1821 Digital Gallery

Ελάχιστοι παρόντες στα ν/σ για τους ποινικούς κώδικες

Μιχάλης Καλογήρου
Μιχάλης Καλογήρου / © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Συζήτηση στη Βουλή χωρίς ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή
  • A-
  • A+
0
Χωρίς ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Χωρίς την παρουσία ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής συνεχίζεται στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η συζήτηση των δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η ΝΔ απουσίαζε από την αρχή της διαδικασίας, ενώ το ΚΙΝΑΛ το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή κατήγγειλαν την κυβέρνηση για αντιθεσμική τακτική και αποχώρησαν από τη συζήτηση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, απέρριψε «το πολιτικό αφήγημα», όπως το χαρακτήρισε, «για μη πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης να συνεχίσει να ασκεί, εκ του Συντάγματος, τα καθήκοντά της», τονίζοντας ότι η στάση αυτή κινδυνεύει να συμπαρασύρει τη σημερινή συζήτηση για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που έρχεται στη Βουλή μετά από δεκαετίες.

Έμφαση έδωσε στο έργο των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που συστάθηκαν το 2015 και ήταν, απολύτως αντιπροσωπευτικές, όπως είπε, ενώ τόνισε ότι μέσα από τη διαβούλευση φάνηκε να διαμορφώνεται μία ευρύτερη συναίνεση.

Σχετικα
Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής: Πότε καταργείται στα κυμαινόμενα τιμολόγια
Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής: Πότε καταργείται στα κυμαινόμενα τιμολόγια

Ο κ. Καλογήρου επικαλέστηκε δημόσιες δηλώσεις πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΚΙΝΑΛ, που είχαν ζητήσει να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση και τόνισε ότι έγιναν συζητήσεις με εκπροσώπους όλων των κομμάτων για να αποσαφηνιστούν τα όλα τα ζητήματα.

«Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις που έγιναν λήφθηκαν υπόψη -και μετά από όλη αυτή τη δυναμική της απαραίτητης συναίνεσης για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα- βρισκόμαστε σήμερα σε μια καινούργια κατάσταση με ένα πολιτικό ζήτημα περί δήθεν μη νομιμοποίησης της κυβέρνησης και της Βουλής να νομοθετήσει», επισήμανε ο κ. Καλογήρου, ενώ σημείωσε ότι σε τυχόν διακοπή αυτής της συναινετικής διαδικασίας, θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι πέρα από τη μεγάλη πολιτική ευθύνη που έχει δεν πρέπει να συνδέσει το όνομά του με τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τις δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου.

Σχετικα
Διπλή ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές των δύο εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων
Διπλή ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές των δύο εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων

«Αυτά τα νομοθετήματα χρειάζονται μεγάλες πολιτικές συναινέσεις για να μεταφέρονται και ως μήνυμα στη κοινωνία», είπε και πρόσθεσε: «Αν υπήρχε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να προωθήσει τους κώδικες, προφανώς, δεν θα περίμενε μέχρι την έσχατη στιγμή της διάλυσης της Βουλής γιατί έτσι διαμορφώνεται ένα προεκλογικό κλίμα όξυνσης. Είναι ακατάλληλος ο χρόνος συζήτησης του νομοσχεδίου δεν υπάρχει ικανός χρόνος να διαμορφωθούν μεγαλύτερες συναινέσεις. Αν θέλατε να τις δημιουργήσετε υπήρχε ο κατάλληλος χρόνος. Όμως επιλέξατε να το φέρετε τελευταία στιγμή σε περίοδο που ήδη ο πρωθυπουργός προκήρυξε εθνικές εκλογές. Είναι μια περίοδος που ούτε η αναγκαία νηφαλιότης στο διάλογο υπάρχει ούτε και η απαραίτητη συναίνεση. Δεν είναι απλά μια διολίσθηση του Συντάγματος ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τον θεσμό της Δικαιοσύνης, αλλά και δείγματα κακοποίησης του θεσμού καθυποτάσσοντάς τον στις πολιτικές σας σκοπιμότητες. Ενώ υπήρχε η δυνατότητα σε προηγούμενο χρόνο να ολοκληρωθεί η συζήτηση με νηφαλιότητα και συναίνεση την καταστήσατε μια διαδικασία πολιτικών διευθετήσεων. Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτό. Καταγγέλλουμε την παρελκυστική αυτή διαδικασία να ψηφιστεί σε μια μέρα, δεν θα συμμετάσχουμε, αποχωρούμε και χρειάζεται να το ξαναδούμε σε ύστερο χρόνο μετά τις εκλογές. Οι ποινικοί και δικονομικοί Κώδικες είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να υποτάσσεται σε σκοπιμότητες και να ολοκληρωθεί η διαδικασία με μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους πρόθυμους βουλευτές».

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ο εκπρόσωπός της έκανε λόγο για διαδικασία παρωδία στην οποία το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο 1.000 άρθρων λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής για να το περάσει με «απαράδεκτες φας τρακ διαδικασίες». Υποστήριξε ακόμα ότι έχει «αμερικανόπνευστες διατάξεις» που προσβάλουν τα θεμελίωση ανθρώπινα δικαιώματα και τόνισε ότι, ενώ θα μπορούσαν να συζητηθούν με άνεση οι νέοι Κώδικες και να ψηφιστούν, η κυβέρνηση επέλεξε τις «φας τρακ διαδικασίες».

«Το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει ούτε την απαράδεκτη φας τρακ διαδικασία ούτε το αντιδραστικό περιεχόμενο των κωδίκων και αποχωρούμε», κατέληξε ο κ. Συντυχάκης.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, αντέτεινε ότι, ενώ επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται περί ενός πολύ σοβαρού νομοθετήματος, δηλώνουν θεωρητικά ότι είναι υπέρ της συναίνεσης αλλά στην ουσία με τη στάση τους δεν φαίνεται να είναι.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες περί «φας τρακ» διαδικασίας, ο κ. Παρασκευόπουλος αντέτεινε ότι ο Κώδικας ψηφίζεται με ένα άρθρο και η συζήτηση του γίνεται μόνο στο σύνολό του και όχι κατά άρθρο, διαφορετικά η συζήτηση του θα έπαιρνε πολύ χρόνο.

Είπε ακόμα ότι είναι λογικό η κυβέρνηση να στηρίξει το έργο της για το οποίο εργάστηκαν ευσυνείδητα, τόσο μια ανεξάρτητη νομοπαρασκευαστική επιτροπή όσο και διακεκριμένοι ποινικολόγοι.

«Έγιναν διαβουλεύσεις, υπήρξε διάλογος και συναίνεση και αυτός ο πραγματικός θησαυρός χτίστηκε πάνω στις παλαιότερες διατάξεις. Από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα είναι η τέταρτη φορά που ψηφίζεται Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5