Visual Browsing

Βενιζέλος: Πρέπει να υπάρχει σαφής, καθαρή κυβερνητική λύση

Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευάγγελος Βενιζέλος © INTIMENEWS / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό το πρόβλημα της κυβερνητικής σταθερότητας καθώς επηρεάζει την οικονομία, την λειτουργία των θεσμών»
  • A-
  • A+
0
«Πρέπει να υπάρχει σαφής, καθαρή κυβερνητική λύση και σταθερότητα», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον ΑΝΤ1

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό το πρόβλημα της κυβερνητικής σταθερότητας καθώς επηρεάζει την οικονομία, την λειτουργία των θεσμών» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή για τις εκλογές στον ΑΝΤ1. «Κυρίως επηρεάζει τις ζωές μας πρακτικά, άρα νομίζω ότι όλοι περιμένουν να υπάρξει σταθερό περιβάλλον πολιτικό και θεσμικό, να υπάρχει κυβέρνηση η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, η οποία επωμίζεται το βάρος της διαχείρισης της εθνικής στρατηγικής. Βεβαίως με συναίνεση, βεβαίως με ενότητα, βεβαίως με προσήλωση στους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά πάντως πρέπει να υπάρχει σαφής, καθαρή κυβερνητική λύση και σταθερότητα», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι η επόμενη Βουλή είναι αναθεωρητική και λόγω τις «επιπόλαιης» στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν άρθρα που πλέον μπορούν να ψηφιστούν με πλειοψηφία 151 βουλευτών όπως η εκλογή ΠτΔ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν θέματα που δεν θίγονται καθόλου, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και η Δικαιοσύνη «παρότι έχουν διαφανεί τεράστια προβλήματα» τα τελευταία 4,5 χρόνια.

«Η δικαιοσύνη ήταν το θύμα της απελθούσας κυβέρνησης» είπε με έμφαση ο Ευ. Βενιζέλος για να προσθέσει: «Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα με την υπόθεση Novartis όπως έδειξαν και οι σημερινές εξελίξεις, καθώς η εισαγγελέας του Α. Πάγου εσύρθη να ανασύρει τις μηνύσεις Σαμαρά, Αβραμόπουλου και την δική μου». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ταυτότητα των «κουκουλοφόρων μαρτύρων» έχει αποκαλυφθεί «καλώς ή κακώς» και ζήτησε «να πάψουν να είναι προστατευόμενοι οι κουκουλοφόροι μάρτυρες. Αυτό φαντάζομαι θα λυθεί από την επόμενη Βουλή, η οποία πρέπει να αποκαταστήσει το κύρος των θεσμών και την λειτουργία της δικαιοσύνης».

Ο Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, είπε πως «είναι προφανές ότι η επόμενη Βουλή θα πρέπει να καταργήσει την απλή αναλογική» αλλά υπενθύμισε πως «ο νόμος που θα την αντικαταστήσει θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών» κάτι που, όπως παραδέχθηκε «είναι δύσκολο πολιτικά και αριθμητικά».

Απέφυγε να αναφερθεί στις σχέσεις του με το Κίνημα Αλλαγής κι επανέλαβε: «Ποτέ δεν ήμουν τόσο μόνος αλλά και τόσο συλλογικός. Δεν θέλω να αναφερθώ άλλο σε αυτά. Ας μείνουμε στα μεγάλα που αφορούν το μέλλον του τόπου».

Όσον αφορά την ένταση στα ελληνοτουρκικά και την κρίση με την ΑΟΖ Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η τουρκική συμπεριφορά, είναι πάντα αναμενόμενη. Η Τουρκία δεν εκπλήσσει, προετοιμάζει αυτό που θα κάνει και πολλές φορές περιμένει επί δεκαετίες προκειμένου να ωριμάσουν οι συνθήκες». «Πρέπει να δούμε εάν η παράμετρος χρόνος μας έχει βοηθήσει και στα Ελληνοτουρκικά, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, και στο Κυπριακό», ενώ τόνισε ότι «χρειαζόμαστε κάτι άλλο πέραν της πολιτικής του Ελσίνκι που ήταν μία πολιτική της δεκαετίας του '90». Συμπλήρωσε επίσης ότι «δική μας αφετηρία είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Όμως το Διεθνές Δίκαιο το εφαρμόζουν δικαστήρια και διαιτητικά όργανα και πρέπει να ξέρουμε στην πράξη πώς έχει εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως στα θέματα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών: υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη. Οι τεχνικές λεπτομέρειες έχουν τεράστια σημασία». «Πρέπει να υπάρξει «μία άσκηση εθνικού αναστοχασμού με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, με πραγματικό πατριωτισμό, που υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και αποτελεσματικά και βεβαίως αυτό πρέπει να διαμορφωθεί από την επομένη των εκλογών», κατέληξε.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5