.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός συμφωνεί με πολλά από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής ατζέντας του Εμανουέλ Μακρόν, όπως ο κοινός προϋπολογισμός και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει την πράσινη ατζέντα του Γάλλου Προέδρου και αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να βρεθεί στην πρώτη γραμμή -ώστε να ενισχυθεί και να αποκτήσει μόνιμες δομές- ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Άνοιγμα προς τους επενδυτές

Σχετικα
Enterprise Greece: «Πράσινο φως» για έξι νέα επενδυτικά σχέδια
Enterprise Greece: «Πράσινο φως» για έξι νέα επενδυτικά σχέδια

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αυτές οι προοπτικές καταγράφονται ήδη:

  • στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων,
  • στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου,
  • στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και
  • τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύσει την πρόσκλησή του με δέσμευση για άμεση μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021

Σχετικα
Opinion Poll: 21,7 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ
Opinion Poll: 21,7 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Βασικός στόχος πάντα και «απαράγραπτη δέσμευση του πρωθυπουργού», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Το αίτημα αυτό θα τεθεί τόσο στον πρόεδρο Μακρόν όσο και στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα οικοδομήσει την απαραίτητη αξιοπιστία για να προωθήσει μία «συμφωνία για την ανάπτυξη», τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές. Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης ξεκινά από το γεγονός ότι οι αγορές εμπιστεύονται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και η χώρα βρίσκεται στην ορθή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019.

Έμφαση στην ανάπτυξη

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τηρήσει τον στόχο και το 2020. Θα θέσει έτσι τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει επίσης από ελληνικής πλευράς:

  • τη μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται,
  • την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων,
  • το «ξεμπλοκάρισμα» των επενδύσεων και
  • την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια.

Συνολικά, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται (αποκατάσταση εμπιστοσύνης, εντυπωσιακή μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων) αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη, η οποία βελτιώνει με καθοριστικό τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Τι άλλο θα συζητηθεί στη συνάντηση με τον Μακρόν

Στη συνάντηση των δύο πολιτικών θα τεθούν επίσης και τα θέματα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, σε συνδυασμό με τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι στην ελληνική αποστολή στο Παρίσι συμμετέχει και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου τόνισαν ότι με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις, η παρουσία μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην Ανατολική Μεσόγειο και νότια της Κρήτης δείχνει τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Άλλωστε, η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και μοναδικό μέλος της ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί τον βασικό πυλώνα σταθερότητας, καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5