Visual Browsing

Τσίπρας: «Δεν θα κάνω εθνικές εκλογές μαζί με ευρωεκλογές»

Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας/©INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
«Αν και πολλοί με έχουν "γαργαλήσει"» προς αυτήν την κατεύθυνση
  • A-
  • A+
0

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο σενάριο προκήρυξης εθνικών εκλογών την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, εμμένει σε αυτήν τη θέση, παρόλο που έχει δεχτεί τις σχετικές εισηγήσεις από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση με νέους για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, που διοργανώνεται από τον Στέλιο Κούλογλου, στο Θέατρο Κιβωτός, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Αν και πολλοί με έχουν "γαργαλήσει" να κάνουμε εθνικές εκλογές την ίδια μέρα, αντιστέκομαι και δεν θα γίνει αυτό».

«Βρισκόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα σήμερα, σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καθ' εαυτό και τον πλανήτη» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Όπως είπε, μέσα σε αυτήν την 5ετία υπήρξαν και μηνύματα ελπίδας, υπήρξαν όμως και πολλά αρνητικά γεγονότα, γι' αυτό και «βρισκόμαστε άλλη μια φορά μπροστά σε κρίσιμες επιλογές».

Είπε, ακόμη, ότι πρόκειται για κρίσιμες ευρωπαϊκές επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης, άρα και της Ελλάδας, ξεκαθαρίζοντας πως «οι νέοι θα πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα και να πάνε να ψηφίσουν».

Σχετικα
Τι απέγινε το σκάνδαλο NOVARTIS και πού χάθηκαν οι γεφυροποιοί;
Τι απέγινε το σκάνδαλο NOVARTIS και πού χάθηκαν οι γεφυροποιοί;

Αλέξης Τσίπρας και Στέλιος Κούλογλου
Αλέξης Τσίπρας και Στέλιος Κούλογλου/©INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ευρωπαϊκή ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν είναι μια ιδέα συντηρητική, παρότι τη διαχειρίστηκαν συντηρητικές δυνάμεις, αλλά ριζοσπαστική, ρηξικέλευθη και προοδευτική».

Κρίσιμες ευρωεκλογές

Σχετικα
Ποτέ ξανά τέτοιον πρωθυπουργό
Ποτέ ξανά τέτοιον πρωθυπουργό

Μιλώντας για την άνοδο δυνάμεων του εθνικισμού και της ακραίας δεξιάς στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτές «έχουν ενδυθεί τον μανδύα του αντι-συστημισμού, κάτι που όμως είναι μια απάτη».

Σχολίασε, δε, ότι υλοποιούν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην οικονομία, όποτε τους δόθηκε η ευκαιρία, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία. Όπως είπε, ο συγκεκριμένος πολιτικός «θέλει να εφαρμόσει εργατική πολιτική που μας γυρίζει στον Μεσαίωνα. Το ίδιο και ο ομοϊδεάτης του, ο Καγκελάριος της Αυστρίας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «οι άνθρωποι κινητοποιούνται από ανάγκη και από όραμα». Προς αυτήν την κατεύθυνση, αυτό που χρειάζεται σήμερα στην Ευρώπη είναι μια «πλατύτατη συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων από την αριστερά της Αριστεράς έως την αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων, που αντιλαμβάνονται τον κοινό στόχο, τη μάχη κατά της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού που τρέφει τον φασισμό».

Αγροτική πολιτική και brain gain

«Το brain gain είναι μια ευχή, αν δεν γίνουν απτά βήματα για να κερδίσουμε τη μάχη, όπως και τη μάχη της Παιδείας» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση μεταξύ άλλων της έρευνας, στις οποίες «προχώρησε η κυβέρνηση από την αρχή, ακόμα και στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες οικονομικής ασφυξίας».

Μιλώντας για το θέμα της προώθησης στο εξωτερικό των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων και το κατά πόσο η παγκόσμια αγορά μπορεί να δώσει μια θέση σε πολύ ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και αυτό να μας οδηγήσει σε επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα στην παραγωγή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά σε συγκεκριμένα προϊόντα».

Παρατήρησε, όμως, πως το αγροτικό μοντέλο στην Ελλάδα δομήθηκε πάνω στη λογική της επιδότησης, που μαζί με «τα φαινόμενα διαφθοράς στο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα ευθύνονται για την αποτυχία του αγροτικού μοντέλου και της αγροτικής παραγωγής».

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5