1821 Digital Gallery
ΤΕΥΧΟΣ 708

Χρήστος Ταραντίλης: Η έκπληξη του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ

Χρήστος Ταραντίλης
Αποτελεί ένα από τα πρόσωπα στα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης νιώθει να εκπληρώνει τη δέσμευσή του για επιβράβευση της αριστείας, αλλά και την πίστη στην αξιολόγηση πέρα από κομματικές ταυτότητες
  • A-
  • A+
0
Ο Χρήστος Ταραντίλης μιλάει στην ATHENS VOICE για τη διαδρομή από τη γνωριμία του με τον Κ. Μητσοτάκη μέχρι την τοποθέτησή του στην 5η εκλόγιμη θέση του Επικρατείας.

Βγήκε από διαδικασία αξιολόγησης, προέρχεται από τον ακαδημαϊκό χώρο και μετέχει καθημερινά στον πρωινό καφέ της Πειραιώς. Μίλησε στην A.V. για τη διαδρομή από τη γνωριμία του με τον Κ. Μητσοτάκη μέχρι την τοποθέτησή του στην 5η εκλόγιμη θέση του Επικρατείας. 

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια περνάει καθημερινά την πόρτα της Πειραιώς, αφού μετέχει στον κλειστό κύκλο των ανθρώπων του πρωινού καφέ του προέδρου. Κάποια πρόσωπα άλλαξαν, αλλά η θέση του Ταραντίλη δίπλα συνήθως στον Τάκη Θεοδωρικάκο παρέμεινε σταθερή. Η γνωριμία του με τον πρόεδρο της ΝΔ μετράει μόλις λίγα χρόνια και ξεκίνησε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διάβασε μία συνέντευξη και άρθρα του στην «Καθημερινή». Συναντιούνται και τα υπόλοιπα κυλούν γρήγορα. Τον Νοέμβριο του 2016 ο πρόεδρος της ΝΔ δημιούργησε την Πολιτική Ακαδημία που είχε ως στόχο την επιμόρφωση των στελεχών της ΝΔ από πανεπιστημιακούς και στελέχη της αγοράς, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν κάθε φορά που τους ανατίθεται κάποιο έργο. Ο 43χρονος τότε Ταραντίλης ως Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού ορίζεται υπεύθυνος για την κατάρτιση του επιστημονικού προγράμματος της Πολιτικής Ακαδημίας και ως καθηγητής πανεπιστημίου εκπαιδεύει στελέχη της ΝΔ στην «Ηγεσία και λήψη αποφάσεων». Ο ίδιος λέει με βεβαιότητα ότι δεν αντιμετώπισε καχυποψία παρά το ότι δεν προερχόταν από το κόμμα. Μεγαλωμένος στα Εξάρχεια, σπούδασε στο Μαθηματικό της Πάτρας, έκανε μεταπτυχιακό στο London School of Economics και διδακτορικό στο ΕΜΠ. Διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει βραβευτεί πάνω από 25 φορές από τους φοιτητές του. Η ενασχόλησή του με την πολιτική σίγουρα στέρησε χρόνο από την οικογένειά του, παρά το ότι όπως λέει κάνει τα αδύνατα δυνατά να βρίσκει χρόνο για τα παιδιά του τα Σαββατοκύριακα. Αποτελεί ένα από τα πρόσωπα στα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης νιώθει να εκπληρώνει τη δέσμευσή του για επιβράβευση της αριστείας, αλλά και την πίστη στην αξιολόγηση πέρα από κομματικές ταυτότητες. 

Από τη γνωριμία με τον Κυριακό Μητσοτάκη έως τη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας...
Ο τρόπος που έγινε η γνωριμία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μια απόδειξη του «ανοιχτού μυαλού» και της αυτοπεποίθησης που τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο, αλλά και του ότι εννοεί αυτά που λέει και για το άνοιγμα στην κοινωνία. Συγκεκριμένα, πριν τρία χρόνια περίπου μου τηλεφώνησε όταν διάβασε μια συνέντευξή μου στην «Καθημερινή της Κυριακής» και μου ζήτησε να συναντηθούμε για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο συνεργασίας μας. Όπως μου είπε, είχε διαβάσει στο παρελθόν άρθρα μου στον κυριακάτικο τύπο, είχε μάθει για το βιογραφικό μου και του άρεσε η «κουλτούρα» των απαντήσεών μου στη συνέντευξη. «Υπάρχουν πολιτικοί που επιλέγουν τους συνεργάτες τους βάσει βιογραφικού, χωρίς να τους γνωρίζουν προσωπικά, χωρίς να είναι κομματικά στελέχη και χωρίς να τους έχει προτείνει κάποιο κομματικό στέλεχος;» αναρωτήθηκα. Η συνάντηση έγινε και η συνεργασία μας ξεκίνησε λίγους μήνες αργότερα με την τοποθέτησή μου στη θέση του Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού. 

 Από τη συνεργασία σας μαζί του τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι θα κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναν καλό πρωθυπουργό;
Ο Κυριάκος διαθέτει μια σημαντική ικανότητα που πιστεύω ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του κυβερνητικού έργου, εφόσον οι πολίτες τον εμπιστευτούν ως τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Ποια είναι αυτή; Σπάνια υπήρχε στη χώρα ένας πολιτικός που να γνωρίζει σε βάθος ένα τόσο μεγάλο αριθμό θεμάτων, π.χ. οικονομία, επενδύσεις, εξωτερική πολιτική, παιδεία, υγεία, ενέργεια και τεχνολογία, αγροτική ανάπτυξη, περιβάλλον και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, γεγονός που σημαίνει, αφενός ότι ξέρει τι πρέπει να γίνει σε κάθε τομέα και, αφετέρου, τον καθιστά ικανό να μπορεί να δίνει οδηγίες και να ελέγχει αποτελεσματικά την πορεία και την ποιότητα του έργου της κυβέρνησής του. Επίσης έχει κάποια χαρακτηριστικά που απαιτείται να τα διαθέτει ένας ηγέτης για να είναι σε θέση να κυβερνήσει τη χώρα: α) Έχει ευαισθησίες, δηλαδή ακούει τις ανησυχίες και τις αγωνίες των πολιτών, μπαίνει στη θέση τους, προσπαθεί να τους καταλάβει, μεταχειρίζεται με αξιοπρέπεια τον κόσμο, β) Είναι προσηλωμένος στον στόχο του και θέλει να αξιολογείται και ο ίδιος, με βάση την αποτελεσματικότητά του, γ) είναι ακέραιος, δηλαδή είναι συνεπής σε πιστεύω, αξίες, αρχές και υποσχέσεις, λέει αλήθειες, ακόμη και αν δεν είναι ευχάριστες, επιθυμεί τη διαφάνεια, ασκεί ηγεσία μέσω παραδείγματος δ) Είναι ταπεινός, δηλαδή στις επιτυχίες δεν κοιτά τον εαυτό του στον καθρέφτη, δεν είναι αλαζόνας, σέβεται τον αντίπαλο.

Σχετικα
Θόδωρος Ρουσόπουλος: Η μοτοσικλέτα, το όνειρο και το παιχνίδι
Θόδωρος Ρουσόπουλος: Η μοτοσικλέτα, το όνειρο και το παιχνίδι

Οι φοιτητές σάς έχουν δώσει μεγάλο αριθμό βραβείων στην «υψηλότερη αξιολόγηση διδάσκοντα» στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και είσαστε από τους νεότερους πρωτοβάθμιους καθηγητές Πανεπιστημίου στη χώρα μας. Πώς τα καταφέρατε;
Το μυστικό της επιτυχίας καταρχάς είναι να απολαμβάνεις και να αγαπάς τη δουλειά που κάνεις. Για το επάγγελμα του πανεπιστημιακού καθηγητή αυτό μεταφράζεται, αφενός στο να επιδιώκεις με πάθος την καινοτομία στην ερευνητική δραστηριότητά σου και, αφετέρου να μην είσαι για τους φοιτητές σου μόνο εκπαιδευτής, αλλά και μέντορας και παράδειγμα με τον τρόπο που ζεις, με τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι, με τον τρόπο που προσεγγίζεις τους ανθρώπους. Όταν τα καταφέρεις αυτά και όταν οι φοιτητές σου νιώσουν ότι νοιάζεσαι πραγματικά για αυτούς, όχι μόνον ως φοιτητές αλλά και ως ανθρώπους, η εξέλιξη στην επαγγελματική ζωή και οι βραβεύσεις έρχονται, είναι κάτι πολύ τιμητικό και τους ευχαριστώ πολύ. 

 Γνωρίζοντας την κατάσταση εκ των έσω, ποια πιστεύετε ότι είναι τα 3 πρώτα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να αλλάξει η εικόνα στα πανεπιστήμια;
α) Κατάργηση του ασύλου, καθώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ελεύθερης έκφρασης στην Ελλάδα σήμερα, υπάρχουν όμως σοβαρά ζητήματα τήρησης του νόμου, β) Ενίσχυση του αυτοδιοίκητου και των βαθμών ελευθερίας των πανεπιστημίων, με μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Παιδείας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, γ) Υιοθέτηση διαδικασιών αξιολόγησης στην ποιότητα της έρευνας και της διδασκαλίας, με επιβράβευση των Πανεπιστημίων που διακρίνονται.

 Ποια από τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη την προεκλογική περίοδο θεωρείτε ως την πιο μεταρρυθμιστική;
Θα αναφέρω την πρόταση του Κυριάκου, την οποία ήδη υλοποίησε και έχει έναν ισχυρό συμβολισμό: Μιλώ για τη ριζική ανανέωση που πραγματοποιήθηκε στη λίστα των υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ. Συγκεκριμένα, αν εξαιρεθούν οι 78 σημερινοί βουλευτές της ΝΔ που διεκδικούν την επανεκλογή τους, από τους 341 υποψηφίους που συμπληρώνουν τη λίστα, οι 243, δηλαδή το 72%, δεν είχε ποτέ στο παρελθόν διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών για το εθνικό κοινοβούλιο. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό και πρωτόγνωρο.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να πείτε το ναι στην πρότασή του να μπείτε σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας;
Ο Κυριάκος είναι μια προσωπικότητα που θεωρεί χρήσιμο και σωστό να «μπει στα παπούτσια» του συνεργάτη του. Όταν λοιπόν έβλεπε ότι δυσκολευόμουν να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική και να αφήσω τους φοιτητές μου και τους συνεργάτες μου στο πανεπιστήμιο, που τόσο αγαπώ, μου είπε: «Χρήστο, σήμερα αγαπάς τους φοιτητές σου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε νοιάζει να κάνεις το καλύτερο δυνατόν για να γίνουν χρήσιμοι στην κοινωνία και να προκόψουν στη ζωή τους. Εφόσον οι πολίτες μάς εμπιστευτούν, θα έρθει η στιγμή που θα έχεις τη δυνατότητα να εργαστείς και να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου σε όλους τους νέους ανθρώπους, σε όλους τους συμπολίτες μας και όχι μόνο στους φοιτητές σου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών». Ειλικρινά, ο Κυριάκος με ενέπνευσε και με έπεισε να ασχοληθώ με τα κοινά, γιατί το όραμά του για την Ελλάδα, στον πυρήνα του, έχει την ειλικρινή αγάπη του για όλους τους νέους ανθρώπους, για το πώς θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη, για το πώς θα μπορέσουν να ονειρεύονται ξανά, σε μία πιο φωτεινή Ελλάδα.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5