Πολιτικη & Οικονομια

Ο Μητσοτάκης σε μία διαφορετική συνέντευξη: Οι γονείς, η Μαρέβα και τα τατουάζ

Καλεσμένος στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mitsotakis-arnaoutoglou
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου © ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις επικείμενες εκλογές, τους γονείς του, τη Μαρέβα και τα παιδιά του, στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Έκκληση σε όλους να προσέλθουν στις κάλπες απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας ιδιαίτερα τους νέους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σε συνέντευξή του στον Αντέννα και τον Γρηγόρη Αρναούτογλου ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για μια συνολική απογοήτευση προς το πολιτικό σύστημα. «Παρότι οι εκλογές πέφτουν 7 Ιουλίου, αν μπορώ να κάνω μια πολιτική έκκληση, είναι η έκκληση της συμμετοχής ειδικά στα νέα παιδιά, μπορούν πρώτα να ψηφίσουν και μετά να πάνε για μπάνιο, μπορεί πρώτα να πάνε για μπάνιο και μετά να ψηφίσουν, μέχρι τις 7 είναι ανοιχτές οι κάλπες, αλλά οφείλουν να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους. Και να πω και κάτι; Ακούω και εγώ αυτή την κριτική. Σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένη, διότι υπήρχε μια συνολική απογοήτευση από τους πολιτικούς διότι απέτυχαν να διαχειριστούν μια τεράστια κρίση που προκάλεσε πάρα πολύ πόνο σε πάρα πολύ κόσμο. Και νομίζω ότι υπήρχε και μια διπλή απαξίωση σε σχέση με πολλά ψέματα τα οποία ειπώθηκαν. Διότι, σε έναν πολιτικό μπορεί κάποιος να συγχωρέσει ότι δεν κατάφερε να πετύχει αυτό το οποίο ήθελε. Αυτό το οποίο για εμένα, όμως, είναι ασυγχώρητο είναι η έλλειψη θάρρους και πολιτικής ειλικρίνειας. Να λες τα πράγματα όπως τα πιστεύεις, να μην εξαπατάς τους πολίτες και να κρίνεσαι για αυτά τα οποία λες και κάνεις. Είχαμε πολλά παραδείγματα, από όλους θα έλεγα τους πολιτικούς χώρους, πολιτικών που υπερέβαλαν. Νομίζω βέβαια ότι αυτό που ζήσαμε τα τελευταία 4 χρόνια το τελίκιασε, για να χρησιμοποιήσω μια φράση πιο νεανική, με το ψέμα και τον λαϊκισμό. Και θεωρώ ότι έχω μια μεγάλη ευθύνη να βοηθήσω, να συνεισφέρω -δεν είναι δουλειά που μπορώ να την κάνω μόνος μου- στο να ανακτηθεί το κύρος της πολιτικής και η χαμένη αξιοπιστία της. Διότι τελικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μαζί ζούμε σε αυτήν την χώρα και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε ή όλοι μαζί θα οπισθοχωρήσουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του.

«Με ενοχλεί η προεξόφληση του αποτελέσματος. Ο καθένας έχει φιλοδοξίες και είναι θεμιτές. Και την επόμενη μέρα προφανώς και θα συγκροτήσω, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, ένα Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο θα συμπεριληφθούν πολλά από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που αγωνίζονται σήμερα να εκλεγούν βουλευτές. Εμένα με ενοχλεί η προεξόφληση του αποτελέσματος. Και με ενοχλεί πάρα πολύ -και προφανώς γίνομαι δέκτης και τέτοιων πληροφοριών- το "ψήφισέ με γιατί είμαι σίγουρος Υπουργός". Αυτοί που τα λένε αυτά -και μπορεί κάποιοι να τα λένε- ας προσέχουν διότι τίποτα δεν μένει μυστικό στην Ελλάδα. Και ευτυχώς ή δυστυχώς το προνόμιο συγκρότησης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού. Είναι μια πάρα πολύ μοναχική απόφαση. Ακούς και τελικά την παίρνεις μόνος σου. Και ο σκοπός μου, εφόσον με εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, είναι να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Να μην λογαριάσω τόσο ισορροπίες» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την ανάγκη επιστροφής στην κανονικότητα όπου και η πολιτική, όπως είπε, δεν θα είναι ένα συνεχές δράμα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η ουσία είναι αυτό που μένει. «Φόροι, δαπάνες, η πολιτική της εξόντωσης της μεσαίας τάξης, ήταν ταξική πολιτική, το ομολόγησαν οι ίδιοι. Το ομολόγησε ο κ. Τσακαλώτος, ο Υπουργός Οικονομικών, πάνω από μια φορά. «Κάνουμε ταξική πολιτική. Μεροληπτούμε υπέρ» -στο μυαλό τους- «των πιο αδύναμων». Εγώ τους απαντώ: μεροληπτείτε εις βάρος ολόκληρης της κοινωνίας. Διότι αν μια κοινωνία φτωχαίνει ή πάντως δεν πλουτίζει, τότε όλοι την πληρώνουν, και οι πιο αδύναμοι. Και δεν νομίζω ότι υπάρχουν αδύναμοι συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν σήμερα να είναι μόνο εξαρτημένοι από ένα επίδομα. Το επίδομα είναι απαραίτητο για να ανακουφίζει τους συμπολίτες μας. Αλλά δεν θέλουμε πολίτες οι οποίοι να είναι δια βίου εξαρτημένοι από ένα επίδομα. Θέλουμε πολίτες οι οποίοι να δουλεύουν. Με έναν τρόπο κρατώ το γεγονός ότι εάν δεν είχαμε περάσει από αυτή τη διαδικασία, από αυτή τη διάψευση των προσδοκιών, από αυτήν την απομυθοποίηση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος, αυτή η καραμέλα ότι κάποιοι, επειδή πιστεύουν σε μια συγκεκριμένη ιδεολογία είναι πιο έντιμοι, πιο καλοί, πιο έξυπνοι, πιο αγνοί, από κάποιους άλλους, -το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της δήθεν αριστεράς- θα κρατούσε ακόμη. Διότι δεν θεωρώ ότι αυτό που μας κυβέρνησε ήταν αριστερά, η απομυθοποίηση όλων αυτών νομίζω ότι είναι μια προίκα για την ελληνική κοινωνία για την επόμενη μέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Μιλώντας για τον Κωσταντίνο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΝΔ τον χαρακτήρισε ως έναν εξαιρετικό πατέρα και έναν άνθρωπο με πολύ χιούμορ επισημαίνοντας πάντως πως όταν ήταν ο ίδιος μικρός τον ενοχλούσαν τα περί «γρουσουζιάς» που κυκλοφορούσαν για τον πατέρα του. Ο πατέρας μου ήταν ένας εξαιρετικός πατέρας με την απόσταση μισού αιώνα ηλικιακής διαφοράς, γιατί με έκανε στα πενήντα του. Και βέβαια με τη σκληρή πραγματικότητα ότι όταν εγώ μεγάλωνα ήταν ήδη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και διεκδικούσε την Πρωθυπουργία. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται η Δάφνη σήμερα. Δεν πέρασα πολύ χρόνο με τον πατέρα μου μεγαλώνοντας. Και αυτό ήταν πάντα ένα μικρό παράπονο. Χτίσαμε, όμως, συν τω χρόνω, μια καταπληκτική θέση. Και πιστεύω ότι και αυτός με είδε εκεί που ήθελε να με δει και εγώ του είπα αυτά που ήθελα να του πω. Βεβαίως και μιλούσα στον πατέρα μου δύο και τρεις φορές την ημέρα, όχι κατ' ανάγκη για πολιτικά, περί ανέμων και υδάτων και περάσαμε πάρα πολύ καιρό μαζί. Πολλές φορές σκέφτομαι και τώρα τι θα μου έλεγε. Στο ερώτημα τι θα μου έλεγε ο πατέρας μου, σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα ξέρω την απάντηση. 'Αρα, νομίζω ότι από αυτής της πλευράς αυτά που ήταν να μου δώσει, μου τα έχει δώσει» είπε.

Για τη μητέρα του

Μάλιστα αναφέρθηκε με θερμά λόγια και στη μητέρα του. «Είχε καταπληκτικό πολιτικό αισθητήριο. Ίσως καλύτερο αισθητήριο, άποψη σ' ό,τι αφορά στους ανθρώπους απ΄ ό,τι είχε ο πατέρας μου, και βέβαια δεν ξεχνώ ότι τον βοήθησε πάρα πολύ. Γύρισε όλη την Ελλάδα το ‘89 - ‘90, παρότι είχε ήδη κινητικές δυσκολίες. Έβγαζε ομιλίες σε γυναίκες και μετά προσπάθησε η ίδια. Και αυτό είναι ένα μεγάλο παράπονο, διότι ήταν η πρώτη η οποία έβαλε στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της αναπηρίας, μιλώντας με θάρρος για το δικό της πρόβλημα. Ήταν η πρώτη που έβαλε στο δημόσιο διάλογο το θέμα του καρκίνου. Είχε καρκίνο του μαστού, τον πολέμησε και βγήκε και μίλησε, τότε που δεν μιλούσαμε για καρκίνο, λέγαμε η επάρατος. Δεν αναφέραμε το όνομα. Και είχε ένα όραμα, να φτιάξει ένα μεγάλο κέντρο αποκατάστασης, για το οποίο πολεμήθηκε χυδαία. Κάποια στιγμή το εγκατέλειψε και ήταν το μεγάλο της παράπονο ήθελε από τη δική της προσπάθεια ως σύζυγος πρωθυπουργού να κάνει τη διαφορά» τόνισε.

Τι είπε για τα παιδιά του

Αναφερόμενος στα δικά του παιδιά και στο πως διαχειρίζονται τα όσα μπορεί να γράφονται για τον πατέρα τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι δύσκολο να έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές φορές τα όσα λέγονται στα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης. «Τα παιδιά είναι πιο σκληρά από ό,τι νομίζουμε και είναι και πολύ πολιτικοποιημένα και έχουν άποψη. Νομίζω ότι είναι πια δυνατά τα παιδιά, ξέρουν ότι στον κόσμο υπάρχει και το καλό και το κακό, ότι όπως υπάρχει καλοσύνη, υπάρχει και κακία. Την κακία άστη να περάσει, μην της απαντήσεις, μείνε στο καλό και προσπάθησε πάντα τα αρνητικά αισθήματα τα οποία όλοι μας έχουμε να τα διαχειριστείς με έναν τρόπο πιο δημιουργικό. Δεν είναι εύκολο, μεγάλωσαν από αυτής της πλευράς σε δύσκολο σχολείο, ειδικά η μικρή μου κόρη, η οποία είναι 16 τώρα και η οποία πέρασε όλη την εφηβεία, τα τελευταία τριάμισι χρόνια, που είμαι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Τα μεγάλα ήταν πιο προστατευμένα, αλλά νομίζω ότι και εγώ και η Μαρέβα έχουμε ασχοληθεί πολύ να τους δώσουμε εκείνες τις αξίες και τις αρχές που θεωρούμε ότι πρέπει να έχει ένα παιδί που μεγαλώνει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συμβουλή στον γιο του για τα τατουάζ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε μία συζήτηση που έχει κάνει με τον γιο του για το ενδεχόμενο να κάνει τατουάζ. «Είμαι τώρα σε διαπραγμάτευση με τον γιο μου αν πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει», είπε και συνέχισε: «Του λέω κάνε ό,τι θέλεις. 21 θα γίνει. Για τα τατουάζ πιστεύω ότι, βλέπω πολλά νέα παιδιά που έχουν πολλά τατουάζ και σίγουρα είναι μια μόδα. Αυτό που του είπα απλά, είναι σκέψου καλά τι θα κάνεις, πού θα το κάνεις, και σκέψου τον εαυτό σου σε 30 χρόνια, επειδή δεν βγαίνει το τατουάζ, αν θα θέλεις να το έχεις ή αν θα θέλεις να φαίνεται».  

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν στην περίπτωση που έκανε ο ίδιος τατουάζ έκανε κάτι σε σχέση με την οικογένειά του απάντησε: «Νομίζω θα έκανα κάτι που να έχει σχέση με τα παιδιά μου». 

Για τη σχέση του με τη Μαρέβα

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι τα παιδιά που έπαιξαν ρόλο για να είναι πάλι μαζί εκείνος και η σύζυγός του, απάντησε: « Δεν είναι τα παιδιά, όσο και αν ακούγεται παράξενο αυτό. Δεν νομίζω ότι πρέπει, ότι αξίζει τον κόπο, να κρατιέται μία σχέση ζωντανή για τα παιδιά. Είναι εις βάρος των παιδιών. Νομίζω ότι υπήρχε πάντα μία μεγάλη αγάπη και ένας αμοιβαίος θαυμασμός. Βρεθήκαμε σε μία δύσκολη συγκυρία στην αρχή της πολιτικής μου καριέρας, με πιέσεις τις οποίες και οι δύο δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Δεν είπαμε ποτέ ο ένας βαριές κουβέντες για τον άλλον. Βάλαμε πάντα τα παιδιά σε πρώτη μοίρα. Κάναμε τη ζωή μας για αρκετά χρόνια. Αλλά αν μπορώ ταπεινά να δώσω μία συμβουλή: Οι Αγγλοσάξονες έχουν μία φράση που λέει ότι “Το γκαζόν είναι πάντα πιο πράσινο από την άλλη μεριά του φράχτη”. Δεν είναι. Δηλαδή πολλές φορές ψάχνουμε να βρούμε το καλύτερο και το καλύτερο είναι εδώ». 

«Ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του. «Γιατί ο παππούς μου πέθανε, ο πατέρας της μητέρας μου, από καρκίνο του πνεύμονα. Δώδεκα ετών με φώναξε στο δωμάτιο του νοσοκομείου, λίγο πριν πεθάνει: μου είπε εμείς δεν ξέραμε τότε τη ζημιά που κάνει το τσιγάρο, τώρα εσείς το ξέρετε και σε παρακαλώ να μην καπνίσεις ποτέ. Όχι απλά δεν κάπνισα, αλλά θα εφαρμόσω τον αντικαπνιστικό νόμο αμέσως. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στους καπνιστές, στους δυνητικούς, παθητικούς καπνιστές και πρέπει να μειώσουμε δραματικά τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα. Μια εξαιρετική υποψήφιά μας στην 7η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, η γιατρός η κ. Γκάγκα είναι υπεύθυνη της πνευμονολογικής κλινικής στο Σωτηρία. Την τοποθέτησα στο Επικρατείας, όχι μόνο για να τιμήσω το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και για να τιμήσω έναν άνθρωπο που κάθε μέρα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του πνεύμονα που προέρχεται από το κάπνισμα», είπε συγκεκριμένα.

Με αφορμή τη συζήτηση γύρω από το κάπνισμα τόνισε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν πρέπει να δοθούν έστω κάποιες άδειες έτσι ώστε να μπορεί κάποιος που είναι καπνιστής να πάει σε χώρο που θα επιτρέπεται το κάπνισμα στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση των εργαζομένων. «Το θέμα δεν είναι ο θαμώνας. Ο θαμώνας, μπορεί να επιλέξει να μην πάει στο μαγαζί, ο εργαζόμενος; Ο οποίος θα δουλέψει και οκτώ και δέκα ώρες; Και θα καπνίζει παθητικά», είπε χαρακτηριστικά.

«Όταν στενοχωριέμαι, τρέχω»

Όπως εξήγησε η σχέση του με το αλκοόλ περιορίζεται σε μερικά ποτήρια κρασί. «Μ’ αρέσει το κρασί, θα πιω ένα-δύο ποτηράκια κρασί όποτε βγαίνω, με το φαγητό μου. Μ’ αρέσει λίγο τσικουδιά, αλλά δεν», είπε και απαντώντας σε ερώτηση τι κάνει όταν στενοχωριέται είπε: «Καταρχάς, βεβαίως και θα πιω ένα ποτηράκι κρασί. Αλλά μου αρέσει το κρασί όταν είμαι με παρέα, δεν θα πιω ποτέ μόνος μου. Αν είμαι στενοχωρημένος, μπορεί να σου φανεί παράξενο, το καλύτερο που μπορώ να κάνω για να μου φτιάξει η διάθεση είναι να πάω να τρέξω».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ